Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam: lunteren, van gem zwolle (datum: 22-01-2009 09:18)

Voordat het Gebruiksbesluit van kracht werd hadden wij onderscheid tussen zelfstandige wooneenheden met eigen voorzieningen als douche/wc/keuken en niet zelfstandige wooneenheden, kamers met gezamelnlijk gebruik van voorzieningen.
Vraag: Vallen de zelfstandige wooneenheden nu onder het Gebruiksbesluit of nog steeds onder het Bouwbesluit?
Reageer
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Loe (datum: 22-01-2009 21:23)

onder beiden, voor de bouwtechnische eisen moet het voldoen aan het bouwbesluit, voor de gebruiks(brand)veiligheidseisen aan het gebruiksbesluit
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Wim (datum: 24-01-2009 16:26)

Als zelfstandige wooneenheden dezelfde status hebben als een zelfstndige woning dan vallen zij niet onder het Gebruiksbesluit. Het Gebruiksbesluit is immers niet van toepassing op zelfstandige woningen.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Loe (datum: 24-01-2009 20:39)

Toch ook wel nl:

Artikel 2.2.2 Rookmelders woonfunctie

lid 1. Indien in een woonfunctie voor kamergewijze verhuur de vloer van een verblijfsruimte hoger ligt dan 2.1 m boven het meetniveau en vanaf de toegang van de wooneenheid waar die verblijfsruimte toe behoort geen tweede vluchtroute is en het aansluitende terrein niet op een andere adequate wijze kan worden bereikt zonder gebruik te maken van een sleutel, hebben alle verblijfsruimten in de woonfunctie doorgekoppelde rookmelders als bedoeld in NEN 2555: 2006.

lid 2. Een rookmelder als bedoeld in het eerste lid en een volgens artikel 2.146, zevende lid, van het Bouwbesluit 2003 aangebrachte rookmelder functioneren overeenkomstig dat voorschrift.

Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Thomas (datum: 25-01-2009 00:50)

1. Het Gebruiksbesluit is van toepassing wanneer 50 of meer personen in een gebouw of ander bouwwerk verblijven. Woningen en woongebouwen zijn hiervan uitgezonderd!

2. Het Gebruiksbesluit is ook van toepassing bij het kamergewijs verhuren van een woning. Met ?kamergewijze verhuur? wordt bedoeld het verhuren van een woning aan afzonderlijke huurders. Het gaat hier dus niet om een woongroep, gezinsvervangend tehuis of studentenhuis waarin een aantal personen gezamenlijk een huishouden voert of de woning van een hospita met een beperkt aantal inwonende studenten. Deze woonvormen vallen in principe onder de gewone woonfunctie. Pas als een woning kamergewijs aan 5 of meer personen wordt verhuurd, moet er een gebruiksmelding worden gedaan.

Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Nikee (datum: 28-01-2009 11:30)

Het Gebruiksbesluit regelt het brandveilig gebruik van bouwwerken. Voor zover ik weet zijn woningen ook bouwwerken. In art. 1.3 Reikwijdte staat aangegeven welke voorschriften voor welk soort bouwwerk gelden, zie art. 1.3 lid 7 voor een gewone woning.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Thomas (datum: 28-01-2009 12:29)

Het ambtenarencorps van de gemeente zou aanzienlijk moeten worden uitgebreid als het Gebruiksbesluit ook van toepassing zou zijn op gewone woningen. Dat zou trouwens wel goed zijn voor de werkgelegenheid.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Nikee (datum: 29-01-2009 11:11)

Toevallig ben ik lid van dat ambtanarencorps. Het feit dat een woning moet voldoen aan het Gebruiksbesluit, wil niet zeggen dat alle woningen ook gecontroleerd moeten worden door de gemeente/brandweer.
Vergelijk het met de verplichting om autogordels te dragen, het is ook niet zo dat iedereen elke keer als hij/zij in de auto stapt gecontroleerd wordt, of moet worden op het dragen hiervan.
Elke gemeente maakt (als het goed is) een beleid voor toezicht en handhaving waarin wordt aangegeven waar de prioriteiten liggen, over het algemeen is dat niet bij gewone woningen.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Loe (datum: 29-01-2009 21:04)

En je moet even goed lezen welke artikelen van het gebruiksbesluit voor woningen gelden.
En dat is dus maar een ietsie-pietsie klein beetje van het gebruiksbesluit. Dus het GB kan heel goed gelden ook voor woonfuncties.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Thomas (datum: 29-01-2009 22:06)

Het Gebruiksbesluit geldt alleen voor specifieke woonfuncties (kamergewijze verhuur, zorgsituaties e.d.).
Voor gewone "gezins"woningen geldt het Gebruiksbesluit niet, wel het Bouwbesluit.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Loe (datum: 31-01-2009 11:00)

Artikel 1.3 Reikwijdte
Lid 1. De bij of krachtens dit besluit gegeven voorschriften zijn van toepassing op elk gebruik van een bouwwerk, tenzij bij het desbetreffende voorschrift anders is aangegeven.

Hierin wordt dus gezegd dat het GB geldt voor alle gebruiksfuncties, dus ook woningen.
Tenzij bij het voorschrift is aangegeven dat het niet geldt.

Daarna worden er in de volgende leden van artikel 1.3 een heel aantal gebruiksfunctie genoemd waarvoor enkele specifieke artikelen niet gelden.

Ik pik er alleen even artikel 2.2.2 uit

Artikel 2.2.2 Rookmelders woonfunctie
Lid 2. Een rookmelder als bedoeld in het eerste lid en een volgens artikel 2.146, zevende lid, van het Bouwbesluit 2003 aangebrachte rookmelder functioneren overeenkomstig dat voorschrift.

Toelichting
In het tweede lid is bepaald dat een volgens artikel 2.146, zevende lid, van het Bouwbesluit 2003 aangebrachte rookmelder moet blijven functioneren overeenkomstig dat voorschrift. De rookmelder mag dus niet worden uitgeschakeld en moet bij een defect worden gerepareerd of vervangen. Met de verwijzing naar het Bouwbesluit 2003 is zeker gesteld dat de rookmelder moet voldoen aan NEN 2555, zoals deze luidde ten tijde van de aanvraag van de bouwvergunning. Een wijziging van de norm heeft dus in beginsel geen effect op de aan de bestaande rookmelder gestelde eisen. Met de verwijzing naar het Bouwbesluit 2003 is ook zeker gesteld dat dit voorschrift alleen van toepassing is op woningen waarvoor de aanvraag om bouwvergunning heeft plaatsgevonden na 1 januari 2003. Dit voorschrift heeft geen betrekking op vrijwillig aangebrachte rookmelders. Het Bouwbesluit 2003 stelt overigens geen eisen aan de aanwezigheid van rookmelders in bestaande woningen.

En zo zijn er nog genoeg artikelen te vinden die dus wel degelijk gelden voor zelfstandige woonfuncties
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
patrick (datum: 31-01-2009 18:49)

Zie artikel 2.2.2 lid 1 van het Gebruiksbesluit.

Rookmelders woonfunctie
1. Indien in een woonfunctie voor kamergewijze verhuur de vloer van een verblijfsruimte hoger ligt dan 2.1 m boven het meetniveau en vanaf de toegang van de wooneenheid waar die verblijfsruimte toe behoort geen tweede vluchtroute is en het aansluitende terrein niet op een andere adequate wijze kan worden bereikt zonder gebruik te maken van een sleutel, hebben alle verblijfsruimten in de woonfunctie doorgekoppelde rookmelders als bedoeld in NEN 2555: 2006.

Let vooral op de toevoeging "voor kamergewijze verhuur".


Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Loe (datum: 01-02-2009 09:45)

Je hebt gelijk Patrick, ik lees het.
Maar lees in lid 2 het tweede gedeelte:
"...EN een volgens artikel 2.146 lid 7 aangebrachte rookmelder", en dit heeft dus betrekking op de normale woning.

Tenzij iemand mij overtuigd dat het niet de bedoeling is om dit lid zo te lezen?
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
patrick (datum: 01-02-2009 18:28)

Ik zal geen poging doen om je te overtuigen. Dat laat ik aan anderen over. Maar je kunt de anderen voor zijn door de informatie op de website van VROM nog eens door te lezen. Daar komt mijn "wijsheid" ook vandaan. Ik heb het niet zelf bedacht.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-02-2009 10:02)

om de verwarring nog wat groter te maken: Jullie gaan er allemaal van uit dat er in een normale gezinswoning geen kamerverhuur plaats kan vinden... maar wat vinden wij van bed&breakfast's? Dat is als het goed is een 'normale' woonfunctie (anders mag het niet eens volgens het BP), maar toch worden daar kamers verhuurd.

Het een sluit het ander volgensmij niet uit. Het gebruiksbesluit geeft hier en daar een eis die je in specifieke gevallen op woningen van toepassing kunt brengen, maar over het algemeen zul je er weinig last van hebben.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Thomas (datum: 09-02-2009 12:15)

Bij het kamergewijs verhuren van een woning aan 5 of meer personen is het Gebruiksbesluit van toepassing (zie mijn eerdere reactie).
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Liesbeth , van bureau MBW (datum: 31-03-2009 16:17)

Kan je het bouwwerk bij kamergewijze verhuur als 1 woning aanduiden?
Ik red voor 1 unit niet de min. 24 m2 VG, maar volgens mij is dat geen probleem. Mits ik het gebouw als 1 woonfunctie met meerdere verhuurbare kamers zie toch?
En zet ik dan in de plattegronden VG of VR in de units?
Alvast bedankt!
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
Ram , van SWSAL (datum: 13-06-2009 00:34)

In een eengezinswoning welke kamergewijze verhuurd wordt, is de volgende indeling: 1.kamer op de begane grond, heeft eeneigen uitgang naar de tuin. 2. Op 1-hoog zijn 3 kamers. 3. op de tweede verdieping is er een studio met eigen keuken douche en toilet.Moet hier ook aan de eisen van Kamerverhuur aan 5 of meer mensen worden voldaan.
Moet hier volgens NEN 2535 brandmeld installatie aanwezig zijn.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
jansmari , van home (datum: 22-07-2009 15:22)

Vraag: In een eengezinswoning welke kamergewijze verhuurd wordt, is de volgende indeling: 1.kamer op de begane grond, heeft eeneigen uitgang naar de tuin. 2. Op 1-hoog zijn 3 kamers. 3. op de tweede verdieping is er een studio met eigen keuken douche en toilet.Moet hier ook aan de eisen van Kamerverhuur aan 5 of meer mensen worden voldaan.
Moet hier volgens NEN 2535 brandmeld installatie aanwezig zijn.

Antwoord
Met deze opsomming kan je nog niets. Er moet eerste bepaald worden of het kamergewijzeverhuur is, dat is het pas kun je bepalen of er eisen gesteld moeten worden.
Als het gaat om meer dan 4 personen, het bedrijsfmatig wordt verhuurd en er meer dan 1 huishouden wordt gevoerd in het huis dan is het kamergewijze verhuur.
Van punt 1 en 3 weet je het door de uitleg, maar als het particulier wordt verhuurd, b.v. aan een zoon of dochter van de eigenaar, die het daarnaast ook nog aan andere studenten verhuurt is het niet bedrijfsmatig. Dus geen eisen.
Re: kamergewijze verhuur, gebruikbesluit
Naam:
tiny doll , van geen (datum: 30-03-2012 16:28)

ik verhuur al vanaf 1-2-1996 kamers in een woonhuis, nu zegt de gemeente dat ik geen onttrekkingsvergunning heb en ook niet krijg omdat ik niet voor 1-1-1995 met deze kamerverhuur bezig was. Nu moeten de verhuurders er voor 1 Juli 2012 eruit, kan de gemeente dit zomaar eisen????
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl