Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwtekeningen maken voor hekwerk dakterras?
Naam: Natasja (datum: 21-11-2010 13:45)

Hallo
Na een groot onderzoek in mijn buurt is gebleken dat alle dakterrassen incl de mijne illegaal zijn. Er moet nu dus een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor de legalisatie. Het hekwerk wat nu geplaatst is voldoet niet aan de eisen van de gemeente en dient dus vervangen te worden. aangezien dit de enige wijziging op het dakterras zal zijn vraag ik me af of er echt bouwtekeningen gemaakt moeten worden of dat een schets door mijzelf gemaakt en wat foto's niet afdoende zijn. Het hekwerk word immers alleen vervangen dus materiaal en afmetingen lijken mij de enige zaken die echt van belang zijn.
Weet iemand of een schets afdoende kan zijn en wat moet deze schets dan bevatten?
Reageer
Re: Bouwtekeningen maken voor hekwerk dakterras
Naam:
Peter (datum: 21-11-2010 23:51)

In het MOR staat duidelijk aangegeven welke gegevens er moeten worden aangeleverd. o.a dus ook goede bouwkundige tekeningen.
Re: Bouwtekeningen maken voor hekwerk dakterras
Naam:
hans (datum: 22-11-2010 08:14)

Overleg met de gemeente wat ze willen hebben, dat is veel eenvoudiger.
Re: Bouwtekeningen maken voor hekwerk dakterras
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 22-11-2010 10:24)

De reden dat de gemeente die tekeningen wil is tweeledig: Ze moeten kunnen zien of het hekwerk qua hoogte en opbouw voldoet aan de eisen die het niet-overklimbaar en 'doorkruipbaar' maken, en ze moeten kunnen beoordelen of het hekwerk stevig genoeg is om doorvalveilig te zijn.

Dat eerste is als aanvrager nog wel zelf te fabriceren, maar voor die tweede zult u denk ik wel wat advies nodig hebben.

Heeft de gemeente u al verteld hoe het hekwerk er uit moet zien om een kans van slagen voor de welstandscommissie te hebben? En of het hekwerk ruimtelijk uberhaupt wel 'kan', zonder dat er ontheffingsprocedures voor gevolgd moeten worden? Ik zie namelijk vaak dat gemeenten wachten met het beantwoorden van deze vragen totdat er een vergunning is aangevraagd, maar het zou onbehoorlijk zijn mensen een aanvraag te laten doen die later geweigerd moet worden.

De 'haalbaarheid' of 'legalisatiemogelijkheid' moet door de gemeente al onderzocht zijn. Wanneer ze u vragen een vergunningsaanvraag te doen moet u er vanuit kunnen gaan dat er niet gehandhaafd hoeft te worden, en dat de situatie haalbaar is.
Re: Bouwtekeningen maken voor hekwerk dakterras
Naam:
pino (datum: 22-11-2010 11:58)

In principe doet u gewoon een aanvraag
het maakt geen verschil dat het terras al aanwezig is.


maar u zou het volgende kunnen proberen.
Licht de bouwtekening uit het gemeente archief
teken hier het terras in en bespreek deze even voor op het gemeente huis.

mogelijk heeft u mazzel en fiets die schets zo door de procedure



Re: Bouwtekeningen maken voor hekwerk dakterras
Naam:
Joost Becking , van Dakterras.nl (datum: 23-11-2010 09:14)

Het hekwerk moet normaalgesproken 1.20 hoog zijn en minimaal 50% transparant, verder moet het bijna altijd een spijlenkarakter hebben (met verticale spijlen) en goed verankerd zijn. De stevigheid ligt aan het hek zelf maar ook aan de wijze van vastzetten: op een vlonder alleen krijg je onvoldoende stevigheid, beter is doorkoppelen met een balkenlaag (staal of hout indien aanwezig), schoorstenen of muren.
Re: Bouwtekeningen maken voor hekwerk dakterras
Naam:
Matthijsvan der Sluis , van mvds ONTWERP (datum: 23-11-2010 16:07)

Legaliseren van een dakterras

Als de gemeente stelt dat je voor de legalisatie van je dakterras een omgevingsvergunning moet indienen zal je alle documenten en tekeningen die daarbij horen moeten indienen. Een schets en een paar foto's zal niet voldoen voor deze aanvraag.

Veel van de illegale dakterrassen zijn vaak direct op het dak gelegd, hetzij de terrasplanken op rubberen tegeldragers, dan wel dat de terrasplanken op kleine onderbalkjes liggen. Vaak voldoet dit dakterras niet aan de constructieve eisen die er aan een dak met een dakterras worden gesteld.

Om de verandering van de belasting van het dak na plaatsing van een dakterras op te vangen dient hiervoor een onderconstructie aangebracht te worden. In vele gevallen kan gekozen worden voor het aanpassen van de huidige balklaag van het dak of door een 'zwevende constructie' boven het dak te plaatsen door middel van een onderconstructie van staal of hout.

Het aanpassen van de balklaag van het dak is vaak een dure oplossing omdat dakbedekking en dakbeschot verwijderd moeten worden voordat de men de balklaag kan aanpassen.

De beste oplossing voor een dakterras is vaak om een 'zwevende constructie' aan te brengen en deze onderconstructie op de bouwmuren te laten rusten. Hierdoor wordt het gewicht van het dakterras direct via de bouwmuren afgedragen en wordt de huidige balklaag van het dak niet extra belast.

Daarnaast zijn er vanuit het bouwbesluit een aantal bepalingen voor het hekwerk. Zo dient een hekwerk tot een bouwhoogte (afstand tussen dak en aansluitend terrein of aangrenzend dak) van 13 m., 1 m. hoog te zijn en boven de 13 m. bouwhoogte dient dit 1,2 m te zijn. Daarnaast mag een hekwerk geen opstapmogelijkheden hebben. Met andere woorden; horizontale spijlen of planken mogen niet worden toegepast.

Ook kunnen er aanvullende eisen met betrekking tot transparantie en materialisatie van het hekwerk door de gemeente gesteld worden.

Het indienen van goede bouwkundige tekeningen en een constructieve berekening zijn onderdeel van een
omgevingsvergunning.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl