Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Burenrecht en een veranda.
Naam: Maartje (datum: 09-07-2012 16:04)

Wij willen graag een veranda aan de achtergevel van ons huis plaatsen. Deze zal 5,80 meter breed en 3,70 lang worden. Deze korte zijde staat tegen de erfgrens van de buren. We hebben onze plannen met de buren besproken en zij zijn het er echt niet mee eens. Omdat over een lengte van 3,70 meter de houten wand van de veranda ruim 1 meter hoger zal gaan dan de huidige erfafscheiding. De schutting blijft gewoon staan, alleen zullen zij dus tegen een deel van onze wand aankijken. Hierdoor zal er minder lichtinval in hun huis zijn. Ik heb alles uitgezocht en voor de veranda hebben we geen omgevingsvergunning nodig en het past binnen het bestemmingsplan. We hoeven dus niet eens een melding te doen bij de gemeente. Met de buren is gelukkig wel goed contact, maar we komen niet nader tot elkaar. Zij willen het niet, wij willen het wel. Heb inmiddels het burenrecht uitgeplozen en volgens mij staat daar ook niks in wat ons in de weg staat. Is er nog andere regelgeving die onze bouwplannen in de weg staan? Het is toch niet zo dat omdat de buren het niet willen, wij geen veranda mogen? Kom graag goed beslagen ten ijs, dus misschien dat iemand hier nog wat extra informatie kan geven. Mogelijke optie zou trouwens nog kunnen zijn dat de ruimte boven de schutting misschien van 2 ramen wordt voorzien. Hebben de buren in ieder geval iets meer lichtinval. Tuin ligt overigens op het noorden.
Hartelijk dank!
Reageer
Re: Burenrecht en een veranda.
Naam:
John (datum: 09-07-2012 17:47)

De buren kunnen U niet weerhouden de veranda te plaatsen lijkt me echter m.b.t. het plaatsen van de ramen kunnen zij wel bezwaar maken. Artikel 50
1Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven. U kunt hun toestemming vragen om matglas in de ramen te plaatsen.
Re: Burenrecht en een veranda.
Naam:
Maartje (datum: 09-07-2012 17:57)

Ha dank, maar zo bedoel ik het niet. De ramen zouden dan juist op een hoogte van 1,85 meter geplaatst worden om meer lichtinval bij de buren te creeeren. Niet om zelf doorheen te kijken. Dat is juist het jammere, wij zoeken naar manieren om het voor de buren nog een beetje dragelijk te maken, maar ze willen het ding gewoon niet. Wat ik ook kan begrijpen, maar we willen dit al jaren. Bestemmingsplan heeft het altijd toegestaan...
Re: Burenrecht en een veranda.
Naam:
Maartje (datum: 09-07-2012 17:58)

Het is gewoon zo lastig dit soort dingen. Moeten wij het niet doen omdat de buren het niet willen... En zo 1 van onze grootste wensen laten varen? Ik wil het liefste samen tot een oplossing komen die voor beide partijen leefbaar is...

Re: Burenrecht en een veranda.
Naam:
Jan (datum: 09-07-2012 19:39)

Het is een keuze die u maakt of een mooie verranda of boze buren.
Buren die van af het begin al tegen zijn krijg je niet zo snel meer mee.
Heb je al gevraag of zij misschien een aanpassing op jou verranda hebben zodat zij er ook mee kunnen leven.en gelijk doorlaten schemeren dat de verranda er toch komt misschien gaan ze toch accoord.
Re: Burenrecht en een veranda.
Naam:
Maartje (datum: 10-07-2012 12:44)

Ja, dat heb ik ook al voorgesteld, maar vrees dat ze er echt faliekant op tegen zijn. Als de tekeningen binnen zijn, dan gaan we nog maar eens rond de tafel. Zij hebben het al over rechtzaken wij proberen te zoeken naar een compromis. Hun argumenten zijn vermindering van de lichtinval, vermindering van het uitzicht en daardoor waardevermindering van hun huis. Heb ook al voorgesteld om de bouw samen te doen en de veranda ook hun kant op door te trekken, maar daar hadden ze jammergenoeg geen interesse in. Tja, mijn man zegt; Die veranda gaat er komen, dan maar een rechtzaak. Ik ben niet zo van dat soort dingen...
Re: Burenrecht en een veranda.
Naam:
pino (datum: 10-07-2012 14:14)

Mischien kunt u iemand vragen/huren om
te bemiddelen?

Als het ding vergunningsvrij en/of binnen het bestemmingsplan kan worden gerealiseerd zal de rechter u plan gewoon steunen.
De argumenten die u noemt zijn dan reeds als aanvaardbaar voor de buren beoordeeld.

Re: Burenrecht en een veranda.
Naam:
Marion S (datum: 17-08-2015 09:32)

Ik neem aan dat de verander er inmiddels staat bij u (of definitief afgeblazen is.)

Hier een soortgelijke situatie. Echter wij zijn die buren die er last van hebben...
Hebben want toen wij terug kwamen van vakantie had de buurman ineens een veranda gebouwd, over de volle breedte van zijn achtergevel en 4 meter diep te tuin in. Het dakbestek van de veranda steekt ongeveer een meter uit boven de muur die wij als erfafscheiding hebben gebouwd.
De buurman heeft hierover geen overleg met ons gepleegt. Hij heeft zelfs het dakbestek OVER de erfafscheiding gebouwd.
De erfafscheiding is een muur, die op ons erf staat, pal tegen de erfgrens aan. De buurman heeft het dakbestek exact daaroverheen gebouwd met daarbij nog een stuk boeibord (of hoe heeft dat.) totaal dus een centimeter of 12-15 OVER de erfgrens heen.

Wij hebben last van de veranda.
1. Het is lelijk. (ik vrees waardevermindering van mijn huis, want ik vind het zelf al niet aantrekkelijk ogen, laat staan potentiele kopers in de toekomst.)
De veranda zelf is mooi hoor, maar het steekt nogal uit boven het muurtje en je kijkt er dus letterlijk tegenaan.

2. Der veranda neemt de laatste avondzon weg van onze tuin. Hier zijn wij uiteraard niet blij mee. (Aangezien wij beiden werken en dus juist 's avonds net die laatste zonnestraaltjes mee konden pikken in de zomer...)

3. En ja, dus over de erfgrens heen, zonder onze toestemming. Ik vermoed overigens dat de buurman geen idee heeft (nog) dat hij over die erfgrens heen is gegaan. Onze afscheidingsmuur staat nl geheel evenwijdig aan de muur van zijn huis. De erfgrens loopt dus niet gelijk met de muur van zijn huis. Dat komt mede omdat de huizen versprongen zijn gebouwd. Dit is bij meerdere huizen in de wijk het geval. Maar hij heeft dus ook geen kadastertekeningen geraadpleegd voor hij is gaan bouwen.

Had hij maar overleg gepleegd. Dan had ik nl hem kunnen voorstellen de hoek van zijn veranda eraf te halen. (dus geen hoek van 90 graden, maar gewoon eerder afbuigen. Hierdoor hadden wij minder hinder en meer lichtinval van de zon gehad en dus ook minder bezwaar. Maar hij heeft ons die kans niet gegeven om erover mee te denken. (Dit had overigens denk ik ook een idee geweest voor die veranda waarmee dit topic begon.

Volgens mij mag maximaal 70 % van een perceel bebouwt worden. Daar zit hij volgens mij ruim overheen. (Voor de huizen in onze straat, dus ook bij de buren zit een carport die rijkt tot aan de straat. Dat is in de hele wijk zo, maar telt dus ook zwaar mee bij de hoeveelheid grond dat bebouwd is.)

Wat kunnen wij het beste nu gaan doen.

De hoeveelheid die hij bebouwd heeft is zijn probleem vinden wij. Ik wil eerst hem erop wijzen dat hij over die erfgrens is gegaan en hem vragen dit op te lossen. Hij weet al dat wij het erg jammer vinden dat hij niet in overleg is gegaan. Om eerlijk te zijn twijfelden wij toen nog over die erfgrens, dus dat was voor ons reden om eens goed uit te zoeken hoe dat zit. De erfafscheiding die er staat is gebouwd door de vorige bewoners van ons huis...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl