Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandoverslag
Naam: Vincent Jansen, van Koos van Lith Architekten (datum: 16-08-2006 14:09)

situtie: kantoorgebouw met binnentuin met daarop een niet-brandwerende lichtstraat (zadeldak).
op de bouwlaag erboven zijn kantorruimten met gals aan de buitengevel. Afstand van de lichtstraat tot die gevel is ca. 1,65m (hor) en de gevelopeningen zitten ca. 85cm boven de voet van de lichtstraat.
Moeten de ramen op de verdieping boven de lichtstraat brandwerend worden uitgevoerd of is dit niet simpelweg te zeggen en moet dit berekend worden?
En...hoe was dit bij het oude Bouwbesluit?
Reageer
Re: brandoverslag
Naam:
Jack , van SA (datum: 16-08-2006 16:56)

Tussen brandcompartimenten moet voldoende wbdbo aanwezig zijn. Allereerst is dus van belang of hier sprake is van verschillende brandcompartimenten boven en onder het dak met de lichstraat.

Als het vervolgens verschillende brandcompartimenten zijn, dan kun je aan de wbdbo-eis voldoen door een van beide scheidingsconstructie (of beide) met voldoende wbdbo uit te voeren; dan is geen berekening nodig (evt. wel certificaten van de toe te passen materialen). Een berekening is pas nodig als je op grond van de afstand tot de gevel, en/of de aanwezige borstwering wilt aantonen voldoende wbdbo te kunnen realiseren.
Re: brandoverslag
Naam:
Vincent Jansen , van Koos van Lith Architekten (datum: 16-08-2006 17:10)

Er is geen sprake van 2 brandcompartimenten, het betreft ??n compartiment met een kantoorfunktie.
Hetzelfde hebben we ook wel eens meegemaakt bij een woning, waar we een lichtkapje toepaste - het kapje ?f de opgaande gevel moest toen 30min. zijn geloof ik, alleen zat daar de lichtkap tegen de betreffende opgaande gevel.
Re: brandoverslag
Naam:
www.brandpreventieforum.nl , van www.brandpreventieforum.nl (datum: 17-08-2006 11:44)

Als de binnentuin en de kantoorruimten o0p de verdieping er boven in het zelfde brandcompartiment vallen zal er geen enkele brandwerendheid nodig zijn. Maar veel gebouwen worden horizontaal gecompartimenteerd, dus dit zou ik toch even voor de zekerheid nagaan.
Re: brandoverslag
Naam:
Vincent Jansen , van Koos van Lith Architekten (datum: 18-08-2006 09:14)

het gaat om ??n brandcompartiment. De ruimtes zijn (indirekt) via een open trap bereikbaar, zonder dat brandwerende portalen gepasseerd worden. Dan hoeft er dus geen brandwerendheid te zijn in de opgaande gevel??
En waarom moet het dan wel bij een woning?
Re: brandoverslag
Naam:
www.brandpreventieforum.nl , van www.brandpreventieforum.nl (datum: 18-08-2006 11:53)

Je comclusie is juist, er hoefd geen brandwerendheid worden aangebracht. Waarom het bij de woning moest weet ik niet, dit zou alleen moeten als de woning in meerdere compartimenten is onderverdeeld. De enige mogelijkheid die ik kan bedenken is dat het een woning met kantoor (of andere bedrijfsruimte) is geweest en dan moet er wel een compartimentscheiding komen tussen de woning en de bedrijfsruimte. Dit omdat je nooit een woonfunctie en andere gebruiksfunctie in een compartiment mag hebebn.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl