Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bouwaanvraag met bestemmingsplanwijziging
Naam: ben bomers, van bb bouwadvies (datum: 23-11-2007 09:28)

nu zolangzamerhand 26 weken geleden heb ik een bouwaanvraag voor uitbreiding van een HORECA gelegenheid ingediend. Schetsplan in voortraject reeds goegekeurd. Gemeente heeft toegezegd medewerking te willen verlenen aan wijziging bestemmingsplan en er gebeurt niets ze zijn niet voor uit te branden wat de doen. Gesprek met betreffende wethouder wordt stelselmatig afgeschermd.
Op brieven wordt niet gereageerd. Wat nu te doen.
Reageer
Re: bouwaanvraag met bestemmingsplanwijziging
Naam:
Paul (datum: 23-11-2007 09:44)

Als een bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan, is de aanvraag om bouwvergunning tevens te beschouwen als een verzoek om vrijstelling als bedoeld in de artikelen 15, 17 of 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (zie artikel 46, lid 3 Woningwet).

Binnen 8 weken na indiening van het verzoek om vrijstelling (lees: de datum van ontvangst van de bouwaanvraag) moeten burgemeester en wethouders (of de gemeenteraad) beslissen of een vrijstellingsprocedure wordt opgestart (zie o.a. artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Wanneer dit niet tijdig gebeurt en B&W hun beslissing niet tijdig aan jou bekend maken (moet dus binnen 8 weken), dan kan een bezwaarschrift worden ingediend wegens niet tijdig beslissen en kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank een voorlopige voorziening worden aangevraagd.

Alleen het indienen van een bezwaarschrift helpt vaak al voldoende om een trage behandeling weer vlot te trekken.

Re: bouwaanvraag met bestemmingsplanwijziging
Naam:
pino (datum: 23-11-2007 09:44)

Elke dag bellen en vragen waarom het zolang moet duren. is de goedkoopste oplossing.

Op den duur wordt men het wel zat

ps welke wijzigings procedure is er nodig ?


Re: bouwaanvraag met bestemmingsplanwijziging
Naam:
Paul (datum: 23-11-2007 10:01)

Bellen helpt soms wel, maar het indienen van een bezwaarschrift heeft meer impact. Het bezwaarschrift wordt meestal behandeld door een andere afdeling en geen enkele ambtenaar vindt het prettig van een collega steeds weer te moeten horen dat hij zich niet aan de wettelijke termijnen houdt.

Eigenlijk is het ook te gek voor woorden dat bij sommige overheidsdienaren de opvatting leeft dat wettelijke termijnen niet nageleefd hoeven te worden als het termijnen van orde zijn en dat er in ons land dan weer een wet tegenaan moet worden gegooid om het te laat beslissen tegen te gaan.

Toch is het goed dat de Eerste Kamer op dinsdag 20 november jl. heeft ingestemd met het wetsvoorstel om een dwangsom in te voeren bij het niet tijdig beslissen van bestuursorganen (kamerstuk 29.934). Zie www.eerstekamer.nl

Uit deze website enkele opmerkingen.

Woordvoerder mevrouw Huijbregts-Schiedon van de VVD-fractie vond de in te voeren dwangsom bij overschrijding van een termijn een 'second best'-oplossing. De VVD zou liever hebben gezien dat overschrijding van een termijn automatisch tot een voor de burger positieve beslissing zou leiden, al zag mevrouw Huijbregts ook wel bezwaren aan deze methode. Zij noemde de dwangsom een waardevol alternatief, maar waarschuwde wel voor risico's. De dwangsom moet niet verworden tot een afkoopsom, zoals in de luchtvaart het geval is, zei de VVD-senator. De burger wil geen geld, maar een besluit, zei mevrouw Huijbregts.

PvdA-senator Rehwinkel wees op een mogelijk oorzaak van het niet tijdig beslissen: gebrek aan bestuurskracht. Om die reden was hij voor een algehele schouw van alle bestuurlijke termijnen waarbij dan ook de vraag aan de orde moet komen of sommige bestuursorganen wel voldoende toegerust zijn om aan de vereisten van de Abw te voldoen.
Re: bouwaanvraag met bestemmingsplanwijziging
Naam:
pino (datum: 23-11-2007 11:59)

De procedure is gestart en de gemeente heeft medewerking toegezegd.

De wet doet volgens mij geen harde uitspraken over de termijn waarbinnen de vrijstelling draadwerkelijk moet worden verleend cq afgewezen.
Re: bouwaanvraag met bestemmingsplanwijziging
Naam:
Paul (datum: 23-11-2007 12:35)

Ook voor het beslissen op een vrijstellingsverzoek gelden tal van wettelijke termijnen en procedureregels (zie o.a. artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening).

Die procedureregels en termijnen zijn inderdaad boterzacht als de burger stil blijft zitten. Maar je zult merken dat ze hard worden als de burger een bezwaarschrift indient wegens niet tijdig beslissen en eventueel ook nog een voorlopige voorziening aanvraagt met daaraan gekoppeld een dwangsom.

Dan worden de termijnen keihard en wordt de situatie vlot getrokken, maar als burger moet je er helaas wel wat voor doen.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl