Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam: Ruud Janssen (datum: 03-07-2007 08:35)

Goedemorgen,

Ik heb een epc-berekening gemaakt voor een woning. De woning is voorzien van een WTW. Voor de luchtdichtheid houd ik dan de waarde volgens de NPR aan. Te weten 0,625. Dit doe ik altijd en geeft nooit problemen. Nu bij 1 gemeente echter geeft de ambtenaar aan dat mijn woning onvoldoende luchtdicht zou zijn. Ik moet bijvoorbeeld dubbele kierdichting bij kozijnen toepassen, waar ik nu enkele kierdichting heb. Volgens mij is dit niet waar. Ik kan ook nergens concreet in publicaties, websites of folders vinden dat je om die luchtdichtheid van 0,625 te halen altijd dubbele kierdichting moet toepassen... Wie weet een publicatie, folder, brochure of website waar concreet aangegeven is welke maatregelen je moet nemen om welke luchtdichtheid te gebruiken. Ik pas nu standaard bij een wtw 0,625 toe en bij nat.toevoer en mech.afvoer 1,0 en daar nooit 1 opmerking over gehad.

ruud
Reageer
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-07-2007 09:46)

Het kan zijn dat de ambtenaar het vanuit een andere hoek vraagt. In de EPC mag je forfaitair rekenen, en wordt er vanuit gegaan dat je bij mechanische toe- en afvoer naar een q van 0,625 mag gaan omdat je geen groot drukverschil over je woning creeert, en het dus op zich niet zoveel uitmaakt hoe 'lek' je woning is. Je moet dan wel duidelijk op tekening aangeven hoe je ventilatie en balans geregeld is, en die gegevens moeten overeenstemmen met de gegevens in je EPC. Dus niet bijvoorbeeld gevelroosters toepassen wanneer je in de EPC van mechanische toevoer uitgaat.

Wat je vaak in woningen ziet zijn zelfregulerende buitenroosters, in de EPC moet je die invullen als 'natuurlijke toevoer'. Wat je dan daarna ook voor de q-waarde invoert, het programma zal met 1,0 blijven rekenen. Vandaar dat je die waarde dan beter zo kunt laten staan en de uiteindelijke uitkomst met een gelijkwaardigheidsverklaring herberekenen.

Er staat echter nog een ander artikel in het Bouwbesluit, welk rechtstreeks aangeeft dat een nieuwe woning niet meer dan 200 l/s mag doorlaten. Dat artikel gaat uit van de daadwerkelijke detaillering van je woning, wanneer je dus nergens kierdichting of luchtdichting toepast, zal de ambtenaar daarvoor 1 l/s/m2 rekenen. Dat is denk ik ook de juiste manier.

Dit is echter een artikel wat bij toetsing op papier slechts 'aannemelijk' gemaakt kan worden, wanneer ze de daadwerkelijke luchtdichtheid willen weten zullen ze na afbouw een test moeten doen.
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
Ruud Janssen (datum: 03-07-2007 10:09)

beste Dhr Bolte,

is toch niet helemaal antwoord op mijn vraag. De ambtenaar redeneert eenvoudig:
je hebt in epc een luchtdichtheid van 0,625 aangehouden, dus je moet dubbele kierdichting toepassen. Ik ben het daar niet mee eens.

Ik snap dat met andere systemen er andere qv:10 waarden gelden en dat berekening en tekening overeen dienen te komen. Daar liggen ook geen problemen. Ik weet ook dat het BB die aanvullende eisen stelt, en dat het allemaal maar theoritisch gewouwel is wat je echt pas feitelijk in het echt kan nameten. maar ook daar ligt niet de discussie.

Mijn stelling is: bij een WTW systeem mag je zondermeer gv:10 van 0,625 toepassen bij kozijnen met enkele kierdichting. De ambtenaar zegt: nee, dit moet dubbele kierdichting zijn.
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
Pascal (datum: 03-07-2007 10:59)

Ruud,

Als jij aangeeft dat de infiltratie minimaal een bepaalde waarde heeft, dien je dit aannemelijk te maken. Met een enkele dichting een qv;10 halen van 0,625 vindt ik knap...
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
Ruud Janssen (datum: 03-07-2007 12:00)

hoi pascal,

bedankt voor je reactie. Helaas kan ik er niet zo veel mee. Jij zegt dat het knap is, maar waar baseer je reactie dan op? Waar staat concreet wat je moet doen om qv:10 is 0,625 te halen. of anders gezegd, waar staat concreet dat je zonder dubbele kierdichting van kozijnen nooit 0,625 kan halen. Ik kan dit in geen enkele publicatie vinden!

heb je ooit metingen gedaan, of heb jij een pubilcatie waar dit in staat. Volgens de NPR mag je namelijk bij WTW een qv:10 van 0,625 toepassen, en wordt er enkel gezegd dat er extra aandacht voor kierdichting moet zijn. Maar nergens wordt uitgelegd wat die extra aandacht dan concreet betekend.

Ik heb namelijk, en dan overdrijf ik niet, meer dan 50 epn berekeningen gemaakt met een wtw, enkele kierdichting en qv;10 = 0,625 en er nooit enige reactie op gehad.
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-07-2007 13:29)

Die ambtenaar heeft ongelijk. De waarde die de EPC aangeeft is forfaitair bepaald, en heeft niets te maken met de daadwerkelijke uitvoering. Hoe 'lek' je woning in de praktijk ook is, omdat er geen drukverschil ontstaat over de gevel maakt de qv niet uit.

Het is zelfs zo dat wanneer jij daar de werkelijke qv van je woning invult, het programma toch met 0,625 rekent.

Je mag naar eigen keuze bepalen of je forfaitair rekent of met werkelijke infiltratie. Wanneer je voor de laatste methode had gekozen, had de toetser een punt gehad, nu niet, omdat je eigenlijk geen keuze hebt.

Verwijs hem door naar de website van senternovem, dat hij EP-check over de berekening laat draaien...
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-07-2007 13:45)

oeps, even recapituleren, misschien heb ik het wel mis... Het volgende heb ik even uit de NPR gekopieerd:
============================
De maximum luchtdoorlatendheid van een woonfunctie of woongebouw bedraagt conform het Bouwbesluit 200 dm3/s per 500 m3 gebouwinhoud.

qv;10 is de luchtdoorlatendheid van een (deel van) een woonfunctie gemeten bij een luchtdrukverschil van 10 Pa.

Voor woonfuncties met natuurlijke luchttoevoer kan als richtwaarde voor de karakteristieke luchtdoorlatendheid worden aangehouden 1,0 dm3/s?m2 - 1,43 dm3/s?m2 (waarbij 1,0 als ondergrens geldt).

Voor woonfuncties met gebalanceerde ventilatie kan als richtwaarde gelden: qv;10;kar = 0,625 dm3/s?m2, mits de woonfunctie goed luchtdicht is gebouwd (waarbij als ondergrens voor qv;10 geldt 0,4 ? Ag (onafgerond in programma: 0,385 ? Ag)).

Woonfuncties met gebalanceerde ventilatie behoren goed luchtdicht te worden gebouwd in verband met het goed kunnen functioneren van het ventilatiesysteem.

In bijlage I van NEN 5128 is een indicatieve methode opgenomen ter bepaling van de qv;10. In de praktijk kunnen echter als gevolg van grove verschillen in de uitvoering afwijkende qv;10 waarden worden gerealiseerd. Naast de wijze van detailleren bepaalt de zorgvuldigheid van de uitvoering in belangrijke mate de kwaliteit van de luchtdichtheid.

NEN 5128 geeft een indicatieve bepalingsmethode voor bepaling van de qv;10. Uitgangspunt is een vergelijking van de karakteristieke luchtdoorlatendheid qv;10 per m2 bij verschillende bouwkwaliteiten, woningtypen en bouwtypen. Tabel 14 gaat uit van vergelijking bij dezelfde verliesoppervlakte. Hoe lager het percentage, hoe beter de luchtdichtheid volgens de indicatieve methode uit bijlage G. Referentie is metselwerk, goede bouwkwaliteit ten aanzien van luchtdichtheid en een platdak.
=============================

Blijkbaar is de forfaitaire waarde dan toch aanpasbaar? Laat ik nu altijd denken dat die vaststaat...

We zoeken nog even verder.
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 03-07-2007 13:55)

Damn... de ambtenaar had inhoudelijk gelijk, het gebouw moet (ook volgens SenterNovem) de luchtdichtheid halen die opgegeven is. Alleen denk ik dat hij de uitvoering daarvan te streng maakt.

Er wordt in de NPR verwezen naar de SBR-referentiedetails voor 'goede oplossingen', en voorzover ik kan zien staat er daar enkele kierdichting, met als voorwaarde dat er 2 of 3-punts goed sluitende knevels op de ramen en deuren zitten.

dubbele kierdichting past men vooral toe voor geluidswering, niet om infiltratie te voorkomen.

Maar ik durf nu even niets meer met zekerheid te stellen... :o)
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
Ruud Janssen (datum: 03-07-2007 14:13)

beste heer bolte,

mijn dank voor uw uitgebreide antwoord en studie! fijn te zien dat het antwoord toch niet zo makkelijk is als het altijd in eerste instantie lijkt. Ik ben al een stukje verder! bedankt!
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
Femke (datum: 04-07-2007 09:12)

Via de onderstaande link komt u op de site van sbr die twee boekjes hebben over luchtdichtbouwen. Hier in staat hoe je een bepaalde luchtdichtheid kan realiseren.
Al zou je alles (voornamelijk dubbele kierdichting is extra, aan de overige afdichtingen wordt meestal al gedaan) volgens het boekje doen, dan kun je het theoretisch halen. Alleen in praktijk is het slecht haalbaar.

http://www.sbr.nl/default.aspx?ctid=366

Succes
Re: verbeterde luchtdichtheid epc
Naam:
Dekker (datum: 06-07-2007 12:29)

In de praktijk wordt de luchtdichtheid van 0,625 inderdaad moeilijk gehaald. Er zijn enkele gemeenten die zelfs achteraf een meting eisen om aan te tonen dat de ingevoerde luchtdichtheid daadwerkelijk wordt gehaald. Indien dit niet gehaald wordt mag (volgens de gemeenteambtenaar) namlijk ook niet met een werkelijk rendement van de WTW-installatie (bijv. 95 %) gerekend worden, maar moet met de forfaitaire waarde gerekend worden (75 %).
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl