Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam: Kees (datum: 08-03-2008 14:26)

De brandweer heeft samen met TNO een rapport uitgebracht over het falen van kanaalplaten bij brand aan de hand van een praktijkcasus. De platen hebben volgens de documentatie 120 maar halen maar 30 minuten. Hoe moet je daar nu in de praktijk mee omgaan als er kanaalplaten toegepast worden die 120 minuten moeten halen?
Het rapport is te downloaden op: http://www.veiligheidsregio-rr.nl/smartsite.dws?id=4709

Reageer
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
pino (datum: 08-03-2008 19:17)

kanaal platen die 120 minuten moeten halen.

Dat zou betekenen dat deze platen deel uit maken van de hoofddraagconstructie.
e.a komt in de praktijk nauwelijks voor.
of zie ik dat helemaal verkeerd ?


Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
Leon (datum: 08-03-2008 19:47)

Brandwerendheid toon je aan d.m.v. testcertificaten. Als de brandweer jou vraagt om aan te tonen dat de platen in jouw constructie 120 minuten WBDBO zijn dan moet je daar het juiste certificaat bij hebben. Blijkbaar voldoen ze dus niet. Verkooppraatjes uit een folder hebben een waarde van nul-komma-nul.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 08-03-2008 21:14)

In het rapport staat dat de kanaalplaten onderdeel waren van de hoofddraagconstructie
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-03-2008 11:40)

Laten we niet WBDBO en WTB (weerstand tegen bezwijken) door de war gaan halen...
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 09-03-2008 11:56)

Let op dat WBDBO en WTB altijd 'volgens de NEN' bepaald worden. Wat dus in die NEN staat is 'waarheid', en vanuit het bouwbesluit als 'veilig' te beschouwen.

Wat ik voornamelijk uit het rapport haal is dat de bepalingsmethoden voor WTB geen rekening houden met daadwerkelijk optredende verschijnselen (afspatten bijv.), en uitgaan van wellicht verouderde gegevens (standaard brandkromme). Daarnaast houdt de NEN geen rekening met het feit dat er in een 'gebouw' ook een temperatuurssituatie als buiten kan heersen.

Wanneer je nu een kanaalplaat gaat toetsen aan de NEN, zal ze wellicht voldoen. Je hebt echter geen garantie dat ze het in de praktijk ook houdt.

In de regelgeving kan de praktijk niet 100% nauwkeurig omschreven worden, dus krijg je dit soort situaties.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 09-03-2008 14:14)

Maar hoe moet ik nu een gebouw toetsen waar de kanaalplaten zo gebruikt worden? Volgens de theorie van de norm of met de praktijkkennis van de uitkomst van een brand?

Stel dat ik morgen bouwvergunning verleen voor een open parkeergarage waar ze het op dezelfde manier gaan toepassen, kan ik dan naar eer en geweten de bouwvergunning verlenen, want volgens de NEN klopt het, terwijl ik weet dat het fout gaat bij brand? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de gemeente als bij brand het gebouw instort (en ik kennis had van de rapport?)

En als ik het bouwplan afwijs, hoe zal dan een rechter er na kijken?
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2008 10:25)

Je kunt het bouwplan niet afwijzen, je bouwvergunning kent imperatief-limitatieve weigeringsgronden, en zolang je daarmee geen strijdigheid hebt MOET je de vergunning verlenen.

Een rechter zal je hierop niet aanspreken, je hebt je taak gedaan.

Groter probleem is er denk ik voor de fabrikanten van kanaalplaten. Willen die hun spul nog kwijt kunnen zullen ze hun platen/detaillering moeten aanpassen. Ik denk dat de marktwerking hier wel in gaat kicken.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 10-03-2008 12:08)

Dus ik moet een bouwplan goedkeuren waarvan ik weet dat het niet veilig is? Dat lijkt mij een beetje krom.

Hoe leg ik dat uit aan een bewoner waarvan zijn gebouw is ingestort? Op zijn minst zonder gewonden.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
Bas (datum: 10-03-2008 12:57)

ik zou in ieder geval de aanvrager en de adviseurs (constructeur / architect) deelgenoot maken van dit vraagstuk.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2008 13:59)

Niet helemaal krom, want wat is 'veilig'? Je hebt je eigen definitie daarvan, op basis van wat je ziet en hoort.

Het niveau wat de wetgever als 'veilig' ziet, staat in wetten en regels omschreven.

Wanneer je nu weet dat diezelfde wetgever je verplicht iets te MOETEN toestaan wanneer het aan de wet voldoet, kan dat indruisen tegen jouw gevoel van 'veilig', maar in dat geval heeft de wetgever gelijk.

Zoals al gezegd hoeft dat je er niet van te weerhouden opmerkingen op zaken te maken waarmee je problemen vermoedt. Maar wat ze met die opmerkingen doen moeten ze zelf weten.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 10-03-2008 22:45)

Dus als ik een open parkeergarage toets en ik weet dat het fout ga dan moet ik gewoon vergunning verlenen.
En als straks mijn chef bij NOVA zit dan moet hij met droge ogen vertellen dat we wisten dat het fout zou gaan en dat hij aan het aantal slachtoffers bij de bewoners niets kon doen.

Daarna natuurlijk mag ik nog even bij de onderzoeksraad langs komen om hetzelfde te vertellen, ik wist dat het fout was maar heb het toch vergund. Ik ben benieuwd hoe ik naar voren zal komen in dit rapport.

Nog afgezien hoe ik me persoonlijk zou voelen.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
pino (datum: 11-03-2008 10:32)

Ik heb het rapport gisteren aandachtig door gelezen en het valt mij op dat er weinig moeite gedaan schijnt te zijn om de constructieve uitgangspunten echt uit te zoeken.

De schade op de foto?s aan de kanaal platen en wanden vind ik ronduit schokkend


een kanttekening
De berekeningen ten aanzien van de brandwerendheid met betrekking tot bezwijken berekenen niet echt de tijd waarbij een individuele constructie bezwijkt.
Maar controleren onderdelen van de constructie op een bepaalde theoretische temperatuur ontwikkeling (standaard brand)
Met een bepaalde theoretische belasting
Een brandwerendheid van 120 minuten wil dus niet zeggen dat je onder alle omstandigheden het gebouw 120 minuten bestand is tegen de echte brand.
Maar alleen dat het voldoet aan de eisen zoals deze worden aangestuurd vanuit het bouwbesluit.

Het rapport stelt volgens mij uitdrukkelijk niet dat de vloer niet aan de gestelde eisen voldeed.
Er wordt beschreven dat de schade groter is dan je aan de hand van de eisen zou mogen verwachten.

persoonlijk vind ik het uitvallen van een vluchtweg (brandlift) door het vollopen van de liftput met bluswater iets om je meer zorgen over te maken.

Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-03-2008 20:34)

@ Rene,

Yep... zo gaat dat. Enige wat je kunt doen is de aanvrager van je probleem op de hoogte stellen, en dit goed vastleggen in je toetsing zodat er later kan worden nagegaan wat je gedachtengang hierbij was.

Wanneer je dat doet maak je de gebouw-eigenaar rechtstreeks verantwoordelijk voor de situatie (beginselplicht uit Ww art. 1a).
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rik vollebregt , van bureau Kent (datum: 12-03-2008 08:50)

Dit gaat over meer dan kanaalplaten.
Het gaat er over tot waar je verantwoordelijkheid ligt, en tot waar je je verantwoordelijk voelt.

Formeel moet een toetser een plan dat aan de regels voldoet, goedkeuren. Ook als hij weet dat de praktijk anders is.

Maar als professional moet je toch ook rekening houden met meer zaken en ik denk dat dit een heel goed voorbeeld is. Ik ben er wel voor om in dit geval heel duidelijk te maken dat het plan wel aan de regels voldoet, maar dat dat zeker niet betekent dat de veiligheid gegarandeerd is.

Waar ligt je eigen verantwoordelijkheid? Wat wil je eventueel op je geweten hebben? Ik was pas bij een project, een verbouwing, waarbij op een plat dak een dakterras gemaakt was. Ik schrok ervan: geen balustrade en een lichtstraat in het plat dak waar je zo doorheen kon vallen. Geen veiligheidsglas. Ik heb de architect en de eigenaar duidelijk gezegd dat dat niet veilig is. Of ze er verder iets aan doen, moeten ze zelf weten.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 12-03-2008 10:36)

Je hebt je plicht en je verantwoordelijkheid. Zou je bij dit soort plannen je mandaat niet moeten terug geven en B&W de vergunning moeten laten verlenen (met een notitie erbij waarom je hem niet zelf verleend). Anders weet ik het wel wat ze politiek met me doen na een incident.

Hoe meer schuldigen hoe meer vreugd.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 12-03-2008 16:34)

@ Rene

Heb jij een mandaat dan? Jij bent als individuele ambtenaar een schakeltje, en handelt altijd al uit naam van B&W. Je afdelingshoofd zal (waarschijnlijk) een mandaat hebben. Het verschuiven van de verantwoordelijkheid door het voorbijgaan aan mandaat neemt nog steeds niet weg dat het de wettelijke verplichting van B&W is de vergunning te verlenen.

Wat zou volgens jou het nut zijn het hogerop te zoeken? welke extra mogelijkheden tot handhaving of bijsturing komen hierdoor vrij?

Wat je hoogstens zou kunnen stellen is dat JIJ als Bouwplantoetser het plan weigert te toetsen. Maar voor jou waarschijnlijk een ander.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 12-03-2008 19:56)

Het hoofd van de afdeling heeft het mandaat.

Mijn ervaring is dat als je de politiek niet mede schuldig maakt er nooit wat veranderd. Je zal het bestuur volgens mij op de hoogte moeten brengen van de situatie als je zo'n plan hebt.

In volendam kreeg ook eerst de preventie man de schuld van de burgemeester want hij was niet ingelicht totdat deze man brieven kon laten zien dat hij het bestuur wel ingelicht had.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-03-2008 01:17)

In Haarlemmermeer konden de brandweer en BWT dat niet aantonen, maar toch werden zij niet hoofdelijk aansprakelijk gehouden, maar vertrok de burgemeester.

Dat noemen ze 'politieke verantwoordelijkheid', en dat heeft niets te maken met maatschappelijke of juridische verantwoordelijkheid.

Wanneer je dit wilt veranderen zul je op zoek moeten gaan naar degene die de regel maakt, ofwel de minister van VROM. Maar ik denk dat ze daar ook al aan het broeden zijn wat ze hiermee aan moeten. :o)

Waarschijnlijk zal dat in de private sfeer worden opgelost, door afspraken te maken direct met de leveranciers van die platen.

Neemt niet weg dat je de verantwoording moet wegleggen waar ze thuishoort. In dit geval niet bij de lokale politiek, maar centraal.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 14-03-2008 13:43)

En hoe zal die private afspraak er dan uit kunnen zien? Dat ze geen platen meer leveren voor parkeergarages????
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 16-03-2008 20:12)

Dat het ministerie met de fabrikanten afspreekt dat ze bij voorgespannen platen de dekking verhogen o.i.d., net wat er uit dat rapport naar voren komt.

Vergelijk het met de eisen uit het bouwbesluit voor 'wering van schadelijke stoffen', en 'wering van straling'. Geen enkele bouwplantoetser toetst dat (of kan dat toetsen), maar daar is ook geen noodzaak voor omdat er branche-afspraken zijn gemaakt hierover. Je mag dan aannemelijk achten dat het voldoet.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
rene (datum: 17-03-2008 21:53)

Het probleem hier is dat de platen volgens de daarvoor geldende NEN normen voldoen. Als de minister afspraken maakt met de branche dan zal ze dat doen met nederlandse leveranciers. Als de bouwer een plaat in belgie / duitsland besteld, die voldoet aan de NEN normen, heb je hetzelfde probleem.

Ik zie maar ??n oplossing en dat is aanpassen van de normen en in de tussentijd een aanpassing van de regeling Bouwbesluit met aanvullende eisen voor kanaalplaten.
Re: Hoe omgaan met kanaalplaten
Naam:
T. Brandt , van Gemeente A'dam DMB (datum: 15-08-2008 09:31)

Volgens mij is het voor BWT goed mogelijk om op basis van de regelgeving de vloer af te keuren.
In NEN6069 staat "De omstandigheden waaronder de brandwerendheid wordt bepaald moeten representatief zijn voor het gebruik onder praktijkomstandigheden".
En hier gaat het fout. Het ene beproefde exemplaar lijkt mij niet representatief voor gebruik onder praktijkomstandigheden.


Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl