Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: Ventilatiebalans en 1Pa drukverschil
Naam: Teun, van - (datum: 23-02-2006 12:49)

Bij een ventilatieberekening wordt standaard uitgegaan van een drukverschil van 1Pa. Praktisch gezien is het drukverschil veel groter, aangezien er luchtdicht gebouwd moet worden en praktisch altijd mechanisch wordt afgezogen.

Mag je daar mee rekening houden bij een ventilatieberekening volgens de eisen van het bouwbesluit, of zit je dan op het nivo van gelijkwaardigheid?

Overigens zou ik ook graag willen weten waar het precies staat dat er maar met een drukverschil van 1Pa gerekend mag worden.
Reageer
Re: Ventilatiebalans en 1Pa drukverschil
Naam:
Jack , van SA (datum: 23-02-2006 14:04)

Volgens mij geldt dat drukverschil van 1Pa voor het testen van ventilatieroosters, t.b.v. het bepalen van de ventilatiecapaciteit daarvan.

Zie verder NEN1087 en NPR 1088
Re: Ventilatiebalans en 1Pa drukverschil
Naam:
Teun , van - (datum: 27-02-2006 11:52)

Deze NEN1087 en de NPR1088 beschrijven inderdaad hoe de ventilatiebalans en de verschillende onderdelen daarvan berekend moeten worden.
En de capaciteit van een ventilatierooster is daar een onderdeel van.

Het is mij niet duidelijk waar er in deze norm en daarop gebaseerde praktijknorm staat dat voor de bepaling van de capaciteit van een ventilatierooster het drukverschil maar 1Pa mag zijn.
In andere EU landen wordt bijvoorbeeld 2Pa aangehouden wat ongeveer 1.4x zoveel frisse lucht opleverd.
Re: Ventilatiebalans en 1Pa drukverschil
Naam:
henk odijk , van adviesbureau van der weele (datum: 27-02-2006 22:42)

De 1 Pa staat inderdaad in de NEN 1087.

Voor zover ik weet komt die waarde voort uit de tijd dat er nog nauwelijks mechanisch werd afgezogen. Het gekke is ook dat je zowel bij natuurlijke afvoer als bij mechnische afvoer met hetzelfde drukverschil moet rekenen, terwijl die mechanische afzuiging zomaar enkele tientallen Pa kan maken.

Veel gemeenten accepteren in situaties met mechanische afzuiging wel dat je met een hoger drukverschil rekent. Bij mechanishce afzuigign is het immers veel meer de capaciteit van de fzuigigng dan de (formele) capaciteit van de roosters die het praktische resultaat bepalen. Bijvoorbeeld in scholen kan dat wel eens uitkomst brengen. Bijkomend probleem is dan wel dat je moet blijven voldoen aan de maximale luchtsnelheden. E.e.a. kan dan ook alleen acceptabel zijn bij gunstig (dus hoog) geplaatste roosters
Re: Ventilatiebalans en 1Pa drukverschil
Naam:
Teun , van - (datum: 01-03-2006 16:37)

Dit is inderdaad de situatie waar wij veel tegen aan lopen, al heeft het voor veel toepassingen consequenties.

Hopelijk zal de norm t.z.t. worden aangepast aan de gebruikelijke manier van bouwen.

Overigens is de luchtsnelheid van toepassing op de onverwarmde verse lucht zoals in de toelichting van Artikel 3.49 thermisch comfort staat beschreven. Als de lucht direct opgewarmt wordt kan hier ook aan worden voldaan.
Re: Ventilatiebalans en 1Pa drukverschil
Naam:
Edward (datum: 01-04-2014 13:42)

De norm van 1Pa is ouderwets, en (ik denk) nog steeds van kracht doordat de grote fabrikanten van dauerlufters (ventilatieroosters boven de ramen) een grote vinger in de pap hebben bij de bepaling van de testvoorwaarden. Want de ventilatieroosters vallen qua tocht door de mand wanneer je met realistische waarden gaat testen. Bij een realistische waarde mag je zeker aan 10 Pa denken, misschien 15 zelfs.
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl