Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: wtw - natuurlijke ventilatie
Naam: Erwin (datum: 21-12-2006 15:28)

Op dit moment zijn wij bezig met het uitwerken van een schoolgebouw, waarvan het de bedoeling is dat dit over een aantal jaar wordt omgebouwd naar woningen.

Wij willen hier wtw toepassen, maar kwamen daarbij tot de conclusie dat de zowel de units alsook de kanalen dan wel erg groot worden en dat het zeer lastig wordt om deze fatsoenlijk weg te werken.

Nu hadden wij het idee om de wtw toe te passen gericht op de latere woonfase (dus een geringere ventilatiecapaciteit dan in de schoolfase) en de voor dit moment benodigde extra ventilatiecapaciteit te realiseren middels zelfregelende ventilatieroosters in combinatie met een ventilatiebox.
Daarbij hebben wij enkele vragen.

1. Kan dit principe uberhaupt worden toegepast?

2. Hoe geef ik dit aan in een EPC-berekening? Ik heb als het ware 2 ventilatiesystemen gecombineerd in 1 zone.

Bij eerdere vragen werd verwezen naar een spreadsheat van de firma Heycop, maar ik krijg de indruk dat dat hier niet van toepassing is omdat ik 2 systemen heb in 1 en dezelfde zone.
Reageer
Re: wtw - natuurlijke ventilatie
Naam:
Hartman , van PelserHartman (datum: 21-12-2006 16:08)

Ik heb geen antwoord op je vraag, maar waarom wil je persee het WTW-systeem toepassen. Kan je de school niet zoiezo met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer ventileren? Volgens mij moet dit EPC-technisch bij een school niet een heel groot probleem zijn. Ook voor woningen is het tegenwoordig ook goed mogelijk om de EPC te halen zonder WTW-systeem. Anderszijds kan je misschien in de schoolsituatie aanvullende kiezen voor toevoer middels Innosource producten. (radiator met geintergreerde mechanische toevoer)
Re: wtw - natuurlijke ventilatie
Naam:
Rik Vollebregt , van bureau Kent (datum: 22-12-2006 08:21)

1. antwoord: voorzichtig ja.
Het door jou beschreven principe wordt toegepast in woningen. Daarbij gaat het om standaard natuurlijke toevoer en mechanische afvoer in combinatie met lokale wtw-units in de grote verblijfsruimten. Zie verwarming ventilatie +, oktober 2006, blz. 692. (www.vvplus.nl 'introductie ventilatiesysteem E voor woningen'). Dit is qua uitvoering niet exact hetzelfde als wat jij bedoelt, maar qua ventilatieprincipe zit het er heel dicht bij.

2. antwoord: met de standaard software zeker niet. Een deskundige zal de EPC wel onderbouwd kunnen berekenen.

Met de spreadsheet van Heycop of welke andere leverancier dan ook kun je dit soort situaties inderdaad niet berekenen.

succes
Re: wtw - natuurlijke ventilatie
Naam:
Jack , van SA (datum: 22-12-2006 11:10)

Zoals ik bij een eerdere vraag al antwoordde; theoretisch is combinatie van 2 systemen denkbaar, maar de werking in de praktijk is twijfelachtig.

Ik zou me in dit geval beperken tot een systeem met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. De natuurlijke toevoer voor de onderwijsfunctie kun je bijv. verkrijgen door toepassing van klepramen (hoog) ?n zelfregulerende roosters; als het woningen worden heb je genoeg aan de zelfregulerende roosters, en dienen de klepramen alleen voor spuiventilatie.

Mechanische afvoer kun je verdelen over meerdere afzuigventilatoren, zodat overschakeling naar woonfunctie eenvoudig kan geschieden.

Re: wtw - natuurlijke ventilatie
Naam:
henk odijk , van adviesbureau van der weele (datum: 03-01-2007 20:26)

Volgens mij mag het voorgestelde helemaal niet, zie NEN 1087 onder 5.1.2.2
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl