Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: moet ik mijn schutting verhogen voor nieuwe bewoners?
Naam: dolfijn (datum: 04-05-2006 19:40)

Ongeveer 6 jaar geleden hebben wij, op de erfafscheiding, een schutting geplaatst. Wij hebben overlegd met de toenmalige buren. De schutting is volledig door ons betaald. Het betreft een trapsgewijs aflopende schutting. Aan de zijkanten 1.80 hoog, daarna ongeveer 1.60, 1.40, 1.60, 1.80. Na de eerste buren hebben er andere buren gewoond, deze hadden geen probleem met deze schutting. Sinds enige tijd hebben wij weer nieuwe buren. Zij vinden de schutting in het midden te laag. Zij willen deze hoger hebben of er aan de zijde van hen iets voor plaatsen. Ik wil graag weten hoe een en ander juridisch geregeld is. Ik vind het al raar dat iemand iets koopt dat niet helemaal naar zijn zin is, maar weet niet of ik nu bepaalde verplichtingen heb. Ik zou dat wel raar vinden. Zo zou een nieuwe bewoner altijd kunnen bepalen dat een schutting anders moet worden.

In BW 5.42 zag ik dat planten niet binnen 2 meter geplaatst mogen worden en heesters niet binnen 50 cm. Tenzij een gemeentelijke verordening (Bomenverordening gemeente 1996: Artikel 6 Afstand van de erfgrenslijn: De afstand als bedoeld in boek 5 artikel 42, van het Burgerlijk Wetboek wordt vastgesteld op 0,5 meter voor bomen en op nihil voor heggen en heesters.) anders bepaalt. Ook staat daar dat bomen niet hoger mogen zijn dan de erfafscheiding.
1. Betekent dit dat zij geen bomen/struiken mogen plaatsen die hoger zijn dan de schuttingdelen (1.20-1.80)?
2. Mogen zij recht voor de schutting beplanting neerzetten? Of moet dit volgens de grenzen van 50 cm?
Volgens BW 5.43 is een schutting ook een muur. In BW 5.49 staat dat een eigenaar van de eigenaar naast zich kan vorderen dat de ander meewerkt aan het plaatsen van een muur van 2 meter hoog.
3. Geldt dit ook als er al een schutting staat, waarover in het verleden met de toenmalige buren is overlegd? Of geldt dit alleen als er nog geen schutting of iets dergelijks aanwezig is?
4. Als dit zo zou zijn, moeten wij dan toch meebetalen aan een andere schutting, terwijl wij deze schutting zelf volledig betaald hebben?
5. De huidige schutting is door ons volledig betaald, dit kunnen wij ook aantonen. Is deze nu toch gezamenlijk eigendom? Of geldt dit niet omdat wij hem volledig betaald hebben? (Welk artikel hoort hierbij?)
6. Moet er bij het plaatsen van beplanting aan de zijde van de buren rekening worden gehouden met ruimte, zodat wij de schutting aan de kant van de buren nog kunnen onderhouden (verven)?
7. Gelden er verjaringstermijnen (bijvoorbeeld 5 jaar na plaatsen schutting), waarna zij niet meer over de hoogte van de schutting mogen klagen? (M.a.w. toen zij het kochten wisten zij dat de schutting zo was, hadden ze het dan beter niet kunnen kopen?)
8. Wanneer is er sprake van een onrechtmatige daad, als genoemd in BW 6.162?
Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden. Alvast vriendelijk bedankt hiervoor. Ik wil graag weten wat mijn rechten en plichten zijn. Liefst middels artikels en jurisprudentie.
Reageer
Re: moet ik mijn schutting verhogen voor nieuwe bewoners
Naam:
Ellen (datum: 05-05-2006 01:00)

1) ???
2) De 50cm norm betreft bomen. Zoals u zelf al aangeeft is de afstand voor heggen en heesters nihil. Planten zijn geen bomen, dus is de afstand ook nihil.
3) Als er al een erfafscheiding aanwezig is, valt er weining te eisen. De erven zijn al gescheiden. BW Art. 43; Onder muur wordt in deze en de volgende titel verstaan iedere van steen, hout of andere daartoe geschikte stof vervaardigde, ondoorzichtige afsltuiting.
4) N.v.t.
5) Art. 62 lid 1: Een vrijstaande scheidsmuur, een hek of een heg is gemeenschappelijk eigendom en mandelig, indien de grens van twee erven die aan verschillende eigenaars behoren, er in de lengterichting doorheen loopt.
Wie de erfafscheiding betaald heeft doet dus niet ter zake.
6) Art. 64: Mandeligheid brengt mede dat iedere mede-eigenaar aan de overige mede-eigenaars toegang tot de mandelige zaak moet geven.
7) Zolang u geen toestemming geeft om iets te wijzigen aan deze schutting, mogen de buren dus niets wijzigen. Het staat ze echter wel vrij om voor deze schutting, op hun eigen grond, een andere schutting te plaatsen. Is gezien art. 64 wel niet praktisch om te doen ( ze moeten u toegang tot de mandelige schutting verlenen) maar het mag wel.
8) N.v.t.
Succes.

Re: moet ik mijn schutting verhogen voor nieuwe bewoners
Naam:
Jan (datum: 09-10-2013 18:47)

Is uiteindelijk de schutting verhoogd naar 2 mrt, of is dit juridisch niet noodzakelijk?
Groet
Re: moet ik mijn schutting verhogen voor nieuwe bewoners
Naam:
John (datum: 10-10-2013 12:52)

Ik zou met uw toestemming de schutting door de buurman laten verhogen maar wel op zijn kosten natuurlijk.Uw moet wel toestemmen hoe hij dat gaat doen het blijft per slot van rekening een mandelige muur.Op zijn eigen grond mag hij zetten wat hij wil.
Re: moet ik mijn schutting verhogen voor nieuwe bewoners
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-10-2013 14:09)

reageren 7 jaar na dato is wel een pietsie spuit elf... :)

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl