Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam: Ivo Kraus, van gemeente Roosendaal (datum: 23-01-2004 12:58)

Conform de wet Milieubeheer heeft een bedrijf een milieuvergunning gekregen. Gevolg hiervan is dat er een stankcirkel rondom dit bedrijf ontstaat, waarbinnen geen bouwwerken zijn toegestaan. De cirkel is vastgelegd in het bestemmingsplan, alsmede het verbod tot het oprichten van bouwwerken.

Als een eigenaar van een perceel, welke binnen de stankcirkel valt, een vergunningvrij bouwwerk wil oprichten binnen deze cirkel ontstaat er een conflict met de verleende milieuvergunning.

Vraag 1: wat heeft voorrang de verleende milieuvergunning of de Woningwet inzake vergunningvrij bouwen ?

Vraag 2: Hoe weten mensen dat er een stankcirkel over hun perceel is gelegd en in hoeverre geeft dit beperkingen ?

Deze vraag is tevens gesteld aan de helpdesk van vrom.nl, maar wilde tevens de reactie/mening hebben van een aantal deskundigen op deze helpdesk (Henry de Roo, Jop Planje, Henk Odijk bv)
Reageer
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 24-01-2004 16:01)

In veel gevallen zal het vergunningsplichtig zijn, omdat in een dergelijke omgeving vaak bouwwerken zijn die geen betrekking hebben op vegroten van woongenot.

Maar mocht dit wel zijn, dan hoef naar mij mening geen rekening gehouden te worden met de milieucirkel. Vergunningsvrij is immers vergunningsvrij.
De milieuwet staat niet boven de woningwet.

De woningwet somt bovendien limitatief de eisen op voor vergunningsvrij bouwen. Ik zie daar niets staan over milieucirkels.

Ik ben hier overigens niet zeker van. Je kunt het ook zo bekijken dat de milieuwet een aanvulling is op de woningwet. Wat zegt Vrom?
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 24-01-2004 16:06)

Zie ook artikel 20 van de wet op de ruimtelijke ordening. Voorschriften bestemmingsplan blijven buiten beschouwing voor vergunningsvrij bouwen.
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 25-01-2004 09:42)

Ik heb nog eens over je vraag nagedacht.

Je heb de term erf en perceel. Wanneer ergens niet gebouwd mag worden is er geen sprake van een erf.

Bouwvergunningsvrij bouwen kan alleen op een erf.

Met andere woorden er is altijd een bouwvergunning nodig.

Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk Odijk , van Adviesbureau J.P. van der Weele (datum: 25-01-2004 20:41)

Volgens mij kun je in een bestemmingsplan geen voorschriften opnemen omtrent vergunningvrije bouwwerken. Die zijn gewoon altijd toegestaan, stankcirkel of niet.


Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 26-01-2004 09:35)

Dit wordt ook niet gedaan. In bestemmingsplan is een milieucirkel opgenomen waarbinnen niet gebouwd mag worden.
Het gevolg is dat dit geen gedeelte geen erf meer is.

Om te kijken of dat iets vergunningsvrij is, moet je altijd eerst nagaan of dat je met een erf te maken heb.

Indien het geen erf is, mag je niets vergunningsvrij bouwen.
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henry de Roo , van gemeente Coevorden (datum: 26-01-2004 09:36)

Zoals bekend worden vergunningvrije bouwwerken niet getoetst aan de voorschriften van het bestemmingsplan (art. 20 WRO). Het vergunningvrij bouwen bij een bestaande woning op een perceel gelegen binnen een stankcirkel is mogelijk. De Woningwet, het Bblb en de Wet Milieubeheer verbieden dit niet. Bovendien wordt er al gewoond binnen de stankcirkel en is het agrarisch bedrijf reeds belemmerd in zijn uitbreidingsmogelijkheid.
Stankcirkel zijn bekend bij de gemeente (milieuzaken). Stankcirkels zijn vastgelegd in de verleende milieuvergunning (gewenst is om stankcirkel in bestemmingsplannen vast te leggen). Stankcirkels hebben beperkingen voor de agrari?r. Indien bestaande woningbouw te dicht bij een agrarisch bedrijf ligt, heeft dit gevolgen voor de uitbreidingsmogelijkheden van het agrarisch bedrijf. Het bedrijf komt op ?slot? te zitten.

Voorrang wetgeving:
De Wet Milieubeheer en de Woningwet zijn beide kader-/raamweten welke naast elkaar lopen en beide een eigen rechtsgang hebben. De Wet Milieubeheer en de Woningwet ?kruisen? elkaar bij de co?rdinatieregeling vanuit de Woningwet.

Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 26-01-2004 11:12)

Het geintje zit hem juist in het begrip "perceel"
Op een perceel mag nooit vergunningsvrij worden gebouwd. Alleen op een erf.

Uit het bestemmingsplan kun je halen of dat iets perceel of erf is. Dus indirect moet je wel degelijk kijken naar het bestemmingsplan voor het vergunningsvrij bouwen.

Zelfde geldt voor de bestemming. Een vergunningsvrij bijgebouw mag je ook niet vergunningsvrij in gebruik gaan namen als kantoorgebouw
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Ivo Kraus , van gemeente Roosendaal (datum: 26-01-2004 11:47)

Ik snap de redenering niet waaruit blijkt dat iets perceel of erf is.

Uit de WW blijkt het volgende:
Erf : een al dan niet bebouwd perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct gelegen bij een gebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en, zover een bestemmingsplan van toepassing is, de bestemming deze inrichting niet verbiedt. Een bestemmingsplan bepaalt dus niet OF iets een erf is, wel welke voorschriften avn toepassing zijn.

Bij de beoordeling van een vergunningvrij bouwwerk blijven ALLE voorschriften van het bestemmingsplan buiten beschouwing, dus ook een eventueel verbod, immers vergunningvrij is vergunningvrij.
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henry de Roo , van gemeente Coevorden (datum: 26-01-2004 12:29)

Reactie op antwoord Henk Odijk.
Inderdaad, je kunt geen voorschriften ten aanzien van vergunningvrij bouwen in het bestemmingsplan opnemen. Dit is expliciet geregeld in het Bblb. Maar je kunt wel stankcirkels (dus verbodbepalingen) vastleggen in bestemmingsplannen.
Nogmaals vergunningvrije bouwwerken worden hieraan niet getoetst.

Ik begrijp die discussie over erf/perceel ook niet...
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henry de Roo , van Gemeente Coevorden (datum: 26-01-2004 19:47)

Ivo Kraus,

Nu ben ik toch zeer benieuwd naar de uitleg van VROM.
Deze mag je mij wel doen toekomen per mail.
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 26-01-2004 20:35)

Van VROM over het begrip erf.


Vraag
Wat is een 'erf'?
Antwoord
In artikel 1 van het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken is voor erf de volgende definitie opgenomen: erf: het perceel of een gedeelte daarvan dat direct is gelegen bij een gebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en, voor zover een bestemmingsplan van toepassing is, blijkens de bestemming voor deze inrichting in aanmerking komt. Deze definitie is afgeleid uit de jurisprudentie (zie ABRS 15 september 1997, AB 1998, nr. 5). Uitgangspunt is dat het gehele perceel grond bij een woning in beginsel als erf kan worden aangemerkt. Echter uit de systematiek van een bestemmingsplan kan voortvloeien dat bepaalde verder van de woning af gelegen delen van het perceel niet als erf aangemerkt kunnen worden. Dit zal het geval kunnen zijn bij grotere percelen, veelal gelegen buiten de bebouwde kom. Bij die percelen zie je soms dat bestemmingsplannen het perceel onderverdelen in een bouwblok, waar het hoofdgebouw kan worden gebouwd, in een gedeelte dat veelal is aangeduid als Erf I of Tuin I, waarin bijgebouwen en verhardingen mogen worden gerealiseerd, en een deel dat wordt aangeduid als Erf II, Tuin II, Bos of iets dergelijks. Binnen deze laatste bestemming mogen geen bouwwerken en verhardingen worden gerealiseerd. Uitgaande van deze bestemmingsplansystematiek kan gesteld worden dat deze laatstbedoelde delen van een perceel niet aangemerkt kunnen worden als het erf en daar kunnen dus ook geen bouwvergunningsvrije bijgebouwen worden gebouwd. Bij bestemmingsplannen waar aan- en uitbouwen en bijgebouwen alleen gebouwd mogen worden op een afstand van minimaal 3 meter achter de voorgevelbouwgrens (of voorgevelrooilijn) kan niet gesteld worden dat deze 3 meter-zone niet beschouwd zou kunnen worden als erf. Deze 3 meter-zone is direct gelegen bij de woning en veelal feitelijk ingericht als erf met verhardingen. Daarbij staat het Besluit-licht bouwvergunningsplichtige en bouwvergunningsvrije bouwwerken het bouwen op 1 meter achter het voorerf nadrukkelijk toe. Dus in die gevallen kan niet gesteld worden dat geen sprake zou zijn van erf.
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 26-01-2004 20:45)

Voor de duidelijkheid, ik zeg dus niet dat het hier van toepassing is omdat ik de situatie niet goed genoeg ken.

Maar of dat iets vergunningsvrij gebouwd kan worden, dient dus wel altijd naar het bestemmingsplan gekeken te worden. Ook voor het gebruik van gronden. Het besluit licht en vergunningsvrij bouwen verwijst immers diverse keren naar het bestemmingsplan.
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henry de Roo , van gemeente Coevorden (datum: 27-01-2004 08:01)

De discussie over erf/perceel wijkt helemaal af van de bedoelde discussie, namelijk stankcircels i.c.m. vergunningvrij bouwen, maar ik wil toch nog even reageren op de laatste reactie van Henk.

In het Bblb is een limitatieve en uitputtende opsomming van bouwvergunningsvrije en licht-vergunningplichtige bouwwerken gegeven.
Het bouwvergunningsvrij zijn betekent dat de betreffende bouwwerken NIET aan enige preventieve gemeentelijke toets zijn onderworpen.
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Ivo Kraus , van gemeente Roosendaal (datum: 27-01-2004 13:41)

Hierbij de reactie van VROM:

Antwoord:
Indien wordt voldaan aan alle voorwaarden die gelden voor het bouwvergunningsvrij mogen bouwen van het betreffende bouwwerk dan is dit ook binnen de stankcirkel toegestaan. Het bestemmingsplan is in dat geval niet van toepassing. Wel kan het zo zijn dat de voorwaarden van het bestemmingsplan herleven daar waar sprake is van voorwaarden die aan het bestemmingsplan gekoppeld zijn. Zo is het bouwen van aan- en uitbouwen
alleen toegestaan op delen van het perceel die vallen binnen de definitie "erf". Is dit niet het geval dan is een lichte bouwvergunning benodigd (en wordt er dus getoetst aan het bestemmingsplan).
Reactie: stankcirkel i.c.m. vergunningvrij bouwen
Naam:
Henk (datum: 27-01-2004 16:33)

Dit geldt dus ook voor het gebruik van vergunningsvrije bouwwerken. Mogen nooit in strijd zijn met de gebruiksbepalingen uit het bestemmingsplan. Ook dan herleven de gebruiksbepalingen uit het bestemmingsplan.

Ik noemde in dit geval de begrippen erf en perceel omdat het vaak voorkomt dat binnen een milieucirkel geen sprake is van een erf.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl