Zoek binnen het forum
Vraag: beheersbaarheid brand supermarkt
Naam: A. (datum: 13-03-2006 15:17)
Ik moet binnenkort bezig met een onderzoek beheersbaarheid van brand voor een supermarkt.
Kan iemand mij vertellen hoe ik met vochthoudende levensmiddelen om moet gaan?
Ik de lijsten van het Nibra zie ik namelijk verbrandingswaarden voor frisdrank en sappen staan, terwijl deze naar mijn idee toch echt niet brandbaar zullen zijn.
Verder kom ik natuurlijk in een supermarkt producten tegen als bijvoorbeeld (blik)soep en groenten. Deze producten bevatten ook een grote hoeveelheid vocht, waardoor deze nauwelijks zullen branden. Hoe dien ik hier mee om te gaan?
Heeft iemand al eens een vuurlastberekening voor een supermarkt gemaakt zodat je me kunt vertellen wat de variabele vuurbelasting heel globaal zijn zal? (handig om vooraf te weten of het onderzoek zinvol is)
Reageer
Naam: A. (datum: 13-03-2006 15:17)
Ik moet binnenkort bezig met een onderzoek beheersbaarheid van brand voor een supermarkt.
Kan iemand mij vertellen hoe ik met vochthoudende levensmiddelen om moet gaan?
Ik de lijsten van het Nibra zie ik namelijk verbrandingswaarden voor frisdrank en sappen staan, terwijl deze naar mijn idee toch echt niet brandbaar zullen zijn.
Verder kom ik natuurlijk in een supermarkt producten tegen als bijvoorbeeld (blik)soep en groenten. Deze producten bevatten ook een grote hoeveelheid vocht, waardoor deze nauwelijks zullen branden. Hoe dien ik hier mee om te gaan?
Heeft iemand al eens een vuurlastberekening voor een supermarkt gemaakt zodat je me kunt vertellen wat de variabele vuurbelasting heel globaal zijn zal? (handig om vooraf te weten of het onderzoek zinvol is)
Reageer
Re: beheersbaarheid brand supermarkt
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 13-03-2006 16:43)
In principe kun je de calorische verbrandingswaarde gewoon van het productlabel aflezen, maar wat je zegt is waar, het vocht in het product zal eerst moeten verdampen voordat het kan verbranden.
Wanneer je weet hoeveel vocht een product bevat, kun je uitrekenen hoeveel energetische waarde je overhoudt na verdamping. Ook zou je kunnen bezien of de verdamping een dusdanige energie aan de brand onttrekt dat je hier je voordeel mee kunt doen.
Het lijkt me alleen een enorme klus, van het hele inventaris (+ de verpakking, of onbrandbare verpakkingen) de verbrandingswaarde uit te rekenen.
Naast het concept beheersbaarheid zijn er ook nog ander brandbeveiligingsconcepten welke over een bepaalde gebouwsoort gaan. Winkelcentra worden er dacht ik ook in omschreven. Een belletje naar de plaatselijke brandweer, en je hebt een kopietje.
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 13-03-2006 16:43)
In principe kun je de calorische verbrandingswaarde gewoon van het productlabel aflezen, maar wat je zegt is waar, het vocht in het product zal eerst moeten verdampen voordat het kan verbranden.
Wanneer je weet hoeveel vocht een product bevat, kun je uitrekenen hoeveel energetische waarde je overhoudt na verdamping. Ook zou je kunnen bezien of de verdamping een dusdanige energie aan de brand onttrekt dat je hier je voordeel mee kunt doen.
Het lijkt me alleen een enorme klus, van het hele inventaris (+ de verpakking, of onbrandbare verpakkingen) de verbrandingswaarde uit te rekenen.
Naast het concept beheersbaarheid zijn er ook nog ander brandbeveiligingsconcepten welke over een bepaalde gebouwsoort gaan. Winkelcentra worden er dacht ik ook in omschreven. Een belletje naar de plaatselijke brandweer, en je hebt een kopietje.
Re: beheersbaarheid brand supermarkt
Naam: Jack , van SA (datum: 13-03-2006 17:39)
@ Bolte:
Ik denk niet dat de calorische verbrandingswaarde iets zegt over de waarde die je moet gebruiken voor een berekening van de vuurbelasting ... !
@ A:
Naast de lijst van NIBRA met verbrandingswaarden, is er ook een overzicht met kengetallen voor opslaggebouwen. Daar heb je in eerste instantie misschien al iets aan, omdat je a.d.h.v. je plan al wel kunt bepalen wat de maximale (variabele) vuurlast per m? mag zijn. Let op: de kengetallen zijn van productie en/of opslaggebouwen, en zijn osms per m? en soms per m? gegeven. Bij opslag is sprake van verpakking, stellingen, pallets; dit zal in een winkel een lagere vuurlast opleveren dan in een magazijn of opslagruimte.
Enkele voorbeelden van kengetallen:
- opslag voedings-/genotsmiddelen: 150kg vh/m?;
- opslag drank (max 9% alcohol): 165kg vh/m?;
- opslag shop-/huish. artikelen: 65kg vh/m?;
- opslag bad/cosmetica artikelen: 170kg vh/m?;
- opslag supermarktartikelen: 235kg vh/m?.
Informeer ook vooraf of de brandweer/gemeente bereid is een vuurlastberekening te accepteren bij het maken van brandcompartimenten groter dan 1000m?; het concept beheersbaarheid van brand is nl. aanvankelijk opgezet voor industriegebouwen (vandaar ook die kengetallen). Het is (nog) niet vanzelfsprekend dat dit ook voor andere gebouwen geaccepteerd wordt.
Naam: Jack , van SA (datum: 13-03-2006 17:39)
@ Bolte:
Ik denk niet dat de calorische verbrandingswaarde iets zegt over de waarde die je moet gebruiken voor een berekening van de vuurbelasting ... !
@ A:
Naast de lijst van NIBRA met verbrandingswaarden, is er ook een overzicht met kengetallen voor opslaggebouwen. Daar heb je in eerste instantie misschien al iets aan, omdat je a.d.h.v. je plan al wel kunt bepalen wat de maximale (variabele) vuurlast per m? mag zijn. Let op: de kengetallen zijn van productie en/of opslaggebouwen, en zijn osms per m? en soms per m? gegeven. Bij opslag is sprake van verpakking, stellingen, pallets; dit zal in een winkel een lagere vuurlast opleveren dan in een magazijn of opslagruimte.
Enkele voorbeelden van kengetallen:
- opslag voedings-/genotsmiddelen: 150kg vh/m?;
- opslag drank (max 9% alcohol): 165kg vh/m?;
- opslag shop-/huish. artikelen: 65kg vh/m?;
- opslag bad/cosmetica artikelen: 170kg vh/m?;
- opslag supermarktartikelen: 235kg vh/m?.
Informeer ook vooraf of de brandweer/gemeente bereid is een vuurlastberekening te accepteren bij het maken van brandcompartimenten groter dan 1000m?; het concept beheersbaarheid van brand is nl. aanvankelijk opgezet voor industriegebouwen (vandaar ook die kengetallen). Het is (nog) niet vanzelfsprekend dat dit ook voor andere gebouwen geaccepteerd wordt.
Re: beheersbaarheid brand supermarkt
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 14-03-2006 08:40)
Het product levert een bepaalde energie door verbranding van stoffen (voornamelijk koolhydraten en vetten), of dat nu in je lichaam gebeurt of in een open brand maakt niet zoveel uit.
Het concept beheersbaarheid mag voor alle gebouwen behalve die waarin wordt geslapen worden toegepast. Dit staat in het concept zelf, niet heel duidelijk moet ik toegeven, maar in de nieuwe versies die binnenkort uit gaan komen wordt dit beter geformuleerd.
Reageer
Naam: J. Bolte , van Yacht (datum: 14-03-2006 08:40)
Het product levert een bepaalde energie door verbranding van stoffen (voornamelijk koolhydraten en vetten), of dat nu in je lichaam gebeurt of in een open brand maakt niet zoveel uit.
Het concept beheersbaarheid mag voor alle gebouwen behalve die waarin wordt geslapen worden toegepast. Dit staat in het concept zelf, niet heel duidelijk moet ik toegeven, maar in de nieuwe versies die binnenkort uit gaan komen wordt dit beter geformuleerd.