Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwbesluit of niet ?
Naam: E. van Rens, van van Rens (datum: 10-11-2008 14:37)

Hoi,
Bij het verlenen van mijn bouwvergunning is de gemeente zelf afgeweken van het bouwbesluit, door op een keerwand ter hoogte van een hellingbaan geen afscheiding te eisen, terwijl het hoogteverschil meer is dan 1 meter. Echter, op een andere plaats waar wel een afscheiding staat, maar waarvan deze niet aan het bouwbesluit voldoet, eist de gemeente nu dat ik deze afscheiding volgens bouwbesluit in orde maak, op straffe van een dwangsom. Met andere woorden, daar waar ze zelf een fout hebben gemaakt is het okee, daar waar ik de fout heb gemaakt moet ik e.e.a. aanpassen. Hoe kan ik nu het beste handelen ?
Reageer
Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-11-2008 14:46)

De gemeente toetst uw tekeningen, maakt dus in principe zelf geen fouten maar wijst u wel (of niet) op fouten op uw tekeningen. U blijft zelf altijd verantwoordelijk voor dat wat er staat.

Wanneer u er zelf van overtuigd bent dat er ter plaatse van die hellingbaan een afscheiding noodzakelijk is (iets wat ik niet kan beoordelen zonder de situatie te kennen), waarom heeft u hier tijdens het vergunningsproces dan geen opmerkingen over gemaakt?

Nu komt uw opmerking 'de gemeente doet het fout, dus mag ik dat ook' tamelijk opportuun over.
Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
Leon (datum: 10-11-2008 15:27)

De gemeente maakt geen fouten. En als ze stiekem toch fouten maken, dan is dat jouw verantwoordelijkheid.

Klinkt een beetje kort door de bocht (is het ook), maar het benaderd de werkelijkheid heel aardig. Neem dit als uitganspunt, dan kom je niet snel voor verrassingen te staan :-)
Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
Leon (datum: 10-11-2008 15:28)

Ik bedoel natuurlijk benaderT.
Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
Marcel Steeman , van NIG bestuursrecht (datum: 10-11-2008 16:16)

hm... als het gedeelte van je bouwwerk waar de gemeente nu van eist dat je het aanpast op de bouwvergunning stond... dan hoef je het niet aan te passen! In de nieuwe woningwet is opgenomen dat de bouwvergunning leidend is bij de 'verboden'. Dat komt terug in de vaak voorkomende zinsnede 'tenzij een bouwvergunning als bedoeld in artikel 40 het uitdrukkelijk toestaat, is het verboden (etc)'. Dit betekent dat als een (onherroepelijke)bouwvergunning een situatie uitdrukkelijk toestaat die niet voldoet aan -bijvoorbeeld- het bouwbesluit er voor de gemeente geen grondslag meer is om handhavend op te treden.
Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-11-2008 16:27)

Is waar, maar alleen zolang je het niveau bestaande bouw niet onderduikt. Art. 1b lid 2 kent de 'tenzij een vergunning het toestaat' bepaling niet, en geeft een rechtstreeks verbod een gebouw 'in een staat te houden' waarbij je niet aan het niveau bestaande bouw voldoet.

Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 11-11-2008 08:41)

Voor jurisprudentie zie zaaknr 200202171/1 (www.rechtspraak.nl). Dat ging wel over de oude Woningwet, maar is heel verhelderend.
Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
Erwin (datum: 13-11-2008 22:31)

Henk Odijk: De jurisprudentie is duidelijk. Bouwvergunning prevaleert boven bouwbesluit. Zover was ik al.
Marcel Leeman: Het zit ietsje anders. De hellingbaan is aan beide zijkanten afgescheiden door een keerwand. Op de bouwtekeningen staat daar geen afscheiding op aangegeven, terwijl die volgens bouwbesluit er wel zou moeten zijn. Dat heeft de Gemeente als getekend goedgekeurd. Echter, aan het eind van de hellingbaan ligt er een brug overheen. Hier stond op tekeing een afscheiding aangegeven, door middel van geperforeerde metalen platen. Dit is iets anders uitgevoerd, wat nu in strijd blijkt te zijn met het bouwbesluit. Punt blijft dat daar waar er geen afscheinding staat, en er eigenlijk eentje had moeten zijn, daar doet de gemeente niet moeilijk over, maar daar waar er wel eentje staat, maar die niet aan het bouwbesluit voldoet, daar doen ze wel moeilijk over. Ik zoek dus assistentie hoe de Gemeente te overtuigen dat hun fout eigenlijk gevaarlijker is dan mijn fout, zodat ze hun eis voor aanpassing in gaan trekken.
Re: Bouwbesluit of niet
Naam:
Paul (datum: 14-11-2008 00:49)

Je handelt in strijd met de bouwvergunning door een bouwplan anders uit te voeren dan op de tekening is aangegeven. De gemeente kan daar uiteraard tegen optreden en moet dat in jouw geval ook doen omdat de andere uitvoering gevaarlijk (!) is en in strijd met het Bouwbesluit.

Bij de nog gevaarlijker situatie waarvoor een bouwvergunning is verleend, kan de gemeente uiteraard niet handhavend optreden wegens bouwen in afwijking van de bouwvergunning. Toch zou ik die gevaarlijke situatie niet laten voortbestaan wanneer die situatie ook voor jezelf of anderen (bezoekers e.d) gevaarlijk is. Als er iets gebeurt dan kun je daarvoor immers langs privaatrechtelijke weg aansprakelijk gesteld worden.

Mijn conclusie is: vermijd de weinig gevaarlijke situatie maar zeker de meer gevaarlijke situatie door te bouwen overeenkomstig het Bouwbesluit. Soms heb ik wel mijn twjfels over bepaalde eisen uit dat besluit, maar gevaarlijke situaties zouden altijd voorkomen moeten worden. Voor veel gemeentebesturen ligt daar (terecht) een prioriteit.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl