Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: doorstroomcapaciteit
Naam: Toon (datum: 12-05-2007 15:55)

Hallo,
Ik heb een gebouw van 12 bouwlagen, met, afhankelijk van de bouwlaag, 50-100 mensen per bouwlaag. Op de bovenste bouwlaag heb ik echter maar 12 mensen. Ik heb op elke bouwlaag 1 vluchttrappenhuis met daarin twee trappen die voldoen aan kolom A van tabel 2.28b. Dat wil dus zeggen dat ik 50 personen/minuut kan laten doorstromen 25 per trap). Dit met uitzondering van de bovenste bouwlaag waar ik maar 1 trap heb (=25 pers/minuut). Nu is het zo dat ik de benodigde ontruimingstijd als volgt heb berekend: het aantal personen op bouwlaag 1 gesommeerd met het aantal personen op bouwlaag 2 enz., tot en met de een na bovenste bouwlaag en dat totaal dan gedeeld door 50 pers/minuut. Dit resulteert in 13,3 minuut. Hierbij heb ik vervolgens opgeteld de ontruimingstijd van de bovenste bouwlaag (0,5 minuut). Dan kom ik in totaal op 13,8 minuten. Dat lijkt mij de ontruimingstijd. Maar ik wordt een beetje in verwarring gebracht door het verhaal in o.a. de toelichting van het bouwbesluit dat je per bouwlaag tussen de maatgevende vernauwing en de toegang steeds 1 minuut moet bijtellen. Maar dan zou ik op circa 25 minuten komen, dat kan niet kloppen lijkt me. Weet iemand hoe dat nu precies zit met die 1 minuut? Wanneer hanteer je dat?
Alvast bedankt!
Reageer
Re: doorstroomcapaciteit
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 13-05-2007 17:55)

Je moet de opvang en doorstroom sowieso per trappenhuis gaan berekenen, omdat je trappenhuizen niet gelijk zijn. In het trappenhuis wat doorloopt naar boven zul je meer mensen moeten opvangen...

Deze opvangcapaciteit wordt per verdieping berekend, dat doe je op zich goed. Daarna wordt het cumulatief opgeteld vanaf de bovenste verdieping (doe je ook goed), en dat aantal wordt gedeelt door de gewenste evacuatietijd (15 minuten in jouw geval) min het aantal bouwlagen waarover gevlucht moet worden (waarbij we dus eigenlijk 1 minuut per bouwlaag aanhouden).

Wanneer je ervan uit gaat dat de opvang in orde is voor de bovenste verdieping, moeten daar dus 12 mensen weg in 15-12 = 3 minuten. je gewenste doorstroom is dus 12/3 = 4 personen per minuut.

Dit zal geen problemen geven. Hoe lager je komt in je gebouw, hoe kritieker het wordt. Het makkelijkst is het dit in een tabelletje op te nemen in Excel. verdiepingen van hoog naar laag, daarachter hoeveel mensen op het trappenhuis zijn aangewezen, daarachter de cumulatieve optelling, en daarachter de gewenste tijd. (bovenste verdieping 3 minuten, beneden 15 min.). Die laatste twee kolommen deel je op elkaar, en je zult zien dat 1000/15 meer personen per minuut oplevert dan 12/3... :o)

Je maatgevende doorstroomcapaciteit is de hoogste waarde welke je in die laatste fase uitrekent. Daarna ga je eens kijken wat je maatgevende vernauwing is (waarschijnlijk je trap, 67x vrije breedte, of anders je buitendeur, 135x vrije breedte).

Wanneer je maatgevende vernauwing minder capaciteit heeft dan je gewenste doorstroom, heb je een probleem.

Wat veel mensen overigens niet weten is het volgende: omdat je in je RC waarschijnlijk een minuut nodig hebt om in het trappenhuis te komen, en er ondertussen al mensen naar buiten vluchten, mag je de doorstroomcapaciteit van de eerste minuut in aftrek brengen op de opvang van je trappenhuis. Wanneer je dit gelijkmatig wilt verdelen komt dat dus per verdieping neer op een reductie van je maatgevende belemmering gedeeld door het aantal verdiepingen. Kan al gauw een tiental mensen schelen.

Dit staat overigens erg mooi omschreven in de SBR boeken 'brandveiligheid: ontwerpen en bouwen', en dan vooral in het deel 'rekenen aan brandveiligheid'.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl