Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: brandwerendheid bedrijfshal
Naam: pc vonk (datum: 14-03-2006 18:52)

In Hilversum is onlangs een bedrijfshal (stalen draagconstructie)gerealiseerd.De grootte van deze hal bedraagt 490m2.De hal is voorzien van een entresolvloer (holle kan.plaat)van 75m2.
Het gebouw wordt gebruikt voor industriele aktiviteiten.Naast de hal is in dezelfde periode een kantoor (metselwerk/beton) gebouwd (zelfde eigenaar).
Deze staat los van de hal.
De brandweer verlangt de kolommen van de hal 30 min.brandwerend te bekleden.
Is deze eis reeel?


Reageer
Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
Emiel van Rossum , van www.bureauvanrossum.nl (datum: 14-03-2006 19:14)

In eerste instantie moet je even in de bouwvergunning kijken wat hier staat over brandwerendheid tot bezwijken van de hoofd draagconstructie. Als er in de bouwvergunning nix over staat hebben ze geen poot om op te staan. Als het goede brandpreventisten zijn geweest dan staat er in de bouwvergunning in de voorwaarden dat de hoofd draagconstructie 30 minuten brandwerendheid tot bezwijken dient te hebben. Want dit is de eis die in het bouwbesluit staat! afdeling: http://217.22.65.19/content/bbwet_hoo2_afd2.asp


Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-03-2006 08:26)

Let er wel even op dat 'in de bouwvergunning' niet alleen op de daadwerkelijke textuele vergunning hoeft te zijn, maar de gehele vergunningsstukken omvat. Wanneer het expliciet op de gestempelde tekening staat is het dus ook 'onderdeel van de vergunning'.
Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
Jack , van SA (datum: 15-03-2006 09:38)

Enkele vraagjes:
- wat is de hoogte van de entresolvloer tov vloer hal?;
- kantoor is van de zelfde eigenaar, maar staat het ook op hetzelfde perceel ?;
Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
Evik (datum: 15-03-2006 10:07)

Heb je zowiezo bij twee verschillende gebruiksfunctie geen onderlinge brandwerendheidseis?
Dus ook al staat het op hetzelfde perceel? Als het niet op het zelfde perceel staat, dan is toch de afstand tot erfgrens bepalend of het brandwerend moet zijn?
Als de vergunning voor beiden al zijn afgegeven, dan heeft de gemeente geen poot meer om op te staan, maar ja... ze nemen geen verantwoordelijkheid als het fout gaat, dus ik zou mbt dit zowiezo even het bouwbesluit op na slaan.
Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-03-2006 10:19)

@Evik

Nee, de functionele scheiding uit het fase 1 BB is vervallen, alleen woningen dienen nog in hun eigen brandcompartiment gelegen te zijn. Voor de rest mag je alles combineren, strengste eis in de combinatie geldt.

J>
Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
pc vonk (datum: 15-03-2006 11:33)

De hal is constructief losgehouden van het kantoor.De constructie van het kantoor bestaat uit kalkzandsteenwanden en vloeren van holle kanaalplaat.De wand tussen kantoor en hal is dus voldoende brandwerend.
De entresolvloer ligt op ca 3,5m'.

In de brochure van Bouwen met Staal:"Brandveilige hallenbouw met staal" wordt gesteld dat aan de hoofddraagconstructie geen eisen zijn gesteld",behoudens ingeval van vluchtroutes.
In het bouwbesluit kan ik voor deze stelling geen onderbouwing vinden.(graag hierop reactie)
Wel kom ik daar de eis tegen van 60 min. met de mogelijkheid van reductie in geval van een lage vuurbelasting.(graag hierop reactie)



Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
Jack , van SA (datum: 15-03-2006 12:19)

Omtrent die stelling moet je in het bouwbesluit zoeken in afdeling 2.2 "Sterkte bij brand".

Uit de vraag kan ik niet opmaken of de brandweer die eis stelt voor alle kolommen, of alleen de kolommen in de gevel grenzend aan het kantoor.

Het kan te maken hebben met een wbdbo-scheiding van 30min. die mede in stand gehouden moet worden (kan ik me bij deze geringe oppervlakte echter niet voorstellen); of het kan te maken hebben met een vluchtroute die vanaf het kantoor door de hal loopt welke je dus 30min. in stand moet houden (BB art.2.9 lid 1).
Re: brandwerendheid bedrijfshal
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 15-03-2006 12:30)

Je hebt met een aantal punten te maken. Ten eerste of de constructie een 'hoofddraagconstructie' is. Heikel punt, omdat de omschrijving daarvan nogal vaag is, maar de meest gehanteerde opvatting is dat de constructieve onderdelen welke een voortschrijdende instorting naar een ander brandcompartiment voorkomen, als hoofddraagconstructie worden gekenmerkt.

Daarnaast moet je even duidelijk krijgen wat je 'rookvrije vluchtroutes' zijn. Dat zijn de routes welke beginnen bij een toegang van een rookcompartiment. De vluchtroutes in het RC zelf zijn dus geen rookvrije vluchtroutes (of je moet de RC's aan elkaar schakelen).

CONSTRUCTIE
2.9 lid 1 gaat over rookvrije vluchtroutes, waarschijnlijk heb je deze niet in je industriehal, dus dat lid kan niet van toepassing worden verklaard.
Daarnaast zijn lid 4 en 6 nog van toepassing, en lid vier treed pas in werking wanneer er een verblijfsvloer (entresolvloer hoeft geen verblijfsvloer te zijn) hoger dan 5 meter boven peil ligt. Dat is hier waarschijnlijk niet het geval, dus je hoeft voor je constructie geen extra rekening te houden met brand.

WBDBO
Het perceel waar het bouwbesluit het over heeft, kan een kadasterperceel zijn of een eigendomsperceel. Het ligt eraan hoe de gemeente dit wil interpreteren, wanneer ??n groot, open gebouw over verschillende kadasterpercelen heen wordt gebouwd, wordt het meestal op eigendomsperceel getoetst, wanneer de afzonderlijke gebouwen op een apart kadastraal perceel staan wordt dit vaak aangehouden, omdat deze gebouwen ook weer 'los' verkocht kunnen worden. Ik weet het, dat kan ook in dat andere geval, of bij een kadastraal perceel, maar je moet ergens de grens leggen.

Laten we ervan uit gaan dat in dit geval alle gebouwen op ??n perceel staan; In dat geval mag je het kantoor en de hal als ??n BC beschouwen (mits de gezamelijke oppervlakte niet groter is dan 1000 m2). Tussen de gebouwen hoeft in dat geval dus g??n WBDBO aanwezig te zijn! Wanneer je op grond van je oppervlakte toch zou moeten compartimenteren tussen de gebouwen, gelden zowel voor kantoor als industrie lid 1,3,5 en 7 van 2.106. Op grond van de hoogte kom je uit op een bepaalde WBDBO (60 minuten, evt. 30 met aftrek). Deze gevonden WBDBO mag je net zo verdelen als het je uitkomt, je mag bij 60 minuten WBDBO bijvoorbeeld ook ??n gevel 60 minuten maken en de ander 0.

Stel je krijgt als uitkomst voor je kantoor 60 minuten WBDBO, je wilt het gelijkmatig verdelen, dan wordt je industriegevel dus 30 minuten WBDBO. Op grond van de NEN en de NPR moet de constructie waarvan de wand voor haar stabiliteit afhankelijk is ook 30 minuten standhouden. Dit wil niet zeggen dat je haar maar meteen 30 min. WBDBO moet gaan bekleden, maar je zou moeten kijken wat de eigen weerstand tegen bezwijken is, en dit aanvullen door het toepassen van brandwerende bekleding o.i.d.

Een staalconstructie zou het bijvoorbeeld zelfstandig al 20 minuten kunnen uithouden, dan moet er nog voor 10 minuten WBDBO bekleding worden aangebracht, of een opschuimende coating ofzo.

J.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl