Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: vermogensschade uit vrijstelling bouwvergunning buren
Naam: G. van Thiel (datum: 08-07-2008 19:44)

Wat is de planschade bij toename hinder
door vrijstelling bouwvergunning buren?

Reageer
Re: vermogensschade uit vrijstelling bouwvergunning buren
Naam:
Piet (datum: 08-07-2008 20:17)

2013 euro.









zonder gekheid, dat is zo niet te beoordelen. schakel een deskundige in.
Re: vermogensschade uit vrijstelling bouwvergunning buren
Naam:
Leon (datum: 08-07-2008 20:41)

Je maakt alleen aanspraak op planschade wanneer je woongenot wordt aangetast door een PLANOLOGISCHE wijziging. Denk hierbij aan een wijziging in het bestemmingsplan dat door de gemeente wordt bepaald. Vrijstelling op een bouwvergunning (ik neem aan dat je LEGAAL vergunningsvrij bouwen bedoeld) valt daar niet onder.
Re: vermogensschade uit vrijstelling bouwvergunning buren
Naam:
Piet (datum: 08-07-2008 20:48)

ook een bouwvergunning met vrijstelling (ik neem aan vrijstelling van het bestemmingsplan) is een planologische wijziging waardoor planschade kan ontstaan.

Re: vermogensschade uit vrijstelling bouwvergunning buren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-07-2008 09:41)

De onderbouwing van je schade zul je zelf moeten aanduiden, misschien middels taxatierapporten. Daarnaast heb je een procedeerdrempel van 300 euro, en en 'eigen risico' van 2% van het schadebedrag. De gemeente bepaalt voor het overgebleven bedrag een redelijke tegemoetkoming.

De tekst uit de Wro:

Artikel 6.1
1. Burgemeester en wethouders kennen degene die in de vorm van een inkomensderving of een vermindering van de waarde van een onroerende zaak schade lijdt of zal lijden als gevolg van een in het tweede lid genoemde oorzaak, op aanvraag een tegemoetkoming toe, voor zover de schade redelijkerwijs niet voor rekening van de aanvrager behoort te blijven en voor zover de tegemoetkoming niet voldoende anderszins is verzekerd.
2. Een oorzaak als bedoeld in het eerste lid is:
a. een bepaling van een bestemmingsplan of inpassingsplan, niet zijnde een bepaling als bedoeld in artikel 3.6, eerste lid, of van een beheersverordening als bedoeld in artikel 3.38;
b. een bepaling van een planwijziging of een planuitwerking, onderscheidenlijk een ontheffing of een nadere eis, als bedoeld in artikel 3.6, eerste lid, onder a tot en met d;
c. een krachtens een beheersverordening als bedoeld in artikel 3.38 verleende ontheffing;
d. een besluit als bedoeld in artikel 3.10, 3.22, 3.23, 3.27, 3.29, 3.40, 3.41 of 3.42;
e. de aanhouding van een besluit omtrent het verlenen van een bouw-, sloop- of aanlegvergunning ingevolge artikel 50, eerste lid, van de Woningwet, onderscheidenlijk artikel 3.18, tweede lid, en artikel 3.20, vijfde lid;
f. een bepaling van een provinciale verordening als bedoeld in artikel 4.1, derde lid, of van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in artikel 4.3, derde lid, voorzover die bepaling een weigeringsgrond bevat als bedoeld in de artikelen 3.16, eerste lid, onder c, of 3.20, derde lid, onder b, dan wel artikel 44, eerste lid, onder f of g van de Woningwet;
g. een koninklijk besluit als bedoeld in artikel 10.4.

3. De aanvraag bevat een motivering, alsmede een onderbouwing van de hoogte van de gevraagde tegemoetkoming.
4. Een aanvraag voor een tegemoetkoming in schade ten gevolge van een oorzaak als bedoeld in het tweede lid, onder a, b, c, d, f of g, moet worden ingediend binnen vijf jaar na het moment waarop de oorzaak, bedoeld in het eerste lid, onherroepelijk is geworden.
5. Een aanvraag voor een tegemoetkoming in schade ten gevolge van een aanhouding als bedoeld in het tweede lid, onder e, kan eerst, en moet worden ingediend binnen vijf jaar na terinzagelegging van het vastgestelde bestemmingsplan.

Artikel 6.2
1. Binnen het normale maatschappelijke risico vallende schade blijft voor rekening van de aanvrager.
2. In ieder geval blijft voor rekening van de aanvrager:
a. van schade in de vorm van een inkomensderving: een gedeelte gelijk aan twee procent van het inkomen onmiddellijk voor het ontstaan van de schade;
b. van schade in de vorm van een vermindering van de waarde van een onroerende zaak: een gedeelte gelijk aan twee procent van de waarde van de onroerende zaak onmiddellijk voor het ontstaan van de schade, tenzij de vermindering het gevolg is:
1?. van de bestemming van de tot de onroerende zaak behorende grond, of
2?. van op de onroerende zaak betrekking hebbende regels als bedoeld in artikel 3.1.

Artikel 6.3
Met betrekking tot de voor tegemoetkoming in aanmerking komende schade betrekken burgemeester en wethouders bij hun beslissing op de aanvraag in ieder geval:
a. de voorzienbaarheid van de schadeoorzaak;
b. de mogelijkheden van de aanvrager om de schade te voorkomen of te beperken.

Artikel 6.4
1. Van de indiener van de aanvraag heffen burgemeester en wethouders een recht.
2. Burgemeester en wethouders wijzen de indiener van de aanvraag op de verschuldigdheid van het recht en delen hem mee dat het verschuldigde bedrag binnen vier weken na de dag van verzending van de mededeling dient te zijn bijgeschreven op de rekening van de gemeente dan wel op de aangegeven plaats dient te zijn gestort. Indien het bedrag niet binnen deze termijn is bijgeschreven of gestort, verklaren zij de aanvraag niet-ontvankelijk, tenzij redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat de indiener in verzuim is geweest.
3. Het recht bedraagt ? 300, welk bedrag bij verordening van de gemeenteraad met ten hoogste twee derde deel kan worden verhoogd of verlaagd.
4. Indien op de aanvraag geheel of ten dele positief wordt beslist, storten burgemeester en wethouders aan de indiener het door hem betaalde recht terug.
5. Het in het derde lid genoemde bedrag kan bij algemene maatregel van bestuur worden gewijzigd voor zover het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie daartoe aanleiding geeft.

Re: vermogensschade uit vrijstelling bouwvergunning buren
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-07-2008 09:42)

@ Leon,

Hoezo vergunnigsvrij bouwen?
Re: vermogensschade uit vrijstelling bouwvergunning buren
Naam:
Leon (datum: 09-07-2008 09:54)

Nou, er staat 'vrijstelling bouwvergunning'. M.i. kun je dat op twee manieren lezen:
- Er wordt vrijstelling gegeven op het Bestemmingsplan NAAR AANLEIDING VAN de bouwvergunning;
- Er wordt 'vrijstelling' gegeven op de gehele bouwvergunning, m.a.w. men voldoet aan de voorwaarden om vergunningsvrij te (ver)bouwen.

Uit het verhaal kan ik niet opmaken welke van de twee van toepassing is.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl