Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: hellingbaan
Naam: Mart. Warmerdam, van 99 Uitgevers (datum: 11-02-2007 17:33)

Sinds kort ben ik eigenaar van een opslagruimte, welke deel uitmaakt van een groter complex. Onlangs ben ik met mijn beladen auto de hellingbaan opgereden. Toen ik de eerste verdieping op wilde rijden, schampte de onderkant van mijn auto het punt waar de hellingbaan overgaat in het platform van de eerste verdieping. Verder kunnen auto's met een aanhangwagen niet de hellingbaan op. Mij dunkt dat deze beperkte toegangsmogelijkheid niet de bedoeling kan zijn geweest van een complex voor bedrijfsopslagruimten.

De hellingbaan is 17.5 m lang en het hoogteverschil tussen de eerste verdieping en begane grond bedraagt 3.7 m. Volgens mijn berekening bedraagt het stijgingspercentage 11,93 %.

Mijn vraag aan u is, of deze hellingsbaan volgens de wettelijke norm (NVN 2443) is gebouwd en of de projectontwikkelaar juridisch gedwongen kan worden de fout te herstellen.

In afwachting van uw reactie,

met vriendelijke groet,

Mart. Warmerdam.
Reageer
Re: hellingbaan
Naam:
Bas , van bwt (datum: 11-02-2007 20:57)

u heeft de juiste norm, hierin staan volgens mij duidelijke schema's waarmee u kan beoordelen of de hellingsbaan voldoet.

mbt aansprakelijkheid weet ik niet, maar als de hellingsbaan niet voldoet: niet geschoten=altijd mis.
Re: hellingbaan
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 11-02-2007 23:33)

U zegt heel stellig dat de hellingbaan een wettelijke status heeft, maar dit is niet zo. In de bouwregelgeving wordt niets gezegd over toepassing van deze NEN-norm. De hellingspercentages welke daar genoemd worden hebben betrekking op het begaanbaar zijn door personen.

In de NEN wordt wel iets gezegd over overgangshellingen, maar de toepassing van deze NEN is zoals gezegd facultatief.
Re: hellingbaan
Naam:
Jack , van SA (datum: 13-02-2007 18:04)

Ook al wordt NEN2443 niet aangestuurd vanuit de bouwregelgeving, of besteksmatig voorgeschreven dan wordt deze norm toch vaak als richtlijn gehanteerd. In deze norm wordt geadviseerd geen steilere helling dan 14% te realiseren. Moet de helling toch steiler worden, dan kan nog gekozen worden voor overgangshellingen aan de onder- en bovenzijde.

Met bovenstaande 14% lijkt er niets aan de hand, maar volgens mij is echter jouw berekening niet correct; de helling is bij 17,5m lengte en 3,7m hoogte ruim 21% i.p.v. 11%. Dat verklaart wellicht de huidige problemen!

Lijkt mij dat je de ontwerper en bouwer toch minstens om een verklaring c.q. reactie moet vragen.
Re: hellingbaan
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 14-02-2007 15:20)

allemaal waar wat je zegt, Jack, maar de poster vroeg om een juridische grond. Die heb je alleen wanneer ergens is vastgelegd dat er volgens die norm gebouwd zou gaan worden. Een clausule in een huurcontract waarin duidelijk staat dat de opslagruimtes per auto bereikbaar zijn zou ook nog kunnen helpen, maar het verhaal wordt steeds dunner...
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl