Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Geluid -zwevende dekvloer-
Naam: Michel, van 3b-arch (datum: 29-09-2008 17:08)

In een appartementencomplex wordt een zwevende dekvloer toegepast.
De installateur wil de leidingen (Rehau-systeem met koppelingen in de vloer)instorten in de constructievloer. De cv-leidingen komen vanuit de constructievloer door de akoestische isolatielaag omhoog en lopen vervolgens de laatste 700mm door de cementdekvloer naar de radiatoren.
De leidingen zijn enkel voorzien van een ribbenmantelbuis. Mijns inziens geeft dit toch een contactbrug tussen dekvloer en constructievloer (akoestisch lek). Wie kan mij wijzer maken over de akoesische gevolgen wanneer e.e.a. wordt toegepast zoals beschreven, of voldoet een ribbenbuis gewoon aan de eisen?

Michel
Reageer
Re: Geluid -zwevende dekvloer-
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 29-09-2008 21:49)

Die installateur wil twee domme dingen doen:

1. koppelingen in de constructievloer
2. leidingverloop van construcitevloer naar zwevende dekvloer.

Zoek asjeblieft een andere installateur of schrijf een bestek dat zulke dingen uitsluit.
Re: Geluid -zwevende dekvloer-
Naam:
Michel , van 3b-arch (datum: 30-09-2008 10:17)

De installateur heeft mij overtuigd dat dit systeem met koppelingen in de vloer zijn staat van dienst heeft bewezen. In Duitsland wordt het al 10-tallen jaren toegepast. Daarnaast heeft het een aantal praktische voordelen.
Of de ribbenbuis nu een contactbrug vormt waardoor de vloer niet meer aan de geluideisen voldoet, durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen. Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft.

Michel
Re: Geluid -zwevende dekvloer-
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 30-09-2008 15:52)

Wat die koppelingen in de vloer betreft, die hebben financieel voordelen, dat klopt. Het gaat inderdaad 99 van de 100 keer goed, dat klopt ook. Alleen de 100ste keer heb je veel meer schade dan je ooit hebt bespaard. Komt de installateur ook de vloeren weer openhakken als het over 10 jaar lek is?

Of die vloer nog voldoet aan de contactgeluidisolatie ligt helemaal aan de eis die er aan gesteld is. Als dat alleen Bouwbesluit-niveau is, dan zul je daar wellicht nog aan kunnen voldoen. Ligt er een verhoogde eis van + 15 dB dan wordt het wel heel moeilijk.

Blijft altijd het feit dat je begint met iets goeds te willen maken (zwevende dekvloer) en dat vervolgens weer laat verprutsen door de installateur.

Bedenk ook dat aan de bewoners waarschijnlijk een zwevende dekvloer verkocht is, die mogen daarvan een zekere kwaliteit verwachten, hoger dan het minimale Bouwbesluit-niveau. Vergelijk bijvoorbeeld de kwestie met Bouwfonds-appartementen Heerlen, de vloer voldeed aan Bouwbesluit maar niet aan de gewekte verwachtingen. Totaal schadebedrag ca. 4 miljoen (vloeren er uit, nieuwe vloeren er in, te laat opgeleverd e.d.).

Nogmaals, een installateur die zulke dingen doet hoort op een bouwwerk waar het de bedoeling is kwaliteit te maken, niet thuis.
Re: Geluid -zwevende dekvloer-
Naam:
Leon (datum: 30-09-2008 20:15)

"In Duitsland wordt het al 10-tallen jaren toegepast."

Ondanks het feit dat Duits werk vaak als 'degelijk' bekend staat vind ik dat geen argument. Ik ken wel een aantal voorbeelden van 'degelijk Duits vakwerk': oversized funderingen (lees: onbenullig veel beton in de bodem kieperen) bijvoorbeeld. Als het maar stevig is. En ach, dat optrekkend vocht, daar moet je maar even doorheen kijken.
Persoonlijk ben ik ook niet gecharmeerd van hun manier van elektra aanleggen. Ik heb wel graag een kunststof buis om de bedrading heen i.p.v. dat het gewoon onder het stucwerk wordt gesmeerd.

Vergeet niet dat men in Duitsland andere regelgeving heeft dan hier in Nederland, een succesvol systeem daar kan hier m.b.t. NEN-normen/regelgeving/... compleet waardeloos zijn. Ik zou er ook niet zondermeer mee akkoord gaan.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl