Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam: polman (datum: 30-06-2008 22:55)

Wij willen bij onze ouders een woongebouw bouwen los van het bestaande woonhuis. Zodat wij kunnen zorgen voor onze ouders. Het bestaande perceel is 2ha. Nu is mijn vraag is dit mogelijk.? En onder wat voor melding moet ik dit aanvragen bij de gemeente. Om dit te bouwen is de bedoeling dat er een garage en hobbykas gesloop gaan worden. Zij er mensen die dit gedaan hebben zodat ze voor hun ouders kunnen zorgen. Ik heb wel eens iets gehoord van Mantelzorg.!!!

alvast bedankt voor jullie reacties

Wim
Reageer
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
Appie (datum: 01-07-2008 07:50)

Eerst maar eens navragen bij de gemeente wat de bouwmogelijkheden zijn volgens het vigerende bestemmingsplan.
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
Spock (datum: 01-07-2008 07:52)

Tsja, het is inderdaad mantelzorg maar dat heeft niets met het wel of niet mogen bouwen te maken!
In jouw geval moet je beginnen bij de gemeente en vragen naar het bestemmingsplan. Hierop staat o.a. beschreven hoeveel oppervlakte van het terrein bebouwd mag worden (dat je kas en garage afbreekt kan dus meewerken).
Bel de gemeente en leg je situatie uit, ze zullen best bereid zijn je verder te helpen en mee te denken.
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
Bas (datum: 01-07-2008 08:57)

er zijn gemeentes waar je in kader van matelzorg een 2e (kleine) woning kunt realiseren, gewoon opgenomen in het bestemmingsplan (met binnenplanse vrijstelling).
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
ben bomers (datum: 01-07-2008 10:32)

Allereerst praten we over het buitengebied of binnen de bebouwde kom. Het oppervlakte in ogenschouw zou het buitengebied moeten zijn. In vele gemeenten Overijssel o.a. is men bezig om burgerwoningen buitengebied te vergroten tot max. 750 m3. We hebben reeds diverse plannen ontwikkeld, waarbij je dan ook nog gebruikt maak van het gedeelte vergunningsvrije bouwen en we haalden ongeveer 900m3 Ga je vanuit dit pricipe te werk dan is er veel mogelijk maar wees wel inventief
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 01-07-2008 13:02)

Een tweede woning realiseren met je vergunningsvrije mogelijkheden lijkt me wat hoog gegrepen...
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
ben bomers (datum: 01-07-2008 13:12)

j. Bolte. Als dit niet mogelijk zou zijn zou ik dit niet adviseren. Het wordt dan een woonhuis geschikt voor dubbele bewoning. Zoals ik al vermeld had waren dit plannen vanuit zowel bestaande als nieuwe situaties.
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-07-2008 13:18)

Ik mag in dat geval hopen dat het bestemmingsplan toestaat dat er meer dan 1 huishouden van de woning gebruik kan maken.

De vergunningsvrije mogelijkheden zijn namelijk bedoeld voor gebouwonderdelen welke het 'woongenot vergroten'. Dit gaat over het gebruik van de bestaande woning (vandaar ook de verwijzing in het BBLB naar 'bouwen bij een bestaande woning). Het realiseren van een nieuwe woning past niet onder dat kopje, art. 20 WRO is niet van toepassing, en het kan dus (buiten het feit of er bouwvergunningsplichtige wijzigingen nodig zijn) nooit gerealiseerd worden wanneer het gebruik als dubbele woning niet is toegestaan volgens het bestemmingsplan.

Wanneer de gemeente er dan achter komt heb je wel degelijk een probleem. Je moet echter wel een handhaver hebben die de wet goed kent, daar gaat het nog wel eens mis.
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 02-07-2008 13:22)

By the way, u gaat ervan uit dat het een particuliere woning is, maar het zou best nog wel eens als een agrarische woning opgenomen kunnen zijn in het bestemmingsplan. Op dat moment krijg je er nog een probleem bij, omdat de provincies strikt beleid hebben voor het toestaan van particuliere woningen, en het gebruik als zodanig meestal via een projectbesluit(of voor gisteren een 19.1 procedure) moet worden geregeld.
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
polman (datum: 02-07-2008 22:54)

Ben,

het is nog net in de bebouwde kom. Ik had gezegd dat het om 2ha ging maar het is 2are.(sorry) Maar mijn vraag is hoe moet ik dit melden bij de gemeente. Moet ik eerst een principe aanvraag doen.??

Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
Marie-jose Leijs (datum: 05-07-2008 20:47)

Ik heb vernomen dat in Eindhoven op vrij grote schaal een proef bezig is met het verzorgen van ouders op je eigen erf. Daar hebben ze het opgelost met een voorlopige vrijstelling.
Wij wonen zelf nu ook (tijdelijk) via zo'n vrijstelling in onze omgebouwde garage na een brand.Het kan vaak allemaal wel maar er hangt veel af van de bewuste ambtenaar van de gemeente die je treft!
Wel lijkt het te bebouwen erf me erg klein voor twee woningen! Volgens de nieuwe BRO mag namelijk maximaal het door de gemeente bepaalde percentage bebouwd worden (kijk even in het desbetreffende bestemmingsplan)met de bijkomende bepaling dat maximaal 50% van het onbebouwde erf bebouwd mag worden. Wel kun je inderdaad een hele hoop met vergunningsvrije bouwwerken doen, of kijken of het hoofdbebouwingsvlak al helemaal bebouwd is.
succes en als je nog vragen hebt mail maar!
Re: woongebouw bij het bestaand woonhuis
Naam:
Leon (datum: 05-07-2008 22:25)

Wat ik in deze niet helemaal begrijp is het volgende: Is het de bedoeling dat je a.h.w. een dubbel woonhuis maakt voor jou en je ouders? Of bouw je deze bij de bestaande woning aan? Blijft de bestaande woning staan of wordt deze gesloopt? Kun je daar wat meer duidelijkheid over verschaffen?
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl