Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen?
Naam: marlies (datum: 12-06-2008 12:59)

Wij wonen op een hele oude boerderij mijn opa is hier geboren en die is onder tussen 75 jaar. Er is 50 jaar geleden schuren bij gebouwd maar volgens opa hoefde toen geen bouwaanvraag gedaan worden. Nu willen we verbouwen en zegt de gemeente dat illegaal is de schuren die er staan. Nooit hebben ze er wat over gezegd altijd was goed. Kan dit zomaar?
Reageer
Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
pino (datum: 12-06-2008 13:05)

Ja dat moest 50 jaar geleden ook .

Maar als het gebouw er 50 jaar staat kan je je beroepen op verjaring
(je hebt wel bewijs nodig)

Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
Leon (datum: 12-06-2008 13:10)

Verjaring? Illegale bouw verjaart niet hoor.
Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
goud (datum: 12-06-2008 14:19)

Op 1 augustus 1902 is de Woningwet van kracht. Vanaf dat moment is het bouwvergunningsstelsel in werking getreden.
Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
pino (datum: 12-06-2008 21:01)

Nooit is erg lang

Als de gemeente het bouwsel niet wil legaliseren door de huidige aanvraag denk ik dat ze geen enkele kans maken een rechtzaak te winnen om en dergelijk bouwsel nog weg te krijgen.
Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
Leon (datum: 12-06-2008 21:19)

Dat kan wel zijn, maar zolang er geen aanvragen zijn geweest voor verbouwingen o.i.d. heeft de gemeente ook nooit aanleiding gehad om hier op te controleren. Je kan en mag niet verwachten dat de gemeente precies in de gaten houdt wat er al dan niet illegaal is gebouwd (hoewel dat soms heel simpel kan zijn of lijken). Het feit dat de situatie zich al zo lang voordoet kan wel als verzachtende omstandigheid werken. Waarschijnlijk geven ze je de kans om de boel alsnog te legaliseren, het is inderdaad wel heel kort door de bocht om van de ene op de andere dag de boel te laten slopen. Mocht dit ge?ist worden dan zou ik daar zeker niet zondermeer akkoord mee gaan.
Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
Robin (datum: 13-06-2008 08:23)

Voor zover ik terug kan vinden is er geen verjaringsmogelijkheid op illegale bouw. De vorige versie van de woningweg verplichte ook om voor deze bouwwerken een vergunning aan te vragen (boerenschuur of gelijkwaardig).

Je beste kans is in overleg te treden met de gemeente en alsnog een vergunning aan te vragen voor de reeds 50 jaar aanwezige gebouwen. Een gemeente heeft een aanzienlijk probleem om hierop te handhaven gezien de lange tijd dat het object reeds bestaat.

Handhavend tegen deze situatie optreden is niet onmogelijk maar wel zeer lastig. Indien de gemeente wilt dat het object verdwijnt moet zij ook een legalisatieonderzoek doen. Toon dan maar eens aan dat iets wat 50 jaar geleden zonder bouwvergunning gebouwd is, waar 50 jaar geen hinder of overlast van is ondervonden nu ineens al die tijd niet legaliseerbaar aanwezig is. (zou ik onder geen beding aan beginnen want ik vrees dat ik dat niet staande houdt bij de rechtbank die de hele zaak dan wel zou moeten bekijken).
Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
Natasja (datum: 13-06-2008 13:25)

Daarnaast zou u nog kunnen kijken wat het bestemmingsplan was toen het pand gebouwd is (en het daarop volgende bestemmingsplan) en wat voor een overgangsbepalingen hier in zijn opgenomen. Vroeger werd nl. in deze overgangsbepalingen niet altijd opgenomen dat het moet gaan om bouwwerken die met bouwvergunning zijn gebouwd. Hierdoor zou het i.i.g. kunnen gaan om een bouwwerk dat onder het overgangsrecht valt.
Re: Moest je 50 jaar geleden ook bouwaanvraag doen
Naam:
Lieuwe Banga (datum: 14-07-2008 12:24)

Aangezien de gebouwen er al reeds enige tijd staan zou ik u aan kunnen raden om op zoek te gaan naar oude (minimaal 20 jaar oud) foto's.

De gemeente kan gaan aandragen dat zij geen verleende bouwvergunningen in het bezit hebben van de schuren en dat deze derhalve illegaal zijn. Dit is onzin aangezien dit soort oude bouwvergunningen gewoon niet aanwezig zijn bij de gemeente, maar centraal zijn opgeslagen (hoofdstad van provincie).

De bouwvergunning van onze schuur (60 jaar oud) hebben wij gevonden in het centrale archief van Den Bosch. Hiervan had de gemeente dus totaal geen weet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl