Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam: J. Bosma, van Penta Architekten.nl (datum: 27-11-2007 21:45)

De waarden (EI)die in het energieprestatiecertificaat zijn aangegeven.
Is er ook een overeenkomst met de waarden van uit een EPC berekening?


Reageer
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
gert (datum: 28-11-2007 08:55)

de waarde EI is afkomstig uit de EPA-methodiek. Er is momenteel geen relatie met het getal van de EPC-berekening. Zover ik weet wordt hiervoor een omrekenmethode voor bedacht, maar alle nieuw te bouwen woningen voldoen ruim aan het A-label.
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-11-2007 09:55)

Nou ja, 'voldoen'... :o)

Voor nieuwbouwwoningen wordt de EPC-berekening gebruikt als 'bewijs' dat de woning volgens de huidige strenge normen wordt gebouwd.

Wanneer je echter ziet wat voor een onzin ontwikkelaars vaak in de EPC-berekening opnemen, en daarbij bedenkt dat de meeste gemeentes hier onvolledig op toetsen, en dat bouwtoezicht vaak geen interesse heeft in het handhaven op EPC-berekeningen wil ik nog wel eens zien hoeveel zekerheid dit geeft...

Ik denk dat in 90% van de gevalllen je EPC-berekening in de bouwaanvraag niet reeel is, of wanneer de berekening wel goed is, de woning niet volgens die berekening is gebouwd.
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
Joost (datum: 28-11-2007 10:21)

@bolte... heb je wel eens een EPA gemaakt? Het is toch allemaal flauwekul!
Met betrekking tot die onzin van projectontwikkelaars.. ik weet niet met wie jij werkt.. maar dat valt reuze mee hoor!

Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-11-2007 10:34)

Ik ben (ergens ver weg) EPA-adviseur geweest. Stelt inderdaad weinig voor, en wanneer je nu ziet dat er uit adviezen zeer verschillende conclusies voor dezelfde woning komen lijkt mij het hele energie-label een flinke wassen neus.

Voor wat betreft de EPC, ik werk gedetacheerd bij de overheid, en voor gemeentes helpen wij ook bij vergunningverlening en handhaving. Ik zie dus (wanneer ik bij een afdeling VTH zit) alle shit langskomen, en die 90% is een ervaringsgetal van mezelf.

Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
gert (datum: 28-11-2007 15:06)


EPA en EPC zijn hulpmiddelen om het energie-verbruik inzichtelijk te maken. Beide zijn afhankelijk van de praktijk, met name de EPC-berekening. De uitvoering tijdens de bouw is zeer bepalend. Ik bedoel hiermee dat de nauwkeurigheid waarmee gewerkt wordt heel belangrijk is, ik noem maar zoiets als het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Wordt dit niet op een deugdelijke manier gedaan dan kan in principe de EPC-berekening al de prullenbak in. Ook de informatie verstrekking naderhand aan de bewoners/gebruikers van een pand zou onderdeel moeten zijn. Dit wordt/is een belangrijk onderdeel door de verlagingen van de EPC.
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 28-11-2007 16:35)

Het 'vreemde' eraan is dat met diezelfde EPC-berekening twee doelen nagestreefd moeten worden. Ten eerste heb je de bouwer, die onder de 0,8 uit moet komen. Dat wil 'ie zonder al teveel poespas, dus je gooit er een paar gelijkwaardigheden en kwaliteitsverklaringen tegenaan. Je weet dat gemeentes vaak niet goed toetsen, en zelfs als dat wel gebeurt, kun je tijdens de bouw nog wel het e.e.a. weglaten want handhaving gebeurt toch bijna nooit.

Voor de bouwer zit er dus een geldelijk gewin in NIET volgens de EPC-norm te bouwen, en ze komen er vaak mee weg.

Daarnaast heb je de persoon die zijn nieuwe woning binnen tien jaar gaat verkopen. Die mag diezelfde EPC-berekening gebruiken om aan te tonen dat zijn woning energiezuinig is. Een oplettende koper wil dit in zijn eigen voordeel uitbuiten, en gaat controleren of datgene wat in de EPC is opgenomen ook daadwerkelijk aanwezig is.

Ook een geldelijk gewin, maar precies de andere kant op. Er moet zo nauwkeurig mogelijk aan de EPC-norm wordt voldaan.

Wie is nu de dupe, of verantwoordelijk, wanneer blijkt dat de hele EPC-berekening niet klopt, of wanneer de voorzieningen uit de berekening niet zijn aangebracht? Wie gaat opdraaien voor de kosten van het opstellen van een nieuw label?

De gemeente?
De originele aanvrager van destijds?
De adviseur van die aanvrager?
De installateur die het zwikkie heeft aangebracht?
De huidige eigenaar?
De koper?

Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
Gert (datum: 28-11-2007 20:25)

@ bolte

zoals jij het nu stelt zou het het beste zijn om achteraf een EPC-berekening te maken. Op deze manier ondervang je de door jouw genoemde zaken. Mijn mening is nog altijd, dat als men in een NIET energiezuinige woning wil wonen, er achteraf niet geklaagd moet worden over de hoge energierekeningen. Eerst nadenken en dan doen!
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-11-2007 09:42)

Ik denk eerder dat er bij invoering van dat label een belletje moet gaan rinkelen bij de gemeenten. Het besef dat ze niet alleen met een momentopname bezig zijn (het gebouw in de vergunning), maar dat hun controle ook gevolgen heeft in de toekomst. Die EPC-berekening wordt een document waarvan de waarde van je woning bij verkoop af kan hangen.

Ook in jouw opmerking proef ik dat 'korte termijn' denken terug. Natuurlijk mag je als persoon ervoor kiezen in een woning te leven die zo lek is als een mandje, maar ik denk niet dat mensen er bewust over nadenken dat deze keuze hun stookkosten direct en de waarde van hun woning indirect beinvloed. Ik denk zels dat weinig mensen zich realiseren hoe de 'energiezuinigheid' van hun woning nu eigenlijk gerealiseerd wordt.

Met zaken als particulier opdrachtgeverschap heb je wellicht een punt, daar regelt de bewoner de meeste zaken zelf en is hij ook verantwoordelijk. Bij grote woningbouwprojecten, of ontwikkelaars-woningen echter kiest de bewoner niet zelf voor de situatie, maar vertrouwt hij op vakmensen die de woning bouwen.

Eigenlijk is er dan geen keuze dus, en wordt je met een 'dure' woning opgezadeld.
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
Joost (datum: 30-11-2007 08:45)

de waarde van de woning wordt op dit moment totaal niet beinvloed door de energietechnische maatregelen. Hooguit wel/geen dubbelglas heeft invloed. De makkelijkste manier om deze conclusie te trekken is op funda te gaan kijken. De enige en belangrijkste factor is, de plek, de plek en de plek. Ik vraag me derhalve ook sterk af of de invoering van het label enige invloed gaat uitmaken op de verkopen in de woning markt. Mensen willen op een mooie plek wonen en dat kan best in een tochtig huis zijn!
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-11-2007 09:55)

mooie plek, natuurlijk, maar op funda staan de vraagprijzen, niet de koopprijzen... Ik weet wel dat ik bij mijn volgend huis het label goed ga controleren, en dat meeneem in de onderhandeling.

Dan heb ik daarna misschien wel een tochtig huis, maar wel een stuk goedkoper dan het te koop stond. :o)
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 30-11-2007 09:57)

En om op een volgende vraag vooruit te lopen, je zult pas iets zien veranderen op funda een tijdje nadat het label is ingevoerd. Dat wordt een reactie op de markt die het in haar onderhandelingspositie gaat gebruiken.
Zou me zelfs niet verbazen wanneer je op funda al kunt zien wat voor label er voor een gebouw verzonnen is.
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
Naam (datum: 30-11-2007 13:10)

Het is een misvatting dat een energielabel accuraat dient te zijn. Dit is ook ??n van de redenen dat het energielabel niet zal werken. Na een verbouw of aanbouw hoeft er bijvoorbeeld geen nieuw label te worden gemaakt en is het oude label nog steeds geldig. Stel je maar voor wat er binnen 10 jaar veranderd en aangebouwd kan worden.

Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
Joost (datum: 03-12-2007 17:48)

leuke aanvulling, bij ons in de krant stond een artikel met een onderzoek gedaan onder potientele kopers. In het lijstje met: wat vind u belangrijk? kwam energiezuinigheid in de top 5, niet voor...zegt genoeg lijkt me...
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 04-12-2007 09:50)

De regering kan vinden dat juist dat punt gestimuleerd moet worden... door bijvoorbeeld een energielabel.

Sommige mensen zijn de mening toegedaan dat de overheid dezelfde mening moet hebben als de burgers, maar zo werkt het niet.
Re: energieprestatiecertificaat/ EPC.
Naam:
Boudewijn Heylen , van Energieprestatiecertificaat diensten (datum: 22-01-2011 00:29)

Een video over het energieprestatiecertificaat zegt meer dan duizenden woorden. U vindt deze gratis video op http://www.epcdiensten.be .

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl