Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: zolder slaapruimte
Naam: Joost1 (datum: 08-03-2006 09:05)

Hoi,

Ik wil graag van mijn zolder een slaapruimte maken conform wetgeving. De vraag is of dit conform wetgeving mag. Het oppervlakte is 4900x4950mm en de hoogte tot nok is 2550mm.Verder komt er een steektrap vanaf de verdieping naar zolder. T.b.v. daklicht komen er 2 Velux dakramen.
Reageer
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-03-2006 10:13)

Ga je nu elke dag dezelfde post versturen? De antwoorden staan drie regels naar beneden in het overzicht.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Joost1 (datum: 08-03-2006 10:41)

Beste J. Bolte, er staan geen antwoorden. Graag eerst goed lezen!
Re: zolder slaapruimte
Naam:
ronald stolk , van 2advise bouwadvies (datum: 08-03-2006 11:34)

Joost, laten we er even vanuitgaan dat je zoveel mogelijk aan de nieuwbouweisen wilt gaan voldoen, dan moet je aan het volgende denken:
- trap die voldoet aan het bouwbesluit (qua optreden, aantreden e.d.)
- er moet een gebied van minimaal 1,8 m breed zijn waar een oppervlakte is van 5 m2.
- voldoende daglichttoetreding (10 % van de oppervlakte van het verblijfsgebied)
- voldoende ventilatie (0,9 l/s/m2 per m2 verblijfsgebied)
- Als je vluchtweg vanaf je 'zolderdeur' tot de voor- of achterdeur > 15 meter is moet je in diverse ruimtes rookmelder aanbrengen. Sowieso is het verstandig dit op de overloop op de 1e verd te doen.

Voor bestaande bouw zijn de eisen anders, zie bouwbesluit. Nog 1 tip tot slot: als je het echt allemaal goed wilt doen, laat de diverse aspecten eens beoordelen door een specalist!


Re: zolder slaapruimte
Naam:
Femmie (datum: 08-03-2006 11:40)

Het gebied van 1,8m breed en met een oppervlakte van 5m2 moet eigenlijk ook 2,6m hoog zijn.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-03-2006 11:47)

@ joost

als er daar geen antwoorden staan, waarom verwacht je er dan nu wel antwoorden op te krijgen?
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Teun , van - (datum: 08-03-2006 11:49)

In aanvulling op de vorige reactie:

Er zijn verder nog eisen aan de constructieve veiligheid. En je kan nadenken over de warmte-isolatie, en de geluidsisolatie.
Vanzelfsprekend moeten ook alle installaties aan de huidige normen voldoen.

Het bouwbesluit kun je o.a. vinden op www.bouwbesluitonline.nl
Een uitleg hiervan kun je vinden op de site van VROM http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/bouwen_en_wonen/Praktijkboek_BB_versie2005dec_hoofddeel.pdf
En een verdere uitleg over berekeningen van daglicht en ventilatie kun je vinden op http://www.ekbouwadvies.nl/bouwbesluit/bouwbesluit.asp
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-03-2006 12:01)

@ de rest

Het is leuk dat jullie de nieuwbouweisen aanhalen, maar voor deze wijzigingen is op zijn hoogst een lichte bouwvergunning nodig (op grond van constructieve wijziging i.v.m. trapgat, gebruik i.v.m. bestemmingsplan (woning) veranderd niet).

Dan kun je ook alleen nog maar constructieve eisen stellen, de rest van je bouwbesluit wordt niet meegenomen met de beoordeling van je vergunning, daar mag dus ook niet op getoetst worden. (je hoeft die zaken dus ook niet op tekening aan te geven, zie BIAB art. 4.1.c en bijlage 1.1 en 1.4 (stuurt 1.2.1,2,3 en 6 aan))

De gemeente kan dus geen eisen stellen totdat de verbouwing zo ingrijpend wordt dat ze reguliere aanvraag behoeft. Het is wel altijd verstandig om zoveel mogelijk volgens nieuwbouweis te bouwen, ten slotte zijn die regels ook niet zomaar uit de duim gezogen, en heb je daarna een goed bruikbaar gebouw.

Ik zou aan het lijstje nieuwbouweisen nog de aanwezigheid van rookmelders willen toevoegen. Bij 15 meter vluchtafstand van boven naar beneden alleen in de gang, daarboven (tot 25 meter) in de gang en alle aangrenzende verblijfsruimtes.

J.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Evik (datum: 08-03-2006 12:52)

Ik zou naar de gemeente toe gewoon aangeven: hobbykamer.
Dan is het geen verblijfsruimte, hoef je ook niet aan alle eisen te voldoen, maar kan je wel een aanvraag plaatsen voor het maken van een vaste trap.
Voor je eigen plezier zal ik wel een redelijke trap maken en toch rekening gaan houden met je daglicht en ventilatie.
Maar een slaapkamer zal afgekeurd worden puur en alleen al op je 2,6 m hoogte. Volgens de heer Bolte hoef je hier niet aan te voldoen, maar de meeste gemeentes willen heel graag meteen de nieuwbouw regels toepassen. Bovenstaande oplossing voorkomt een hoop ellende denk ik.
Succes
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-03-2006 13:05)

@Evik

De gemeentes kunnen veel willen, maar meer eisen dan de wetgever toestaat mag nooit.

Veel gemeentes bluffen zich een weg door dit traject heen, en krijgen de eisen ook voor elkaar (hoewel niet legitiem). Dit is ook niet echt bevorderlijk voor de verstandhouding tussen burger en overheid.

Je kunt beter de wet volgen en duidelijk zijn over de consequenties (eigen verantwoordelijkheid burger), dan buiten de wet om zaken proberen te regelen.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Klaas , van BB (datum: 08-03-2006 15:55)

@J: De BB-toets is bij een licht vergunningsplichtig bouwwerk idd zeer beperkt maar is het niet zo dat het bouwwerk wel degelijk geacht wordt te voldoen aan de overige BB-eisen (net zoals dat bij vergunningsvrije bouwwerken het geval is)?
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 08-03-2006 16:30)

Op zich wel, het blijft bouwen in de zin van de woningwet, en vergunning of geen vergunning, artikel 2 (vaststelling BB) geeft de eisen hiervoor.

Daarentegen is een maatregel welke niet wordt gecontroleerd geen maatregel. In art. 44.3 van de WW wordt al gezegd dat de gemeente de bouwvergunning slechts toets op constructieve veiligheid en stedebouwkundige inpassing.

We zagen ook al dat de gemeente niet of nauwelijks woningen controleerd op toepassing van de rest van het BB. Vaak wordt nog wel een clausule opgenomen in de vergunning waaruit duidelijk wordt dat er in alle gevallen volgens het Bouwbesluit moet worden gebouwd, maar handhaving hierop vindt ook nauwelijks plaats. Dat kan ook bijna niet, want je hebt het bijna altijd over kleine wijzigingen in bestaande gebouwen. Hoe ga je uitleggen dat, wanneer je een dakkapel plaatst in een woning uit 1870, de kamer die je daardoor creeert opeens een bepaalde oppervlakte moet hebben en een bepaalde hoeveelheid daglicht en ventilatie nodig heeft die de rest van de woning absoluut niet heeft?

In die geest kun je het mensen niet kwalijk nemen wanneer ze niet (of niet helemaal) aan de eisen voldoen. De wetgever en handhavende tak vinden het blijkbaar in die gevallen ook niet extreem storend dat er van bouwbesluit wordt afgeweken.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Jack , van SA (datum: 09-03-2006 10:57)

Wat een discussie weer ... !
Ik zou zeggen, maak er iets moois van en zet er een bed neer!


Re: zolder slaapruimte
Naam:
Joost Hartman , van Bouwstudio PelserHartman (datum: 09-03-2006 15:23)

jack...ben het helemaal met je eens. gewoon bed neerzetten. Velux raampje erin, en geen haan die er naar kraait!
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Richard Bluemink (datum: 09-03-2006 16:03)

zoisut!
Het enige waar je even aan zou kunnen denken is dat de ventilatiecapaciteit van een Velux dakvenster meestal kleiner is dan 7,0 dm?/s.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Joachim Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2006 10:45)

@Jack, Joost en Richard

Kom op zeg, jullie zijn toch ook professionals neem ik aan?

Je kunt inderdaad daar gewoon een trap in knallen en een bed neerzetten, maar dan moeten jullie beloven niet de eerste te zijn om te zeggen dat het wetssysteem en de regelgeving niet deugen, wanneer er weer eens zoiets als in Boxmeer pas geleden gebeurt (woningbrand met een aantal dodelijke slachtoffers)

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid. Wanneer je bouwplannen hebt dien je daar objectief naar te kijken, en dat lukt vaak niet wanneer je een geldelijk belang hebt bij een bouw. De gemeente geeft door middel van het controleren op wetgeving (in het ideale geval) een objectieve invulling aan bepaalde aspecten van je bouwplan.

Wanneer en hoe de gemeente dat doet, dat is in wetgeving vastgelegd. Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar het gaat wat ver om mensen actief te stimuleren het liggende vergunningssysteem te negeren.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
M. van Osta , van SA (datum: 10-03-2006 11:34)

Dus we gaan van daglicht en ventilate ineens naar brandveiligheid. Ik geloof niet dat die discussie hier al opgestart was.
Wat heeft de vrije hoogte en daglichttoetreding dan volgens jou met het veilig kunnen ontvluchten van die zolder te maken ?????
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Richard Bluemink (datum: 10-03-2006 11:45)

OK, ik ben het er mee eens!
We gaan deze meneer precies vertellen wat hij moet doen en de rest van nederland gaat rustig zijn gang.
Of VROM moet zijn site aanpassen zodat elke burger precies weet waar hij aan gehouden is.
Daarnaast moeten we natuurlijk het Bouwbesluit ook nog even wijzigen:
De brandveiligheidseisen moeten we dan misschien loskoppelen van de verblijfsgebieden????
.
Ik denk dat het in dit geval beter is om aan te geven wat verstandig is en wat verplicht is.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2006 12:03)

@ M. van Osta

Brandveiligheid is wel 'mijn tak van sport', maar in hooflijnen gezegd: Je kunt niet selecteren wat je wel of niet wilt toetsen. Veiligheid is net als bruikbaarheid en gezondheid een gedeelte uit het bouwbesluit, wanneer je wilt gaan toetsen, toets dan goed en neem alles mee.

Wanneer je pers? ventilatie en daglicht eist, krijg je ook te maken met rookmelders vanwege gewijzigd gebruik.

J.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2006 12:09)

@ Richard

Mijn idee... wanneer je vergunning aanvraagt worden er in het kader daarvanbepaalde zaken gevraagd, dat zou je kunnen omschrijven als wettelijk kader (waar meneer expliciet naar vraag, overigens). Hierop wordt gehandhaafd, de rest is (ook vanwege het uitblijven van maatregelen) een eigen verantwoordelijkheid.

J.


Re: zolder slaapruimte
Naam:
M. van Osta , van SA (datum: 10-03-2006 12:37)

@ Bolte

Ik snap dat als er getoetst moet worden dat je alles mee moet nemen, maar ik vind het net als mijn collega Jack overdreven om te toetsen. Het kan toch niet zo zijn dat we voor iedere zolder waar een slaapkamer van gemaakt wordt een bouwvergunning aan gaan vragen. We worden al zo betutteld in dit land, laten we het niet overdrijven. Ik geloof overigens ook niet dat de gemeente daar op zitten te wachten. Als ik in mijn garage wil slapen moet ik dat toch ook zelf weten. De stelling die jij inneemt zou betekenen dat wanneer in een nieuwbouwwoning er een onbenoemde ruimte (te gebruiken als slaapkamer) zit jij de nieuwe bewoners gaat verbieden om er een bed neer te zetten?!
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Evik (datum: 10-03-2006 14:15)

@J. Bolte

"Je kunt beter de wet volgen en duidelijk zijn over de consequenties (eigen verantwoordelijkheid burger), dan buiten de wet om zaken proberen te regelen".

De gemeente moet een plan testen op de manier zoals jij aandraagt. Op het moment dat je dus hobbykamer aandraagt (moet je natuurlijk niet doen op het moment dat je een plan voor de 2e keer aandraagt) is er niets aan de hand en doe je geen zaken buiten de wet om... of wel?

Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2006 14:18)

Hoho, ?k eis het niet, zoals ik al zei ben je aan wetgeving gebonden, jullie ook. Wanneer je het daar niet mee eens bent moet je bij VROM zijn.

Op dit moment w?rd de verantwoordelijkheid voor het nakomen van de wet wel degelijk bij de bewoner/gebruiker/eigenaar gelegd, de gemeente kan hier geen invloed op uitoefenen, hoewel ze het wel graag zou willen in sommige gevallen.

Vandaar ook mijn aanhaling van Boxmeer. Je kunt zeggen dat je zelf de verantwoordelijkheid ergens voor wilt, wanneer later blijkt dat 'de gewone man' niet de kennis heeft of geen moeite doet om een veilige, bruikbare en gezonde situatie te creeeren kun je je als wetgever afvragen of je de verantwoordelijkheid wel bij de burger neer moet leggen.

Door uitspraken als de voorgaande geven jullie, toch professionele ontwikkelaars, aan dat deze stelling klopt, en dat je de verantwoordelijkheid voor bepaalde zaken dus niet los kunt laten als overheid. (of je moet natuurlijk willen accepteren dat het niveau van veiligheid, bruikbaarheid en gezondheid daalt, maar dat wil niemand (hardop zeggen))

J.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Evik (datum: 10-03-2006 14:32)

Ik ben het helemaal met u eens meneer Bolte.
Wij als pro's moeten de mensen niet aanzetten tot manipulatie. Maar met de huidige wetgeving is het soms zo ongelooflijk moeilijk om alle regels na te komen. Om dan ??n regeltje te manipuleren terwijl alle andere regels wel voldoen op dat object is toch niet erg. Ik weet.... het is de kunst en de uitdaging van ons vak om aan alle regels te voldoen en tegelijkertijd een mooi architectonisch verantwoord gebouw te maken dat gebruiksvriendelijk en brandveilig etc. is. Maar ook u weet dat je soms dingen moet laten schieten om een algemeen beter resultaat te krijgen. Je gaat overwegingen maken en dan soms is er een onderdeel de pineut. En mag het dan niet een keer de wetgeving zijn? Iedereen die met het bouwbesluit werkt (en u ook) weet dat de regels voor sommige interpretaties overdreven zijn. Ze zijn zo algemeen opgezet dat het alles dekt, maar soms de simpele dingetjes te zwaar belast. Dan moet je af en toe creatief zijn denk ik zonder de eigenaar in gevaar te brengen (en hem wel op de hoogte stellen).
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2006 15:28)

In een vergunningstraject zou dit 'gelijkwaardigheid' heten... :o) Helaas is er voor de vergunningsvrije trajecten niet zoiets, dus moet je zelf bepalen wat voor jou de juiste invulling is van een bepaalde eis.

Helaas is dat weer zo subjectief dat je niet met goed fatsoen een eis kunt stellen. Maar goed...

Die 'overdrevenheid' van de eisen komt ook vaak voort uit de mix van bestaande situatie met nieuwe situatie. De eisen uit het bouwbesluit zijn in principe minimale eisen voor een modern gebouw, voor nieuwbouw schijnen mensen er ook een stuk minder problemen mee te hebben dan bij aanbouw aan bestaande bouw.

J.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 10-03-2006 15:43)

@ M. van Osta

Er zijn twee verschillende vragen:
1. heb je ergens vergunning voor nodig
2. moet je voldoen aan de wettelijke eis

vraag 1 en 2 staan compleet los van elkaar, de vergunning is slechts het middel wat de overheid heeft om de wet te handhaven. Mensen die zeggen: "ik heb geen vergunning nodig, dus ik hoef nergens aan te voldoen" hebben het mis en kennen de wet niet. Het 'kennen van de wet' is de plicht van elke Nederlander. Wanneer je gaat bouwen dien je je op de hoogte te stellen welke wetten gelden.

De Wet is er vervolgens om jou en je omgeving te beschremen, ook tegen jezelf. Wanneer jij zegt: "laat ik lekker in mijn garage gaan wonen", en je garage is niet geisoleerd, vochtig, heeft geen voorzieningen, en is niet veilig, heeft de wet groot gelijk dat ze verbied dat personen in een gebouw vertoeven wat niet voor het beoogde gebruik geschikt is.

Wanneer jij vervolgens toch lekker in je garage gaat wonen, en na een tweetal jaren krom ligt van de artritis, ziek bent van de longontsteking, je kinderen hebben astma of zijn half verbrand omdat je je woning niet snel genoeg uit kunt komen, begint het geklaag. Op dat moment spreek jij dezelfde overheid aan die jou probeert te beschermen, en vraagt ondersteuning omdat je de gevolgen ondervindt van je eerdere tegendraadse gedrag.
Dan mag ook niemand zeggen dat ze het zagen aankomen, en dat je beter had moeten weten, nee, op dat moment heeft de wetgever niet genoeg voorlichting gegeven... Kortom, de wetgever heeft het altijd gedaan in Nederland.

leuke stelling voor een andere thread: mag je aanspraak maken op een wettelijke voorziening wanneer de noodzaak daarvoor voortkomt uit het overtreden van een andere wet?

Ik heb ook geen goed woord over voor ontwikkelaars die in nieuwbouwwoningen de bovenste verdieping aanvragen als 'overige functie', omdat ze zo een pietluttig bedrag kunnen besparen op rookmeldertjes en dergelijke kleinigheden. De mensen die zo'n woning naderhand kopen kun je weinig kwalijk nemen, die gaan ervan uit dat 'de professionals' hun werk hebben gedaan.

De gemeente heeft overigens wel degelijk mogelijkheden om te weigeren een aanvraag in behandeling te nemen, wanneer het aangegeven gebruik duidelijk en bewijsbaar niet overeenkomt met het beoogde gebruik. Veel gemeentes weten dit niet, en denken dat nog steeds de aanvrager onaantastbaar bepaald wat op tekening komt.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Klaas , van BB (datum: 10-03-2006 15:44)

Tja de verantwoordelijkheid ligt idd bij de burger. Dat is voor het gebruik van een woning niet anders dan op andere vlakken. Het is je eigen verantwoordelijkheid als je in een kelder wilt gaan slapen, net zo goed als het je eigen verantwoordelijkheid is als je een peuk opsteekt.

Als professional zal ik een burger met dergelijke plannen dan ook wijzen op de eisen die de wetgever stelt t.a.v. verblijfsgebieden net zoals een arts zal wijzen op de risico's van roken. Maar uiteindelijk blijft het toch de persoon in kwestie die beslist al of niet iets met het advies te doen. Ik heb niet het gevoel dat je dan als professional verkeerd bezig bent, laat staan illegaal. Slapen in een afgesloten hok is bij mijn weten nergens wettelijk verboden.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
evik (datum: 10-03-2006 16:03)

Ik ben het helemaal met de uitkomsten van de discussie eens. Je moet als pro de burger waarschuwen.
Ik heb zelf een keer zo een probleem gehad. Ik had een slaapkamer onder een schuin dak. De oppervlakte was 11,8 m2. Het voldoet aan de brand/vlucht eisen, daglicht en ventilatie.
Na opmerking van een collega bleek dat het oppervlakte verkleind werd. Ik had namelijk gemeten bij een hoogte van 1,5 m. en dat moet voor een verblijfsruimte natuurlijk 2,6 meter zijn. Deze lijn van 2,6 meter hoog lag op 1,73 vanaf de wand (moet over een breedte van 1,8 zijn) en had nu een oppervlak van 4,83m2. De gemeente is hierover gaan zeuren. De opdrachtgever wilde perse de kamer op dit formaat houden en heeft toen besloten om hier een studeerkamer van te maken. Iedereen weet dat hij in het echte gebruik hier een slaapkamer van gaat maken, maar ja.... volgens de regels voldoet het hier niet. Alles, maar dan alles voldoet, behalve die 1,8 meter en 5 m2. De minimen zijn echter zo klein. Als pro heb ik dit aangepast met de opmerkingen naar de opdrachtgever toe dat hij weet wat er aan de hand is. Hij neemt ook het risico dat er later gecontroleerd is, maar ja.... zelfs als er een bed staat.... wie zegt dat je er in slaapt, misschien is het wel opslag....
Re: zolder slaapruimte
Naam:
evik (datum: 10-03-2006 16:07)

Dus om weer bij de vraag van Joost te komen waar het allemaal om draait... nee het mag niet!!!! Mits je een tollerante gemeenteambtenaar hebt, je het aandurft om dit aan te pakken.

Je kan natuurlijk ook gewoon een bouwaanvraag voor de dakkapellen aanvragen. Aan de achtergevel mag dit onder voorwaarden meestal vergunningsvrij. Wie ziet dat je meteen een trap plaatst? En wie ziet dat je daar slaapt? Als die ruimte onder je dak er al is.....
Oh nee... sorry... ga ik weer. Vergeet het vorige ;-) Het mag niet!
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Klaas , van BB (datum: 10-03-2006 16:54)

Maar waaruit volgt nou precies dat een ruimte waarin geslapen wordt een verblijfsruimte moet zijn?
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Joost (datum: 10-03-2006 17:11)

Dag Evik,

Ik begrijp uit je woorden dat het dus niet zo mag. Wat moeten de minimale afmetingen en hoogte zijn?
Re: zolder slaapruimte
Naam:
evik (datum: 10-03-2006 17:14)

Je moet een oppervlakte hebben van 5m2. Hierop moet de hoogte minimaal 2,6 meter zijn en de breedte over deze volledige 5 m2 moet 1,8 m zijn. Maar dit was al eerder gemeld geloof ik. Dit zijn puur de afmeting eisen.
Succes
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Klaas , van BB (datum: 13-03-2006 09:22)

Eerlijk gezegd vind ik, als professional ;-), die afmetingseisen zo ongeveer het minst interessant....
Re: zolder slaapruimte
Naam:
evik (datum: 13-03-2006 09:25)

Me too... en dan vooral als het onder een schuin dak zit... dan heb je een hoop extra ruimte die je niet mag meerekenen, maar er wel is.
Ventilatie, daglicht e.d. vind ik toch wel belangrijker in een slaapkamer.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Klaas , van BB (datum: 13-03-2006 09:48)

Daglicht en ventilatie zit wel goed met 2 Velux dagramen (al zal de ventilatie volgens BB niet voldoen). Ik zou daarnaast voornamelijk rookmelders adviseren.

Als je de slaapkamer (en overloop) op die manier uitvoert voldoet e.e.a. misschien niet aan het BB maar heb je een slaapkamer die bovengemiddeld veilig en gezond is.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Philippe , van Vitae (datum: 11-05-2007 14:56)

@ Klaas,

Een ruimte waarin geslapen wordt is een verblijfsruimte, omdat dit een ruimte is waarin in principe langer dan 2 uur een mens verblijft. Zie ook de definitie van verblijfsruimte.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Richard Bluemink (datum: 11-05-2007 15:42)

En als ik nu elke dag meer dan 2 uur verblijf in een ruimte die niet voldoet aan de afmetingseisen???
Ik moest vanacht in de schuur slapen, is dat verboden?....
Volgens mij begint de discussie zich nu een beetje te herhalen.
Re: zolder slaapruimte
Naam:
Philippe , van Vitae (datum: 25-05-2007 14:59)

Dat moet je helemaal zelf weten Richard. Maar waar het om gaat is dat een ruimte waar je van kunt verwachten dat mensen er langer dan 2 uur verblijven (denk aan een slaapkamer, woonkamer, keuken etc.) als verblijfsruimte aangemerkt wordt.
Een hobbyruimte bv. wordt al moeilijker, omdat niet iedereen langer dan 2 uur daarin verblijft.

Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl