Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: verlaagd plafond
Naam: Marcel (datum: 28-10-2008 16:59)

Het betreft hier een nieuwbouwwoning die in aanbouw is.

De bouwvergunning is verleend en de plafondhoogte zal 2,61 meter gaan bedragen.

Nu is de bedoeling om onder het plafond in de keuken en de woonkamer een akoestische voorziening van 45 mm te bevestigen. Nu zal de vrije hoogte dus 2,565 worden.

Is hier ook een soort vrijstelling voor?

Mijn gemeente eist 2,6 meter.
Reageer
Re: verlaagd plafond
Naam:
Michel , van 3b-arch (datum: 28-10-2008 17:14)

Is het een bouwkundige voorziening die vanuit de bouwvergunning aangebracht moet worden?
Re: verlaagd plafond
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 28-10-2008 18:04)

de gemeente heeft er niks mee te maken wat voor plafond je maakt, daar is geen bouwvergunning voor nodig.
Re: verlaagd plafond
Naam:
Marcel (datum: 29-10-2008 08:37)

Het is een voorziening die niet in de bouwvergunning is meegenomen.

De gemeente heeft er inderdaad niks mee te maken wat voor een plafond ik maak. Maar ze zullen wel de vrije hoogte na gaan meten. Die blijkt dan minder dan 2,6 meter te bedragen.

Dus dan kan ik het plafond er beter onderhangen nadat mijn woning gereedgemeld is?
Re: verlaagd plafond
Naam:
Marcel Steeman , van NIG bestuursrecht (datum: 29-10-2008 08:57)

Als je die optie hebt (eerst gereedmelden, laatste controle laten uitvoeren en pas dan het plafond erin hangen) dan is dat inderdaad de meest practische oplossing.
Re: verlaagd plafond
Naam:
Marcel (datum: 29-10-2008 09:44)

Als ik het plafond er na gereedmelding van de woning inhang dan zit ik wel met het probleem dat ik alles niet in 1x kan laten spuiten.

Dus dan blijft mijn vraag nog steeds of er een soort vrijstelling is voor een lagere vrije doorgang dan 2,6 meter.
Re: verlaagd plafond
Naam:
naam (datum: 29-10-2008 09:49)

Je meldt ook eerst gereed en laat het daarna spuiten...
Re: verlaagd plafond
Naam:
naam (datum: 29-10-2008 09:52)

en je krijgt er geen vrijstelling voor..en dat kan ook niet bij nieuwbouw. Je kan het zien als het ophangen van een lamp, die hangt ook niet hoger dan de vrije hoogte van 2,6 m. (en heb je geen bouwvergunning nodig).
Re: verlaagd plafond
Naam:
Klaas (datum: 29-10-2008 10:05)

Als je goed zit met je 55% GO is het m.i. geen probleem. Maar dat is vanaf hier niet te beoordelen. Ik zou even bij de architect of aannemer informeren. Als het wel een probleem is moet je misschien toch kiezen om het na gereedmelding uit (te laten) voeren.
Re: verlaagd plafond
Naam:
D. Veen , van D. Veen Bouwadvies (datum: 29-10-2008 10:48)

Een gemeente kan opgrond van ? 1.5 van het Bouwbesluit 2003 voor bepaalde artikelen ontheffing verlenen tot bestaande bouw. In uw situatie voldoet de stahoogte niet meer aan artikel 4.28 lid 3 van het Bouwbesluit 2003, maar zou de gemeente ontheffing kunnen verlenen middels artikel 4.33 lid 4. De stahoogte dient dan minimaal 2,1 m te zijn.

Hoogst waarschijnlijk verleend de gemeente geen ontheffing van dit artikel, omdat het om nieuwbouw gaat. Er zijn ook geen (technische) redenen (voor de bouw van de woning) waarom de stahoogte minder dan 2,6 m zou moeten zijn.

Het meest praktische is (zoals al aangegeven is) eerst de woning op te laten leveren (ook door de gemeente) en dan de voorziening aan te treffen. De woning is dan bestaand en dient dan minimaal aan de eisen van bestaande bouw te voldoen.

Re: verlaagd plafond
Naam:
pino (datum: 29-10-2008 10:59)

De vraag is of de voorziening nodig is om aan het bouwbesluit te voldoen.
zo ja dan heb je een probleem.

Zo nee dan is het verwijderbaar
En diend er gemeten te worden tot het plafond op 2.61 meter

je mag zonder meer een EXTRA plafond aanbrengen onder de bouwkundige constructie
Ook als je hiermee onder de 2.6 meter vrije hoogte uitkomt.


Re: verlaagd plafond
Naam:
Marcel Steeman , van NIG bestuursrecht (datum: 29-10-2008 11:01)

Je kunt ook kijken of de gemeente met je mee wil denken, het gaat immers om een afwijking van 'slechts' 3,5 cm die bij het maken van het plafond n? gereedmelding geen problemen oplevert. Misschien wil je gemeente bij de eindcontrole de situatie wel bezien 'alsof' het plafond later is aangebracht. Eenzelfde practische instelling zie je vaak bij 'vergunningvrije' bouwwerken (dakkapellen bijvoorbeeld) die volgens de letter niet bij de nieuwbouw meegenomen mogen worden, maar pas na gereedmelding zonder vergunning kunnen worden gebouwd. Formeel zou je dus je bouwwerk gereed moeten melden en pas daarna je nieuwe dak open mogen breken voor je vergunningvrije dakkapel. Veel gemeenten gaan daar practisch mee om en beoordelen de situatie dus 'alsof' de dakkapel later is gebouwd.
Re: verlaagd plafond
Naam:
naam (datum: 29-10-2008 11:48)

"Hoogst waarschijnlijk verleend de gemeente geen ontheffing van dit artikel, omdat het om nieuwbouw gaat. Er zijn ook geen (technische) redenen (voor de bouw van de woning) waarom de stahoogte minder dan 2,6 m zou moeten zijn."

De gemeente mag geen ontheffing verlenen, omdat het nieuwbouw betreft. Ontheffing kan alleen worden verleend bij verbouwingen, renovatie e.d. dus NIET bij nieuwbouw. Bij de vraag van Marcel is ontheffing dus totaal niet aan de orde. Wat wel aan de orde is, is dat het plafond naar alle waarschijnlijk niet vereist is om aan de voorschriften van het Bouwbesluit te voldoen. En zolang deze niet in de bouwvergunning is opgenomen, kan de gemeente er niet op toetsten. Vraag is, of het plafond bouwen is, als bedoeld in de woningwet. Volgens mij is een (akoestisch) plafond, onderdeel van de inrichting van de ruimten en GEEN bouwen. Bouwvergunning en toetsing door de gemeente is hierdoor niet aan de orde.
Re: verlaagd plafond
Naam:
naam (datum: 29-10-2008 11:51)

NB is het plafond wel in de bouwaanvraag opgenomen en is de bouwvergunning afgegeven, dan mag je niet afwijken van de vergunning en MOET je formeel zelfs het plafond onder de 2,6 m hangen! Je mag niet afwijken van je bouwvergunning.
Re: verlaagd plafond
Naam:
pino (datum: 29-10-2008 13:23)

uit een ander draadje op dit forum
over het zelfde onderwerp

Rechtstreekse aanhaling uit het Praktijkboek Bouwbesluit van VROM, ergens bij pag. 221 in de buurt:

"Bij het bepalen van de hoogte van een verblijfsgebied is het , evenals over de breedte is opgemerkt, niet toegestaan om ondergeschikte bouwdelen buiten beschouwing te laten. Dit geldt niet voor bijvorbeeld een plint of een aanrecht. Deze worden geacht deel uit te maken van de inrichting. Ook een verlaagd plafond mag buiten beschouwing oworden gelaten, mits het niet nodig is om aan een voorschrift van het bouwbesluti 2003 te voldoen."

Voila, een systeemplafond is geen bouwkundige voorziening, valt dus ook niet onder het regime van de woningwet, heeft nooit bouwvergunning nodig en wordt geacht deel uit te maken van de inrichting, welke je niet hoeft mee te tellen bij het bepalen van de vrije hoogte.

Re: verlaagd plafond
Naam:
Marcel (datum: 29-10-2008 15:13)

Bedankt voor al jullie reacties, ik denk dat ik met de laatste reactie van pino wel goed uit de voeten kan.

Als je erover nadenkt is het ook wel logisch. Voor mij is 2,56 vrije hoogte bruikbaar. Mocht de woning ooit verkocht worden en iemand vind 2,6 meter bruikbaar dan is het verlaagd plafond er zo weer uit te halen.


Re: verlaagd plafond
Naam:
Leon (datum: 29-10-2008 18:06)

@Marcel Steeman (offtopic)
Hoe bedoel je, 'of de gemeente wil meewerken'. Je bedoelt of ze op verzoek een oogje dicht willen knijpen m.b.t. het niet voldoen aan de bouwregelgeving. Het Bouwbesluit is landelijk geregeld, afgezien van bepaalde artikelen (en in bepaalde gevallen, doorgaans verbouw) zijn B&W bevoegd om vrijstelling te geven tot op een bepaald niveau. Verder heeft de gemeente helemaal niet het recht om de BB-regels naar haar hand te zetten.

Maar voor wat betreft het verlaagde plafond in deze situatie: deze hoef je inderdaad niet mee te nemen wanneer je je vrije hoogte bepaald. In feite mag je het zien als vaste inrichting. Wellicht is het handig om tijdens het 'bouwproces' van je plafond wat foto's te maken, zodat de controlerend ambtenaar ook daadwerkelijk kan zien dat het hier niet om het bouwkundige dak/plafond gaat. Je weet maar nooit...
Re: verlaagd plafond
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 29-10-2008 19:47)

Overigens kun je een akoestisch plafond niet zomaar laten spuiten, dan werkt het vaak niet meer (of veel minder). Daar moet specifiek open spuitwerk op.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl