Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek?
Naam: Suzan (datum: 11-03-2008 13:06)

Als er een besluit/verbod in het bouwbesluit of in de Woningwet staat maar het zelfde onderwerp ook wordt genoemd in het Burgerlijk Wetboek, welke regelgeving zou dan voorrang hebben?
Reageer
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
pino (datum: 11-03-2008 13:41)

geen
Je moet aan beide voldoen
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
Peter (datum: 11-03-2008 14:49)

Het maakt eigenlijk niet uit. Als alle 3 hetzelfde onderwerp aankaarten moeten ze alle 3 ook hetzelfde eisen.
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
Jan Paul (datum: 11-03-2008 14:53)

Meestal is het zo dat de zwaarste eis geldt.
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-03-2008 20:29)

er zijn verschillende rechtsbeginselen welke op deze vraag van toepassing zijn, afhankelijk van de 'hoogte' van de wetgeving (hogere gaat boven lagere), de uitvaardigende instantie (rijk gaat boven gemeente) en de specialisatie (speciale wetten gaan boven algemene wetten).

Maar eerst zou ik wel eens willen weten welke dubbeling er hier wordt bedoelt? Wanneer het over daglichtvoorzieningen dichter dan 2 mtr. bij de erfgrens gaat, kan ik je bij voorbaat al teleurstellen, omdat de woningwet hierin specialistisch is, en het BW algemeen.

Ook al heb je toestemming van je buren een raam dichtbij de erfgrens te maken, dan nog mag je de daglichtoppervlakte ervan niet meetellen voor het bouwbesluit.
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-03-2008 23:43)

Daarnaast gaat het BW over privacy en eigendomsbescherming. De woningwet en het bouwbesluit gaan over de voorzieningen aan een woning om haar leefbaar te maken. Twee compleet andere uitgangspunten dus, en niet uitwisselbaar of tegen elkaar weg te strepen.
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
Suzan (datum: 13-03-2008 10:42)

Het gaat in dit geval inderdaad over de daglichtvoorziening en/of andere openingen in een gebouw binnen twee meter van de erfgrens.
Ik wil mijn buurman sommeren de ramen in zijn dak te voorzien van ondoorzichtig glas of een ondoorzichtige folie(=bedrijfsgebouw)dit i.v.m mijn privacy, ik vroeg mij af daar dit onderwerp in het BW en in het bouwbesluit staat vermeld, welke van de twee het zwaarste weegt in mijn sommatie, ik kan beide noemen maar, de buurman zal mij wellicht dwingen naar de rechter te gaan, ik heb zelf het gevoel dat een bouwbesluit zonder meer een wet is waar hij zich niet aan kan ontrekken en dat een rechter het BW een eigen invulling kan geven.....? Moet ik overigens (bij een weigering van de buurman) sowieso naar een rechter om mijn buurman te dwingen zich te houden aan het bouwbesluit?
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
Leon (datum: 13-03-2008 11:16)

Zaken m.b.t. privacy (burenrecht) vind je niet in het Bouwbesluit, deze staan in het Burgerlijk Wetboek. Zie ook deze link: http://www.ekbouwadvies.nl/bouwen/burenrecht/wetboek.asp Wanneer de buurman zich hier niet aan houdt kun je inderdaad overwegen om naar de rechter te stappen, het lijkt me echter verstandiger om eerst met z'n beiden om de tafel te gaan zitten.
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-03-2008 13:26)

Maak duidelijk het onderscheidt tussen bestuursrecht en privaatrecht. De Ww geeft voornamelijk een bestuursrechterlijk instrumentarium. Voor private zaken (meningsverschil met de buurman) moet u het in het BW zoeken.

Hoe lang bestaat de situatie al zoals u hem aangeeft? Dat kan bij de overweging nog meespelen.
Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
Suzan (datum: 20-03-2008 10:34)

Geachte J.Bolte,
De ramen zijn geplaatst door een vorige eigenaar (in afwijking van de bouwtekening) ik wist toen (1998) niet dat de ramen binnen de twee meter van de erfgrens zaten. Het gebouw had toen een opslag functie zonder bedrijvigheid.
'Met de nieuwe eigenaar is er sprake van 'veranderd gebruik'van het gebouw, van opslag wordt het een logies verblijf (volgens huidig bestemmingsplan toegstaan). De ramen zitten in een gedeelte (nok) waar geen kamers komen, maar er lopen veel mensen rond in het pand, de ramen bieden uitzicht in mijn woonkamer...
Ik heb mijn buurman gewezen op het bouwbesluit en het BW. De buurman refereert aan 'het regelend recht' met betrekking tot het BW 5:50 & 51 en stelt dat ik bij de vorige buurman toestemming zou hebben verleend voor de ramen, dat is echter niet het geval (zie bovenstaande). Kan ik mij overigens ook beroepen op het ondoorzichtig maken vanwege het 'veranderd gebruik' van het pand?

Re: Bouwbesluit-Woningwet of Burgerlijk wetboek
Naam:
Paul (datum: 20-03-2008 22:28)

Voor stuiting van een eventuele verjaring is het van belang op welke datum in 1998 het dakraam is geplaatst. Bij te goeder trouw geldt daarvoor immers een termijn van 10 jaar. Die termijn is nog niet verlopen wanneer het raam tussen 1 april en 31 december 1998 is geplaatst.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl