Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Warmtepomp
Naam: henk odijk, van odijk advies (datum: 08-05-2008 13:18)

Bij toepassing van warmtepompen rolt uit de EPC berekening het minimaal benodigde vermogen van die warmtepomp. Probleem is dat dat een absurd hoge waarde is, voor een normale woning al gauw zo'n 20 kW. Als je een kleinere warmtepomp toepast moet je in beginsel elektrische bijstook (als niet preferent toestel) of een additionele ketel toepassen. Dan is de EPC wel goed om zeep geholpen.

Voor wat betreft de transmissie heeft zo'n woning doorgaans genoeg aan minder dan de helft van het berekende vermogen, zo'n 8 ? 10 kW. Dat is ook de maat van de gebruikelijke systemen die in de praktijk prima voldoen.

Wie heeft er een list om dit formele probleem op te lossen?


Reageer
Re: Warmtepomp
Naam:
Spock (datum: 08-05-2008 15:47)

Geen list, maar een manier die de gemeente waarbij je je bouwaanvraag moet indienen nog accepteerd ook: informeer bij de leverancier van de warmtepomp of zij een herberekeningsformulier hebben, waarin zij de waardes in de standaard EP-berekening corrigeren. Misschien kunnen zij ook aangeven wat je precies in de berekening moet invullen.
Re: Warmtepomp
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 08-05-2008 21:05)

Diverse leveranciers hebben wel een gelijkwaardigheidsverklaring, maar die gaat alleen over het rendement.

Als je in de berekening een gelijkwaardigheidsverklaring invoert (i.p.v. warmtepomp) met het voor die warmtepomp aan de gelijkwaardigheidsverklaring ontleende rendement, ontloop je wel de waarschuwing op de uitdraai van de EPC.

Dat ontslaat je echter niet van de verplichting om ook het niet preferente toestel in te voeren wanneer je warmtepomp onvoldoende vermogen heeft.
Re: Warmtepomp
Naam:
rik vollebregt , van bureau Kent (datum: 09-05-2008 12:20)

Uit je tweede tekst blijkt dat je op de hoogte bent van de achtergrond. Dit staat ook omschreven in de ''veel gestelde vragen'' die de EPN helpdesk heeft opgesteld. Als er wordt bijgestookt, elektrisch of met een gasketel, dan moet dat ook ingevoerd worden. Logisch verhaal.

Nu de kern van de zaak: je spreekt over een erg hoog vermogen en dat komt vaker voor. Ik ken ook een geval waar bij de aandachtspunten om minimaal 53 kW gevraagd werd, terwijl een transmissieberekening op 20 kW uitkwam. Kennelijk schat het NPR programma de capaciteit wel vaker erg hoog in. Mijn advies: kun je de ingevulde (lage) capaciteit van de warmtepomp met een transmissieberekening onderbouwen?
Re: Warmtepomp
Naam:
henk odijk , van odijk advies (datum: 09-05-2008 17:25)

Inderdaad, de minimaal benodigde waarde volgens de NEN 5128 is veel hoger dan de berekende transmissie. Dat is met name zo vervelend omdat hierdoor de toepassing van warmtepompen enorm wordt belemmerd. Je hebt formeel nl. twee keuzes:

1. Ofwel een veel te grote warmtepomp installeren. Dat is financieel onaantrekkelijk, zeker omdat je dan buiten de range van de standaard woningbouw warmtepompen valt.
2. Ofwel de bijstook invoeren in de EPC waardoor de winst van de warmtepomp nog maar heel beperkt is en je alsnog aanvullende maatregelen moet treffen. Als je de elektreische bijstook invoert kom je vaak zelfs nog slechter uit dan met een gewone HR-107 ketel.

Bijna iedereen die ik hier over spreek kent het probleem, maar doet net of zijn neus bloedt. Er wordt gewoon gerekend zonder bijstook en er wordt een warmtepomp geinstalleerd met een veel kleiner vermogen dan volgens de NEN 5128 zou moeten. Technisch functioneert dat ook prima, maar het verhaal klopt niet.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl