Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam: Peter van Hooff, van Unidek (datum: 09-11-2004 10:28)

Een vloerafscheiding dient volgens artikel 2.16 in het bouwbesluit 850mm te zijn. Mag ik hierbij de hoogte van de 'vaste' onderdorpel meetellen?

B.v.d. Peter van Hooff
Reageer
Reactie: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
J Goud (datum: 09-11-2004 22:29)

In het "Handboek Bouwbesluit"( blz. 200) is aangegeven dat de hoogte van 85 cm gemeten mag worden vanaf de vloer tot bovenkant van de onderdorpel van het raamkozijn.Indien het raamkozijn voorzien is van raamhout mag de hoogte gemeten worden tot bovenkant onderdorpel van het raam ook al kan het raam worden geopend.
Reactie: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
Henk Odijk , van Adviesbureau J.P. van der Weele (datum: 10-11-2004 23:33)

Dat ligt er dan toch aan wat je een dorpel noemt.

Mij is geleerd dat het kozijn het vaste deel is (de onderdorpel dus ook) en het draaiende deel bestaat uit raamhout. Je mag dan dus rekenen tot de bovenkant van het vaste deel.
Reactie: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
D. van Dongen , van Buro BOV (www.bov.nl) (datum: 11-11-2004 00:45)

Ik sluit mij aan bij de reactie van de heer Odijk, dat de hoogte gerekend dient te worden vanaf de vloer tot de bovenkant van het "vaste kozijn".

Reactie: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
(de andere) Klaas , van Bronsvoort (datum: 11-11-2004 09:33)

Ik sluit me aan bij J Goud. Of het om een draaiend deel gaat of niet is niet van belang. Niet geheel logisch, maar zo staat het er wel.

Klaas
Reactie: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
Pol , van vca (datum: 11-11-2004 11:18)

ga naar de site:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18335
(bouwbesluit online van VROM)

en zoek daar naar "Artikel 2.16 hoogte"

je ziet bij de toelichting dat de dikte van de betreffende borstwering ook nog intressant kan zijn.
Reactie: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
Henk Odijk , van Adviesbureau J.P. van der Weele (datum: 11-11-2004 16:27)

Of het glas in een draaiend deel zit is inderdaad niet relevant, de hoogte van de borstwering moet 0,85 m zijn. Dat wil niet zeggen dat het draaiend deel onderdeel kan zijn van de borstwering. Dat is heel iets anders.
Het kan ook niet de bedoeling geweest zijn dat het draaiend deel onderdeel kan zijn van de borstwering. Stel ik maak een frans balkon met een (vaste) onderdorpel van 0,1 meter hoog en een deur waarvan de onderste 0,75 m gesloten is (een beetje fors uitgevallen raamhout). Mag dat? Als het niet mag waarom dan niet en het draaiend raam wel? Waar ligt dan de grens m.b.t. de afmetingen van het raamhout?
Reactie: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
D. van Dongen , van Buro BOV (www.bov.nl) (datum: 11-11-2004 20:04)

Op zich wel grappig en erg herkenbaar al vrije interpretaties die gegeven worden aan die juridische regelgeving. Het wordt toch maar eens tijd dat VROM landelijk protocollen gaat schrijven om dit soort eenvoudige regelgeving op 1 lijn te krijgen.

Ik had al antwoord gegeven op de vraag van de heer van Hooff, die waarschijnlijk niet meer wou weten tot welke hoogte hij moest rekenen.

Aansluitend hierop wat meer informatie:
Art. 2.16 lid 3 bevat in afwijking van de voorgaande leden een lagere minimum eis (0,85 m) voor afscheidingen (borstweringen) ter plaatse van een raam. De reden hiervan is dat een raam zelf al een zekere bescherming biedt tegen vallen. Verder zal de bovenzijde van een dergelijke borstwering veelal zijn uitgevoerd als vensterbank die ook een belemmering vormt tegen het naar buiten kunnen vallen. Het raam mag kunnen worden geopend. Wel moet bij het raam, in geopende stand, zijn voorzien in een vloerafscheiding van de vereiste hoogte en sterkte waarvan de openingen voldoen aan artikel 2.17 en de opstapmogelijkheden aan die van artikel 2.18.

Let op beglazing en inklemming van beglazing.
Wanneer in het geval van de borstwering de beglazing lager is gelegen dan 0,85 m boven de vloer, dient doorvalveilig glas te worden toegepast. Zowel de sterkte van het glas als de inklemming c.q. bevestiging van het glas dient te voldoen aan de NEN 6702.

Beglazing in bijvoorbeeld balkonafscheidingen dienen ook voorzien te worden van doorvalveilige beglazing.
Bijvoorbeeld; de vloerafscheidingen t.p.v. de buitenruimte worden uitgevoerd in een aluminium hekwerk met gelaagd glas. Zowel de sterkte van het glas als de inklemming c.q. bevestiging van het glas dienen te voldoen aan de NEN 6702.
Literatuur die van pas kan komen:
SBR: Balustraden - Richtlijn voor het ontwerpen en berekenen
Re: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
Jan-Willem Visscher , van JEWEVE (datum: 21-11-2006 11:09)

Als ik het betreffende artikel lees, zie ik dat de vloerafscheiding MINIMAAL op 850 mm hoogte moet zitten.
Ik zie de vloerafscheiding als een enkele buis. Mijn inziens is er binnen de eisen in het bouwbesluit niets dat wijst op iets dat, behalve deze buis op 850 mm hoogte aanvullend nodig is.

Volgens mijn interpretatie valt het onderstaande voorbeeld zelfs volledig binnen de regels:

-4 meter hoge glaspui, van vlioer tot plafond. Glas is niet doorvalveilig.
-1 vloerafscheiding op MINIMAAL 850 mm hoogte. Dus hij mag ook op 1000 mm, hij mag ook op 1200 mm, op 1500, op 3000 of op 4000 mm hoogte zitten.
Ofwel: het bovenste kozijnprofiel (op 4000 mm hoogte) is de vloerafscheiding.

Valt volledig binnen de letter van het bouwbesluit (de wet dus), rationeel niet, maar wettelijk wel.
Re: Vloerafscheiding tpv (raam)kozijn
Naam:
T. Turken (datum: 12-02-2008 14:34)

er wordt in het bouwbesluit specifiek aangegeven dat de hoogte van 850mm tot bovenkant van de onderdorpel van het vastdeel van het kozijn gemeten moet worden, er mag dus niet gemeten worden tot bovenkant onderdorpel van het raamhout van een draaibaar constructie onderdeel
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl