Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: erfdienstbaarheid
Naam: Jans (datum: 08-04-2008 16:04)

Vorig jaar heb ik een huis gekocht waarbij er een vervallen schutting stond (geheel dicht) en op het aangrenzende perceel een schuur met een dichte achterkant. De verkopende makelaar vertelde dat er in de schuur een deur had gezeten, en dat van daaruit een recht van overpad bestond. Dit was voor ons geen probleem, het was immers maar een klein stukje. Nu beweert de buurman dat recht van overpad betekend dat hij zelf mag weten waar hij de deur maakt, bijvoorbeeld ergens in de nieuwe schutting en dat hij zodoende door onze tuin mag. De notatriele acte bepaalde alleen recht van overpad, maar er zijn geen specificaties bij. Hoe moet ik dit oplossen?
Reageer
Re: erfdienstbaarheid
Naam:
Leon (datum: 08-04-2008 18:21)

Tja, lastige kwestie. Heeft die buurman inmiddels een andere toegang tot zijn tuin en/of schuur? Ik maak uit je vraagstelling op dat de betreffende deur inmiddels verwijderd is. Of zie ik dat verkeerd?
Re: erfdienstbaarheid
Naam:
Jans (datum: 08-04-2008 19:56)

Nou, er zit nog geen deur, maar hij eist dat er een in komt. Overigens, het is voor deze buurman geen enkel probleem op op de openbare weg te komen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt; hij woont er tegenaan. Waarschijnlijk vindt hij het leuker om "achterom" te gaan. Dat recht van overpad zit er uit het verleden, toen was de situatie geheel anders....
Re: erfdienstbaarheid
Naam:
bas (datum: 08-04-2008 20:32)

als de schuur dicht is, is er waarschijnlijk geen noodzaak meer voor het recht. dat zeg je ook in de 2e post. wat is het nut voor de buurman? het is zeker niet zo dat de voorwaarden (zoals de plaats van de deur) eenzijdig worden veranderd ten nadele van de andere partij.

probeer in goed overleg op te lossen, schakel anders rechtsbijstand in.
Re: erfdienstbaarheid
Naam:
Leon (datum: 08-04-2008 21:18)

Dat lijkt me inderdaad vrij eenvoudig. Het recht van overpad dient geen enkel doel meer. De buurman heeft er geen enkel voordeel meer van, jij hebt er echter wel nadeel van.

Conclusie: een mooi moment om dit recht op te heffen. Dit kun je in goed overleg met je buurman doen (met z'n twee?n naar de notaris en e.e.a. bijwerken). Mocht deze het er niet mee eens zijn dan kun je proberen dit af te dwingen via de burgerrechter. Gezien het feit dat het RVO geen noodzaak meer heeft denk ik dat je een goede kans maakt. Deze optie zal niet zo best zijn voor de onderlinge verstandhouding met de buurman, het lijkt me wel zinvol dat je dit in je afweging meeneemt.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl