Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: bouwvergunning
Naam: sandra (datum: 22-11-2007 14:46)

we hebben op 20 augustus een bouwvergunning aangevraagd voor een aanbouw aan ons huis we hebben ons gehouden aan de max.aantal m2 wat we mochten binnen 12 weken hebben wij niks gehoord van de gemeente 3 dagen (na de 12 weken)lezen wij in de krant dat ze een artikel 19 zijn gestart mag dit of staan wij in ons recht als we aanvechten dat we de vergunning hebben(door de versteken 12 weken)
Reageer
Re: bouwvergunning
Naam:
pino (datum: 22-11-2007 14:54)

Er van uitgaande dat de gemeente geen fouten heeft gemaakt
Is u aanvraag in strijd met het bestemmingsplan. waardoor het termijn van 12 weken is vervallen.

over het algemeen krijg een berichtje van de gemeente in dergelijk geval maar verplicht is dat niet.

De gemeente heeft de art. 19.x procedure gestart en is dus van plan mee te werken cq de vergunning op termijn aan u te verlenen.

Re: bouwvergunning
Naam:
sandra (datum: 22-11-2007 15:00)

Er stond inderdaad bij dat het niet paste binnen het bestemmingsplan dus de gemeente handeld hier volgens de regels en kunnen wij niets met die verlopen eerste termijn?
hoe zit het in zo'n geval met legeskosten? mijn man zegt dat we die nu dubbel krijgen 1 voor de eerste aanvraag en 1 voor de nu gestarte artikel 19 procedure van 6 weken klopt dit?
Re: bouwvergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 22-11-2007 15:14)

Yep, en dat is vooral omdat de wet zegt dat een aanvraag voor bouwvergunning die strijdig is met het bestemmingsplan meteen ook een verzoek om vrijstelling is voor datzelfde bestemmingsplan. (Woningwet, art. 46 lid 3)

Daar staat ook meteen bij dat de termijnen uit art. 46 (6 of 12 weken) niet meer gelden.

De Wet Ruimtelijke Ordening geeft nog wat termijnen waarbinnen B&W moeten besluiten of ze vrijstelling willen verlenen, maar dit zijn termijnen van orde, op overschrijding daarvan staat geen rechtstreekse consequentie.

Wanneer de vrijstelling eenmaal doorlopen is, moet de gemeente wel binnen een aantal weken de bouwaanvraag afdoen, maar dat is bijna nooit een probleem.
Re: bouwvergunning
Naam:
pino (datum: 22-11-2007 15:15)

De legeskosten kunt u opzoeken/bereken met behulp van de leges verordering van u gemeente.
Meestal kost een vergunning waarvoor een vrijstellingsprocedure nodig is inderdaad meer.


Re: bouwvergunning
Naam:
Paul (datum: 22-11-2007 15:18)

Als een bouwplan niet past binnen het bestemmingsplan, dan moet de gemeente binnen 8 weken na ontvangst van de bouwaanvraag laten weten of een vrijstellingsprocedure wordt opgestart. Doet men dat niet op tijd dan hoef je de 12 weken termijn niet af te wachten, maar kun je meteen na die 8 weken een bezwaarschrift indienen wegens niet tijdig beslissen.

Verder nog dit over de leges: de rechtbank Almelo heeft op 30 augustus 2007 (LJN BB2641) een uitspraak gedaan over het in rekening brengen van hogere bouwleges omdat naast een bouwvergunning tevens een vrijstelling moet worden verleend. De rechter vond in dit geval dat extra leges niet geheven kon worden omdat de gemeente niet had voldaan aan de uit artikel 30 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voortvloeiende verplichting om tijdig (binnen 10 jaar) het bestemmingsplan te herzien. Met deze uitspraak loopt deze rechter min of meer vooruit op de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Zie: www.rechtspraak.nl
Re: bouwvergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 22-11-2007 17:05)

@ Paul,

waar staat dat ze het moeten laten weten? Ze moeten de toets gedaan hebben, OK, maar ze hoeven je het niet te melden wanneer de uitslag daarvan positief is. Daarnaast staat er nergens hoeveel tijd er mag zitten tussen de beslissing een vrijstelling te willen volgen, en het daadwerkelijk ter inzage leggen.
Re: bouwvergunning
Naam:
Paul (datum: 22-11-2007 17:29)

Als een bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan, is de aanvraag om bouwvergunning tevens te beschouwen als een verzoek om vrijstelling als bedoeld in de artikelen 15, 17 of 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (zie artikel 46, lid 3 Woningwet).

Binnen 8 weken na indiening van het verzoek om vrijstelling (lees: de datum van ontvangst van de bouwaanvraag) moeten burgemeester en wethouders (of de gemeenteraad) beslissen of een vrijstellingsprocedure wordt opgestart (zie o.a. artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Wanneer dit niet tijdig gebeurt, dan kan een bezwaarschrift worden ingediend wegens niet tijdig beslissen en kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank een voorlopige voorziening worden aangevraagd.

Re: bouwvergunning
Naam:
Paul (datum: 23-11-2007 02:32)

@ J. Bolte

Stilte is ook een antwoord.
Re: bouwvergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 23-11-2007 13:39)

@ paul

Ik heb ook nog andere zaken te doen...

Je hebt nog steeds geen antwoord op mijn vraag gegeven. Het onderzoek of vrijstelling mogelijk is dient binnen acht weken na indiening plaats te vinden. Maar wanneer de uitkomst daarvan positief is, hoef je niet direct de vrijstelling ter inzage te leggen. Dat doe je pas wanneer je alle ander weigeringsgronden hebt afgekaart. Anders zou je wel eens een wijziging kunnen vragen die een ruimtelijke impact heeft.

In jouw redenatie zou dat inhouden dat B&W op een vrijstelling zouden moeten beslissen, terwijl de onderliggende aanvraag niet eens compleet is of niet volledig is getoetst. Je kunt niet tijdens de ter-inzage-legging de stukken opeens gaan wijzigen, dan moet je het traject opnieuw ingaan en dat kost alleen maar meer tijd.

Dat lijkt me ook onredelijk... :o)

Je kunt pas iets zeggen over het overschrijden van termijnen wanneer je voor die specifieke aanvraag het HELE beslistraject kent, dus voor zowel de bouwaanvraag als de vrijstelling.

Wanneer jij mensen nu gaat stimuleren een bezwaarschrift in te dienen, moet je ze ook meteen even aangeven wat de motivatie hierin moet zijn... waar is je bezwaar tegen gericht? Het niet tijdig onderzoeken, of het niet tijdig beslissen? Zie hierboven. Voor de beslissing is geen termijn opgenomen, voor het onderzoek is het slechts een termijn van orde.
Re: bouwvergunning
Naam:
Erwin (datum: 23-11-2007 14:48)

@ Paul; als je altijd binnen een half uur antwoord wilt, dan hoop ik niet dat je ooit met de overheid te maken hebt ;-).
Re: bouwvergunning
Naam:
Paul (datum: 25-11-2007 03:01)

Ik heb het niet over een half uur, maar over acht weken. In artikel 19 a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening staat nu eenmaal vermeld dat B&W zo spoedig mogelijk, doch in elk geval binnen acht weken beslissen of de vrijstellingsprocedure wordt opgestart (lid 2) of dat de vrijstelling wordt geweigerd (lid 3). En uiteraard moet zo'n besluit binnen die termijn bekend worden gemaakt(Algemene wet bestuursrecht).

Re: bouwvergunning
Naam:
Wouter (datum: 29-11-2007 12:54)

@ Paul

Volgens mijn zijn (bijna) alle termijnen in de WRO termijnen van orde. Er zijn dus geen consequenties als deze termijnen niet worden gehaald

Re: bouwvergunning
Naam:
Paul (datum: 29-11-2007 13:58)

Het klopt dat de meeste termijnen in de WRO en de Woningwet termijnen van orde zijn. Maar dat betekent niet dat de gemeenten deze termijnen zonder meer aan hun laars mogen lappen. Als de gemeenten zich niet aan de termijnen van orde houden dan kun je een bezwaarschrift indienen wegens niet tijdig beslissen en zo weer een druk op de ketel zetten. In de praktijk blijkt dit heel goed te werken, want iedere ambtenaar heeft er een hekel aan dat hij een bezwaarschrift aan zijn broek krijgt.
Re: bouwvergunning
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 29-11-2007 14:56)

Denk eens na

Je gaat er nu al de hele tijd van uit dat de gemeente de aanvraag bewust werkeloos laat liggen... Er is al een paar keer aangegeven dat er meer zaken bij een aanvraag komen kijken dan alleen die RO-toets en de vrijstelling...

Wanneer je een termijn van orde overschrijdt, moet je daar een goede reden voor hebben. Nou, misschien heeft de gemeente wel een goede reden?

Het enige wat ik in deze casus niet zo netjes vindt is dat de gemeente de aanvrager niet te woord wil staan. Maar goed, ook daar kunnen weer redenen achterzitten? Misschien is de aanvrager wel beroepsklager, of heeft de gemeente al een paar keer antwoord gegeven op de vraag?

Je kunt sowieso geen conclusies over een dergelijk zaak trekken wanneer je niet van beide zijdes alle feiten kent.
Re: bouwvergunning
Naam:
sandra (datum: 03-12-2007 08:04)

het is hier op het eiland gebruikelijk dat als je binnen 12 weken niets hoort je eigenlijk de vergunning heb en je mag gaan beginnen,na die 12 weken melden ze via de krant dat ze een artikel 19 starten waar wij niet van op de hoogte zijn gesteld(en dat is hier gebruikelijk)dus nu vinden wij persoonlijk dat we in ons recht staan.
De tijd die het langer duurt maakt ons niet uit maar er zijn altijd weer extra kosten aan verbonden en als we geweten hadden dat het een artikel 19 had geworden hadden we ook groter gegaan nu zijn we binnen de toegestane m2 gebleven.
Re: bouwvergunning
Naam:
Paul (datum: 30-01-2008 11:25)

Er kan geen bouwvergunning van rechtswege ontstaan, wanneer er vrijstelling van het bestemmingsplan nodig is (zie artikel 46 lid 3 van de Woningwet).
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl