Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: ventilatie kruipruimte
Naam: G. Binnekamp (datum: 24-11-2004 20:01)

Er word voor ons een twee onder ??n kap gebouwd, met kruipruimte. Is de aannemer verplicht om ventilatieroosters te plaatsen om de kruimruimte te ventileren?
Reageer
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
Henk Odijk , van Adviesbureau J.P. van der Weele (datum: 24-11-2004 20:20)

Nee, ventilatie van de kruipruimte is ook geen item meer. Sinds de invoering van het Bouwbesluit moeten begane grondvloeren luchtdicht zijn en worden deze nagenoeg altijd in beton uitgevoerd. Evt. vochtige lucht uit de kruipruimte kan de vloer dus niet meer aantasten en kan ook niet in de woning komen.
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
Hans , van vdP architecten (datum: 25-11-2004 08:45)

volgens het bouwbesluit is dit inderdaad niet nodig zoals dhr. Odijk hiervoor vermelde maar het kan zijn dat uw woning wordt opgeleverd met een GIW-garantie.
Er zijn dan instanties welke een waarborgcertificaat verstrekt waarin is vastgelegd dat uw woning aan bepaalde eisen voldoet.
De stichting woningborg geeft ook zo'n certificaat af en zij hebben een zogenaamde ABC lijst opgesteld.
In deze ABC-lijst staat dat een kruipruimte er een minimale ventilatiedoorlaat van 400mm2 per m2 vloeroppervlak beganegrondvloer aanwezig moet zijn.

Indien uw woning dus met een bepaalde garantie gebouwd wordt kunt u bij deze garantieverstrekker ook informeren of uw kruipruimte geventileerd moet worden
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
Henk Odijk , van Adviesbureau J.P. van der Weele (datum: 25-11-2004 16:27)

En wat is dan de functie van die ventilatie?
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
G. Binnekamp (datum: 25-11-2004 19:59)

voorkomen van vocht en eventueel stank (vanuit de grond)in de kruipruimte.
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
Henk (datum: 25-11-2004 20:08)

Indien een kruipruimte wordt toegepast is ventilatie zeker aan te bevelen.

Zonder ventilatie kan de kruipruimte bijzonder vochtig worden. Nu moet de begane grondvloer wel luchtdicht zijn. Helaas is dat een te theoretisch verhaal. Rond meterkasten en leidingdoorvoeren ontstaan na verloop van de tijd in de praktijk vrijwel altijd lekken. Door mechanische ventilatie wordt het aanzuigen van vochtige lucht vanuit de lekken in de bg nog eens versterkt (onderdruk in kruipruimte). Met als gevolg schimmelvorm.

Het is ook veiliger. Denk aan explosiegevaar bij gaslekken. Het kan ook stank voorkomen.

De meeste aannemers brengen overigens ventilatie aan bij kruipruimtes. Het kan veel problemen voorkomen omdat aannemers ook wel weten dat de vloer nooit helemaal luchtdicht gemaakt kan worden.
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
Henk (datum: 25-11-2004 20:12)

Het gaat dus niet zo zeer om aantasten van de vloer. Stank kan enorm zijn zonder ventilatie. Je zou maar voor reparatie in de kruipruimte moeten zijn. Ik denk dat je dat niet overleeft.....
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
rob , van gemeente Hellendoorn (datum: 26-11-2004 08:25)

Denk ook eens aan alle berichten over radongas die ons via de media bereiken. Radongas is een natuurlijk gas dat in de kruipruimte accumuleert. Ventileer volgens de oude model bouwverordening. GIW gebruikt dezelfde 4cm2/m2 eis.
Reactie: ventilatie kruipruimte
Naam:
J Goud (datum: 26-11-2004 15:29)

Reeds jaren staat ter discussie het nut van het al dan niet ventileren van een kruipruimte.

Historie( Vervallen Model Bouwverordening)

In de in 1992 vervallen Modelbouwverordening was aangegeven ( art. 183 lid 1) dat een kruipruimte voldoende op de buitenlucht geventileerd diende te worden. In de toelichting op voornoemd voorschrift was aangegeven dat de ventilatie diende plaats vinden met muisdichte roosters en in de tegenover elkaar liggende buitengevels.Verder werden in de toelichting doorlaten genoemd die als voldoende worden beschouwd. De openingen in de gevels diende te worden herhaald in de eventuele funderingsbalken van de binnenwanden. De gezamenlijke vrije doorlaatopeningen in elk van de tegenover elkaar liggende buitenwanden diende te zijn:
- 400 mm2 per m2 vloeroppervlak indien het een houten balklaag betrof of indien de grondwaterstand hoger of gelijk lag met de bodem van de kruipruimte ;
- of 100 mmm2 per m2 vloeroppervlak in alle overige gevallen. ( steenachtige vloer en geen hoge waterstand)


Huidige regelgeving ( Bouwbesluit)

In het Bouwbesluit zijn GEEN eisen voor kruipruimteventilatie opgenomen. Er zijn namelijk eisen gesteld aan de beganegrondvloer die zeer luchtdicht moet worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er eisen aan de waterdichtheid. De maximale luchtdichtheid van de beganegrondvloer bedraagt 20-10-6m3/m2.s ( art. 3.23 lid 4 BB) Omgerekend naar een vloer van 50 m2 is de een maximale opening in de vloer slechts ca. 6 cm2. Derhalve dienen alle openingen zorgvuldig te worden afgedicht( standleidingen,meterkastdoorvoeren en event. kruipluik(en) met luchtdichting en luikring) Volgens een in NEN -blad aangegeven methode kan worden nagegaan of de luchtdichtheid voldoet aan de voorschriften.


Effect van ventilatie van de kruipruimte

In een vakblad ( Bouwwereld d.d. 5 jul 1999) is aan het wel of niet ventileren een artikel gewijd. De eindconclusie is dat het ventileren van een kruipruimte een gunstig effect heeft op de hoeveelheid voch en op de radonconcentratie in de kruipruimte.


Conclusie:

Het Bouwbesluit dwingt niet het aanbrengen van kruipruimte ventilatie omdat een luchtdichte vloer is vereist. Indien opdrachtgever toch kruipruimte ventilatie wenst, moet hij dat dan ook in een bestek laten opnemen.



Persoonlijke mening

Technisch is het mogelijk een luchtdichte vloer te maken en door een onderzoek vast te stellen of de vloer werkelijk aan de eis voldoet. Maar ik lees dat een meting ca. 3 uur arbeid vraagt.
Gezien de kosten van een meting en de relatief lage kosten voor het aanbrengen van vloerventilatiekokers zou ik dan ook niet nalaten deze aan te brengen. In dit geval is hetgezegde "overdaad schaadt" m.i. niet van toepasssing.
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
richelle, aissata , joyce , van h & m (datum: 07-04-2005 11:26)

hallooo

jaah ik ben het er helemaal mee eens;)

maajre wij gaan morguh maCcen;)

dOei dOei

kusjes ons(*)
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
benno , van n.v.t. (datum: 29-05-2006 00:14)

vraag 1: met het vervallen van het bouwbesluit is ook de verplichting om ventilatieroosters in de kruipruimte te plaatsen komen te vervallen. Onze aannemer plaatst wel ventilatieroosters,
maar geen muisroosters. Moet hij doet doen, en zo ja, moet hij dit alleen op de begane grond of voor de hele woning gebruiken?

vraag 2: Als wij de trap opkomen, stoten wij ons hoofd aan de dakplaten en de gording. Welke maat moet er minimaal worden aangehouden tussen tree en dakplaat?

Alvast hartelijk dank voor de beantwoording van deze vragen.
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Telma (datum: 14-09-2006 11:14)

Er moet 2 meter 30 tussen tree en dak zitten..
Re: hoogte
Naam:
jan dakpan , van sjonny's (datum: 11-10-2006 14:25)

2300mm is minimaal
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Jos verstappen , van racer.nl (datum: 01-11-2006 23:03)

goed bezig
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
DENNIS , van XXL (datum: 06-11-2007 23:28)

ik HEB LAST VAN STANK IN DE HAL WAAR DE METERKAST EN DE KRUIPLUIK STAAT , HOE KAN IK ZORGEN DAT DE LUCHT NIET NAAR DE HAL KOMT

1 'DOOR EXTRA LUCHTROOSTERS AAN TE LEGGEN GROTTERE
2'; IK LAS OP INTERNET OVER ISOLATIE MET Door een losse laag chips op de bodem van de kruipruimte te leggen, voorkomt u dat de vochtige lucht in contact komt met de onderkant van de vloer.
3 OF MOET IK DE METERKAST EN DE KRUIPLUIK VERPLAATSEN NAAR DE VOORSCHUUR EN DE KRUIPLUIK DICHT MAKEN MET BETON?

IK WEET HET NIET MEER!!!!!!!

KAN IEMAND ME DAARBIJ AUB.HELPEN

GRT
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Ard , van Perfectbouw BV (datum: 10-04-2008 21:34)

Ten eerste is een goede ventilatie van essentieel belang om geen stank te krijgen in de kruipruimte. Als de kruipruimte vochtig is, dan is een goede bodemafsluiter misschien een idee (schelpen of thermo chips). Kosten ongeveer 1500 euro. Alle doorvoeren zoveel mogelijk afdichten met bv PUR. Succes ermee.
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Scheethond (datum: 11-04-2008 12:32)

Een flinke wind in de kruipruimte kan ook stank veroorzaken!
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
vloer (datum: 07-07-2008 09:26)

Ik zou bij een kruipruimte een goede ventilatie altijd aanbevelen. DIt voorkomt latere problemen met de bedekking op de vloer. Het is niet zozeer de betonnen ondervloer die aangetast wordt, maar de bedekking (tapijt is minder gevoelig dan een dichte bedekking als pvc/lino).

Een goed geventileerde kruipruimte bespaard je dan bv een duur vochtscherm bij het leggen van de vloer.
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Marco (datum: 14-01-2009 10:04)

Ik heb ook een vraagje,

Ik heb nu verschillende visies gelezen,en het komt er op neer dat ventileren het beste is. De normen en berekeningen zijn allemaal gebaseerd op iedeale omstandigheden.
Ik ben in de situatie waarin ik niet kan ventileren d.m.v. tegenover elkaar liggende roosters, omdat ik een aanbouw aan het plaatsen ben die aan twee zijdes aansluit aan reeds bestaande woning zonder kruipruimte.
Hoe luid de norm dan? Of is op deze manier ventileren niet mogelijk?
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
B. Pijl , van Bais Advies bv (datum: 28-08-2009 11:27)

Beste Robin
Je hebt nog 2 zijkanten over kun je daar in elk geval nog ventilatie aanbrengen.

Algemeen. mijn mening: kruipruimte ventilatie altijd aanbrengen. Ook als je er zelf of een installateur, ooit in moet werken heb je toevoer van zuurstof. Bij werken in besloten ruimten heb je zuurstof nodig anders ben je zo uitgewerkt! succes!
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
B. Pijl , van Bais Advies bv (datum: 28-08-2009 12:25)

Beste Marco,
sorry ik schreef Robin maar het moest Marco zijn. intussen is je aanbouw natuurlijk al gerealiseerd en kruipruimte geventileerd?
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
H Agasi (datum: 06-12-2009 20:44)

Wat ik niet tegenkom, in de vele discussies is mechanische kruipruimte ventilatie. Ik heb mijn mechanische ventilatie via de kruipruimte lopen. Ik blaas de afgezogen lucht onder de vloer en deze komt er door de ventilatie openingen weer uit. Voordeel: droge en warme kruipruimte. Wie heeft hier ook ervaring mee?
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Richard (datum: 27-09-2010 11:48)

Ik heb een gaslucht in de kruipruimte en het blijft borrelen (net een gasbel). De brandweer heeft onderzoek gedaan, alles is gemeten en bekeken. Oorzaak onbekend, oplossing? Men heeft het over "biogas", "moerasgas", "methangas".Wie kan mij verder helpen?
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Eddy (datum: 02-10-2010 15:04)

mechanische afgezogen lucht in de kruipruimte?
Dat is toch vaak de vochtige lucht uit badkamer / keuken etc?
Maak je deze ruimte dan niet onnodig nog vochtiger?
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Berty (datum: 23-11-2010 22:03)

In de kruipruimte van onze woning uit 1972 is veel te weinig ventilatie, vermoedelijk mede omdat de spouwmuren zijn ge?soleerd met vlokken steenwol waarbij de gleuven in de buitenmuur dicht zijn geraakt. Door het vocht is er corrosie op een aantal gas-verwarmings- en waterleidingen ontstaan. Inmiddels is dait verholpen. Nu moeten er gaten geboord met muizenrooster voor de ventilatie. Maar wij willen uit duurzaamheidsoverwegingen isolatie onder tegen de betonvloer laten aanbrengen. Ik heb de volgende vragen waarop ik maar geen antwoord kan vinden:
- Is het zorgen voor ventilatie niet tegenstrijdig met isolatie?
- Hoe zit het met strenge vorst en het bevriezen van leidingen als er ventilatiegaten worden geboord en het onder de vloer ijskoud gaat tochten?
- Zou isolatie isolatie onder tegen de betonvloer kunnen helpen tegen ijskoude voeten of biedt het louter een besparing van verwarmingskosten? Een heel verhaal he!
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Leon (datum: 23-11-2010 22:36)

- Ventileren en isoleren lijkt tegenstrijdig te zijn, maar vergis je niet: Onge?soleerde woningen/bouwdelen ventileren onbewust, aangezien ze in de regel zo lek zijn als een mandje. Ga je isoleren, dan wordt de boel luchtdicht afgesloten. Daarom geldt in het algemeen: hoe meer je isoleert, hoe meer je ventileert. Lijkt vreemd, maar is bouwfysisch gezien een must.
- Leidingen onder de vloer bevriezen echt niet zomaar hoor, zeker niet wanneer ze met enige regelmaat gebruikt worden. Het wordt een ander verhaal wanneer die leiding net voor een ventilatieopening langs loopt, maar op overige plekken zal dat zo'n vaart niet lopen. Overigens is het isoleren van waterleidingen (zeker de warme) wel aan te raden.
- Isolatie onder de (beton)vloer helpt in eerste instantie om de stookkosten te beperken. Uiteraard zal de betonvloer ook minder koud aanvoelen, aangezien deze langzaam maar zeker iets zal opwarmen door de warmte in je huis. Maar het is niet zo dat je dan in ??n keer comfortabel met blote voeten over je plavuizen vloer kunt lopen. Als je dat wilt heb je echt vloerverwarming nodig.

Dan nog een algemene stelregel: isoleren loont eigenlijk altijd. Dat was jaren geleden al zo, en met de almaar stijgende energieprijzen wordt de terugverdientijd steeds korter. Gewoon doen dus. Kwestie van advies inwinnen (lang leve het internet), offertes opvragen en de beste oplossing kiezen.
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Mathias (datum: 30-11-2010 20:54)

Mijn kruipruimte van 80 cm en 210 vierkante meter is geventileerd.In de winter sluit ik de gaten echter met kranten om de warmte in de kruipruimte te houden. Ik heb nu echter het idee, dat er condens op de betonnen ondervloer komt,dat dit dan weer verdampt en zodoende weer warmte aan de vloer onttrekt. Wat is nu het beste, ventilatie openingen in de winter dichten of open laten? Heeft iemand een idee?
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Leon (datum: 30-11-2010 22:15)

Open laten. Ik ben afgelopen weekend toevallig nog onder de vloer geweest. Kruipruimte is geventileerd, buiten had het al een aantal dagen gevroren. Het zal je verbazen hoe aangenaam (relatief gezien dan he) het op dat moment nog is in de kruipruimte. Van echte kou was eigenlijk geen sprake, laat staan van vorst.
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
John (datum: 21-03-2011 03:48)

Ik zit met een woning volledig gedragen op rotsblokken, fundering rots, begaande grond: eikenhoutenbalken gedragen door rotsblokken. Balken zweven ongeveer 30cm boven open grond. Nu will ik een geisoleerde afwerkbare vloer realiseren waar weer vloerverwarming (water) boven op komt. Het betreft een oppervlak van 250 m2 .. is 30cm genoeg om voldoende ventilatie te realiseren met 110mm kanalen die door de fundering moeten, een bocht van 90graden moeten maken en ongeveer 1 meter de lucht in moeten vanwege sneeuwval. Mocht dit mogelijk zijn, hoeveel kanalen zijn dan nodig om dit volume ruimschoots van circulerende lucht te voorzien?
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
Jorens Wesselo , van geen (datum: 23-04-2012 12:06)

Wat zou er op tegen zijn de continue ventilatie/afzuiging van het huis te laten afvoeren via de kruipruimte in plaats van een dakpijpje ?
Dat er wel eens wat vochtige lucht wordt afgevoerd via de kruipruimte zal naar mijn idee de ruimte niet vochtiger/natter maken als dat die nu al is. Eerder droger daar er niet de gehele dag gekookt/gebadderd wordt.
Ventilatie kruipruimte in combi met waterleiding
Naam:
Gabri (datum: 21-08-2017 22:51)

We zijn aan het verbouwen. Onder ons bestaande huis zit geheel kruipruimte. In het nieuw aan te bouwen gedeelte zijn beluchtingspijpen aangebracht. Nu is het de bedoeling om een nieuwe waterleidingbuis óók door deze beluchtingspijp te leggen zodat hij goed beschermd is, netjes uit komt in de spouw en dan afgewerkt kan worden op de buitenmuur als buitenkraan.
Weet iemand of het überhaupt mág dat de waterleiding door de beluchtingspijp naar de spouw gaat?
Beluchtingspijp is 100 mmm2 breed. ( kruipruimte is niet vochtig)

Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
R.Overeem , van Metaalbedrijf Overeem (datum: 16-11-2019 10:34)

Waarom wordt er om gezondheids redenen niet geventileerd (radongas) men weet dat er kans op longkanker bestaat
Daar wil je de bewoners toch niet aan blootstellen ,dus ik zeg ventileren .
Re: ventilatie kruipruimte
Naam:
R.Overeem , van Metselbedrijf Overeem (datum: 16-11-2019 10:36)

Waarom wordt er om gezondheids redenen niet geventileerd (radongas) men weet dat er kans op longkanker bestaat
Daar wil je de bewoners toch niet aan blootstellen ,dus ik zeg ventileren .
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl