Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam: Frank (datum: 27-06-2008 17:43)

Onze buren hebben een open haard geplaatst, afspraak was dat de schoorsteen een halve meter boven de nok van het huis zou uitkomen.
Tijdens de bouw hebben ze (zonder overleg) de schoorsteen op hun aanbouw (naast het huis) geplaatst. Op de schoorsteen zit een ventilator om de rook naar boven te blazen. Omdat deze schoorsteen tussen ons huis en de buren in staat, zijn wij erg bang voor rook- en geluidsoverlast.
Navraag gedaan bij de gemeente, maar de schoorteen schijnt te voldoen aan het bouwbesluit. De gemeente kan geen wetgeving vinden waarin staat dat de schoorsteen een halve meter boven de nok van het huis moet komen.
Dit wordt wel geadviseerd, ook door de brandweer, maar dit is niet voldoende volgens de gemeente. Zij moeten toetsen aan het bouwbesluit/wetgeving.
Is er een wet/regel waarin staat de de schoorsteen een halve meter boven de nok van het huis moet uitkomen?
Reageer
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Piet (datum: 28-06-2008 14:33)

gemeente heeft gelijk, ze kunnen alleen eisen dat de schoorsteen voldoet aan het bouwbesluit. een 0,5 meter regel staat daar niet in.
volgens mij staat er wel in dat de schoorsteen 2 meter uit de perceelsgrens moet staan (maar dat zeg ik nu uit m'n hoofd, heb het bb niet bij me).

overigens, in het bouwbesluit staan de minimum eisen, beter mag wel.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
ed (datum: 29-06-2008 13:43)

Die twee meter uit de perceelgrens geldt enkel als de uitmonding dwars uitblaast, je mag aannemen dat de rookgas recht naar boven wordt uitgeblazen en daar is geen norm voor.
Zoek eens op verdunnigsfactor het kan zijn dat de rookgasafvoer te dicht bij een raamopening of ventilatiepunt zit.
Maar als de gemeente dit al gedaan heeft blijft er geen punt over om de rookgasafvoer te laten verplaatsen.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Erwin (datum: 30-06-2008 11:27)

hoewel er geen directe eisen zijn is het wel zo dat er in elke bouwverordening een overlast/ hinder bepaling is opgenomen waardoor de gemeente kan optreden asl zij met u eens zijn dat de schoorsteen overlast veroorzaakt, zij moeten dan met een acceptabele oplossing komen om de overlast weg te nemen, en dan kom je meestal uit op een pijp boven het dak
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Frank (datum: 30-06-2008 11:57)

Bedankt voor jullie antwoorden!

@Erwin:
Buurman en gemeente zijn overeengekomen dat onze buurman een document ondertekent waarin hij verklaart dat hij de schoorsteen aanpast als wij hinder ondervinden. Eventuele metingen zijn op de kosten v.d. gemeente. Gemeente kan nu nl. nog niet optreden, eerst moet blijken dat wij overlast hebben. Volgens mij zit er voor ons niets anders op dan af te wachten...
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Frank (datum: 08-11-2008 09:15)

Grote overlast gehad van de te korte schoorsteen v.d. buren.
Deze week is de schoorsteen aangepast. Hij steekt nu 15cm boven de nok van het dak uit (incl. ventilator).
Pijp kon niet hoger omdat er anders met tuidraden gewerkt moest worden (lengte pijp vanaf beugel is nu 160 cm) en de uitmonding zit in een schuin dak van aanbouw, volgens aannemer moest er 1 dakpan zitten tussen nok en uitvoer i.v.m. lekkage(regen) gevaar.
Afspraak was 50cm boven de nok, weet iemand of dit nadelige gevolgen voor ons (buren) kan hebben (of: wat is de reden dat overal gesproken wordt over pijplengte 50cm boven de nok)?
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Bob (datum: 10-02-2011 09:21)

Ik woon naast een buurman die bijna dagelijks zijn houtkachel aanmaakt met allerhande (sloop) hout. Mijn huis heeft een puntdak en drie ramen op het zuidwesten, zijn huis heeft een plat dak waarop een schoorsteen die wel aan de wettelijke norm zal voldoen. Als ik mijn huis wil ventileren, maakt niet uit welk raam ik openzet, komt rook binnen (want de wind waait meestal vanuit het zuidwesten). Gevolg: kleding stinkt, ogen gaan prikken, slijmvliezen raken geirriteerd. Is er iemand die een oplossing weet die succesvol is - bouwtechnisch dan wel juridisch? Alle ramen dichthouden had ik zelf al bedacht.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Michel (datum: 10-11-2011 14:36)

Ik loop inderdaad met hetzelde probleem buren stoken alles wat los en vast zit en wat lijkt op hout. Wetgeving is er niet echt. Met andere woorden dit moet aangekaart worden bij de politieke partijen want er zijn veel te veel mensen met dit probleem.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
bloem (datum: 11-11-2011 14:24)

nou ik zou dat ook wel eens willen weten, want ik heb ook zo'n rokende schoorsteen naast me, er zit dan wel een ruimte van 2 garage ingangen tussen maar ik moet zelfs mijn achterdeur dicht doen (nu ook) om zijn rook niet binnen te krijgen, als ik boven kom stink heel de boven verdieping
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Jan (datum: 13-01-2013 14:15)

Beste Lezer,

Voor een ieder van ons.

Eigenlijk moet er een standaard brief zijn.
Voor een verzoek en evt. later een bezwaar aan de gemeente om een
eis tot stoppen met last en hinder door houtrook en m.n. ook fijnstof,
veroorzaakt door houtkachels en vuurkorven.

Wie zou dat willen doen? Een advocaat, Jurist of een kamerlid!
Info kunt u plaatsen op leden@houtrook.nl

Groet,
Jan
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Sonja (datum: 18-01-2013 18:43)

Ook wij hebben last van de rook van de schoorsteen van onze buren. Zodra de buren gaan stoken, moeten wij al onze ventilatieroosters in onze ramen sluiten (wij hebben deze zelfs afgeplakt met plastic), ook het centraal ventilatiesysteem moet worden uitgezet. Zodra wij de voor- of tuindeur opendoen komt de rook naar binnen. Gevolg prikkende ogen, last van keel en je proeft zelf de rook in je mond. Het lijkt wel of er geen openhaard maar iets anders wordt gebruikt. De rook is zo vies en zo intens van lucht.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
JB (datum: 14-02-2013 15:08)

Ook wij hebben last van de schoorsteen van onze achterburen. Bij ons is het nog niet zo erg dat de ogen prikken.

Heeft iemand al eens contact gezocht met de GGD? Ik denk dat zij wel iets kunnen doen in de naam van gezondheid!
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Rookgasafvoer (datum: 18-02-2013 12:14)

Wij wonen sinds kort in een nieuwbouwwoning. Wij zijn afhankelijk van een wtw-installatie en onze directe buren wiens woning grenst aan de onze hebben een open haard. De buren hebben een puntdak welke dwars op ons huis staat. De rookgasafvoer zit op het hellende vlak aan onze kant. Dit zit op ongeveer dezelfde hoogte als mijn aanvoer van frisse lucht. Als de buren hun open haard aanzetten stinkt het in huis, het begint op 2 verdiepingen voornamelijk waar de rookgasafvoer loopt, volgens de aannemer onmogelijk maar toch is het zo. Maar onze wtw zuigt de vieze rook natuurlijk ook aan. Buren geven aan rekening te houden met wind e.d. maar alle ramen en deuren zitten dicht en nog komt de lucht bij ons binnen, buiten ruik je het eigenlijk niet. De geur is niet prettig maar vind ik niet eens het ergste. Wel de fijnstof die door mijn huis geblazen wordt. Ik vind het ook vreemd dat hier geen normale regelgevingen voor zijn ook al zijn wij afhankelijk van de frisse lucht dmv onze wtw. Aannemer zegt dat alles voldoet aan het bouwbesluit en daarmee is volgens hen de kous af.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 18-02-2013 12:52)

Dat zal de aannemer best zeggen, maar heeft het ook al eens zelf nagekeken? er zijn daarvoor inderdaad standaard regels, en de meeste afvoeren voldoen hier niet aan.

Daarnaast zijn de afvoeren meestal van een dusdanige omvang dat ze niet zonder toestemming geplaatst mogen worden, op die manier heeft u dan ook 2 manieren om bij de gemeente dit aan te kaarten.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
W , van openhaardje (datum: 22-11-2013 11:54)

Als je even 50 jaar teruggaat in de tijd toen bijna ieder nog hout,kolen of olie stookte zag de hele straat gewoon blauw van de rook en werd dat als normaal gezien(je gaat toch niet in de kou zitten!). Toen de overheid gas vond kwam gas in de mode en namen veel huizen een gasinstallatie(vooral door de reclame van overheid, het zou o zo goedkoop zijn!??)Echter je kunt nooit iemand verplichten om zijn huis te verwarmen met een bepaalde brandstof! Of verbieden dus ook niet. Milieutechnisch ga je dat echt niet redden, omdat hout stoken 100x beter is dan gas winnen en gas stoken voor het milieu. Houtpellets(korrels) zijn uiteraard heel wat anders en vallen niet onder hout, het zal altijd andere (afval)ingredienten bevatten dan ze beweren, je zit vast aan het kopen van die korrels(prijsafspraken en commercieel gewin) want de meeste kachels kunnen alleen korrels stoken, en als de stroom uitvalt en de cv het niet doet zal de korrelkachel ook niet werken want deze moet stroom hebben.
Gr. ing.fopjes. Aerdenhout.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
e.l. van dedem (datum: 11-01-2014 19:23)

Ook ik woon 1 huis verwijderd van een huis waar op een platte aanbouw een uitlaat van een open haard op niveau van de eerste verdiepingsramen is aangebracht.
De stinkende rook wordt rechtstreeks mijn tuin in geblazen en erger nog dringt door de ventilatie openingen mijn huis ( een wit huis )binnen.
Alle huizen in de straat hebben normale schoorstenen die boven de nok van het dak steken.
Ik kan mij niet voorstellen dat dit zomaar kan. Ook niet dat de haardstoker, een medisch specialist, dat gewoon doet.


Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
C.Lambeck (datum: 17-11-2014 19:22)

Als al die hout verbranders er gewoon een ABCAT filter tussen plaatsen dan zijn bij een boel buren de problemen over.
Kijk op:
www.stokenzonderstank.nl/ABCAT.html

Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
A.J. Kok (datum: 12-10-2015 11:44)

Ik lees hier allemaal klachten maar ik ben iemand die een dure houtkachel heb gekocht en de klachten van de buren serieus neemt.
Ik wil er alles aan doen om overlast te voorkomen.
Na enig onderzoek ben ik een ABCAT filter tegengekomen. Is er iemand die daar ervaring mee heeft. Zo ja, zijn die dingen echt zo goed als de fabrikant beweert.
Ik wil best een paar honderd uitgeven maar niet voor een waatdeloos product.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Ben (datum: 15-01-2016 00:06)

Meer informatie kunt u vinden op:

www.platformhoutstook.nl (gaat binnen kort van start)

www.houtrookoverlast.nl
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Aalders (datum: 07-01-2018 20:45)

Hallo

Met verbazing lees ik voorgaande over de hoogte van het rookkanaal.
Ik ben opgegroeid in een wijk met veel Openhaarden.Allemaal rookkanalen een halve meter boven de nok.Nooit een probleem

Onze buren hebben nu een allesbrander in hun achteraanbouw met puntdak. Deze is veel lager dan hun huis. Hiernaast is een vrijstaand huis. Het rookkanaal komt tot een halve meter boven hun dak goot uit en is bevestigd aan de gevel van hun huis.
We hebben vanavond geconstateerd dat er flinke vonken uit de pijp komen die op onze betume dak van onze garage ( welke vast zit aan hun aanbouw) en op ons huis en tegen onze windveer en over de pannen waaien.
Ook hebben wij zeer veel last van de rook omdat dit ook de hoogte is van onze slaapkamers.

Wat kunnen wij hier tegen doen, zijn hier wettelijke bepalingen voor.

Mvg
Fam. Aalders


Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Gerard (datum: 15-02-2018 14:14)

Er mag geen rookgaskanaal uitmonden binnen 15 meter van brandbare dakbedekking. Daarmee is de vraag van de familie Aalders beantwoord.
De gemeente zal dus moeten optreden.Artikel 2.84 rookafvoer (Bestaande bouw =>Artikel 2.90 rookafvoerl)
Lid 1: Een voorziening voor de afvoer van rook is, bepaald volgens NEN 6062, brandveilig.
Lid 2: Materiaal waaruit een voorziening voor de afvoer van rook is samengesteld, is, bepaald volgens
NEN 6064, onbrandbaar. Dit geldt uitsluitend indien in dat materiaal een temperatuur, bepaald
volgens NEN 6062, kan optreden van meer dan 363 K.
Lid 3 De horizontale afstand tussen de uitmonding van een voorziening voor de afvoer van rook van
een op vaste brandstof gestookt toestel en een brandgevaarlijk dak van een ander bouwwerk is ten
minste 15 m
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
S. Grooten (datum: 20-05-2018 22:59)

Is er ook iemand die kan vertellen waaraan een buiten kachel met roolkanaal aan moet voldoen? Die van mijn buren is 2 meter van het slaapkamer raam van mijn zoontje en wij worden gek van de overlast...
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Anita (datum: 31-10-2019 17:33)

Mijn buren hebben het rook kanaal van hun houtkachel door de muur naast het huis. De hoogte van de pijp stopt waar de dakgoot begint. Als de kachel aan gaat komt er boven en onder uit het rook kanaal zoveel rook dat mijn oprit en mijn woonkamer vol rook staan en naar brand ruiikt.
Uit alle vorige reacties heb ik niet op kunt maken wat wel en wat niet mag. Ps de pijp zit pp nog geen meter afstand bd erf afscheiding.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Jack , van SenS (datum: 01-11-2019 14:03)

U kunt beter een 'nieuwe vraag stellen' in plaats van te reageren of aansluiten op 'n vraag van mei 2018. Die wordt niet of nauwelijks meer bekeken, dus zullen antwoorden of reacties ook uitblijven.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Peter mestdagh (datum: 02-03-2022 07:13)

Onze living grenst aan de buur zijn garage. Het achterste gedeelte van de living aan hun tuin. Kan ik een pelletkachel plaatsen met uitmonding in hun tuin (hoog genoeg natuurlijk) en die buis recht naar boven plaatsen boven hun grond? Dit is de enige manier om een kachel te kunnen plaatsen in onze living.
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Leon (datum: 02-03-2022 10:05)

Sowieso niet zonder toestemming van de buren, maar dat spreekt voor zich mag ik toch hopen...
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 02-03-2022 14:44)

In vlaanderen of in nederland?
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
Ron (datum: 07-11-2022 12:28)

Uitmonding van de sauna- kachel vanuit schuur bij de buren zit op slechts vijf meter afstand op de hoogte van bovenkant keukendeur en keukenraam op de 1 ste etage met op de verdieping daarboven mijn slaapkamerraam en ventilatierooster. Overleg met asociale buren heeft totaal geen zin.
Betere regelingen / wetgeving daar zou de overheid nodig eens voor moeten zorgen
Re: wetgeving uitmonding rookkanaal
Naam:
J. Bolte , van BJH Safety Services (datum: 08-11-2022 09:41)

Regels hebben geen zin wanneer de buren zich er niet aan houden. Vraag eens na bij Bouw- en woningtoezicht van je gemeente hoe ze over die situatie denken.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl