Zoek binnen het forum

Zoeken naar:   
Vraag: openbaar groen
Naam: Henny, van Piller (datum: 20-02-2006 08:42)

In het bouwbesluit staat over openbaar groen:
?Gekeerd naar de weg of het openbaar groen?
impliceert verder dat er tussen die zijde van het gebouw of het erf, en de weg of het openbaar groen een directe feitelijke relatie is. Die relatie is er niet wanneer zich tussen die gebouw- of erfzijde en de weg of het openbaar groen andere begrenzende elementen aanwezig zijn, zoals een erf van buren, (bij)gebouwen of water (bijvoorbeeld een sloot, gracht, kanaal, rivier of vijver).
Betekent dit dan dat als er langs het openbaargroen een hoge schutting (>2m) staat er geen feitelijke relatie is tussen het gebouw of erf-zijde?

mvg Henny
Reageer
Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-02-2006 10:20)

In principe betekend dat het niet. Er wordt uitgegaan van een grotere zichtbaarheid van hetgeen er op het erf wordt gebouwd, het feit dat er op dit moment een schutting staat doet daar weinig aan af, ten slotte kan de schutting op elk gewenst moment worden afgebroken.

Het gaat om het woordje 'openbaar'. Een sloot of vaarwater valt ook onder het openbare gebied, net als openbaar groen en de openbare weg.
Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-02-2006 10:21)

By the way, wanneer er een erf van buren tussen uw perceel en het openbaar groen ligt, grenst uw perceel dus per definitie niet aan openbaar groen.
Re: openbaar groen
Naam:
Henny , van Piller (datum: 20-02-2006 11:59)

Openbaar groen moet betreden kunnen worden. Een sloot is per definitie dus geen openbaar groen evenals snipperhout ea.
Er is geen erf van buren naast de kavel,want anders is er geen sprake van openbaar groen, maar erf van buren.
Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 20-02-2006 13:44)

En waar haal je deze definitie vandaan? In het bestemmingsplan staat (als het goed is) omschreven dat 'groenvoorzieningen' van alles kunnen omvatten, van gras tot hout tot waterpartijen, en bouwwerken die voor het onderhoud hiervan noodzakelijk zijn.

Wanneer je een ongelooflijke behoefte hebt om in het water te springen, mag dat ook in die sloot, dus is deze 'openbaar'. Een vaarwater is een openbare verkeersroute.

Enne, van dat erf van de buren, dat gaf je zelf aan in je eerste post, lees maar eens na.... :o)
Re: openbaar groen
Naam:
Henny , van Piller (datum: 20-02-2006 15:05)

Ja, sorry voor mijn botte antwoord. De definitie openbaar groen is belangrijk bij bouwvergunningsvrij bouwen. Indien je aan de kant zit van openbaar groen dan gelden er andere regels dan dat er buren aanwezig zouden zijn. Men legt dan een relatie tussen de zijgevel en het openbare groen. Volgens het bouwbesluit is de relatie er niet indien zich tussen de zijgevel "andere begrenzende elementen aanwezig zijn, zoals een erf van buren, (bij)gebouwen of water (bijvoorbeeld een sloot, gracht, kanaal, rivier of vijver)"
Mijn vraag in concreto is : Wordt een haag (op erfgrens openbaar groen) of een hoge shutting (op erfgrens) ook gezien als andere begrenzende elementen.

Alvast bedankt


Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-02-2006 08:56)

Of een gebouw voldoet aan de criteria om als vergunningsvrij of licht vergunningsplichtig te mogen worden beschouwd, vind je niet terug in het Bouwbesluit (BB), maar in het Besluit Bouwvergunningsvrije en Licht Bouwvergunningsplichtige bouwwerken (BBLB), deze wordt dan weer aangestuurd door de Woningwet (WW).

In het BBLB noch de WW vind ik een begripsomschrijving zoals jij die geeft terug, zou ik mogen vragen waar je deze gevonden hebt?

J.
Re: openbaar groen
Naam:
Henny , van Piller (datum: 21-02-2006 12:33)

Bedankt voor je tijd.

Even achtergrond info. Wij willen een bijgebouw plaatsen op ons zij-erf. Dit zouden wij zonder bouwvergunning kunnen doen indien mijn client geen buren had. Nu kan het niet omdat er een hondenuitlaat plaats ligt. De gemeente wil geen toestemming geven. Wij zoeken een manier om daar voor onze afnemer onder uit te komen.

Volgens het besluit van 13 Juli (bblb) houdende voorschriften waarvoor het vereiste van een bouwvergunning niet geldt en omtrent het bouwen waarvoor een lichte bouwvergunning vereist is staat in Art 2.1

een niet naar de weg of openbaar groen gekeerde zijgevel. In de nata van toelichting wordt dat verder omschreven op lis 2 artikel 2 als:
Artikel 2
Artikel 2 somt de bouwvergunningsvrije bouwwerken op waarop de zogenaamde ?voor- en
achterkant-benadering? van toepassing is. Zoals in ? 1 van het algemeen deel van deze
toelichting reeds is uiteengezet, geldt deze benadering voor bouwwerken die in het algemeen
een negatief beeldbepalend effect zouden kunnen hebben, zowel op zich als in relatie tot de
omgeving waarin die bouwwerken worden gebouwd.
De voor- en achterkant-benadering komt tot uiting in de formulering: ?gekeerd naar de weg of het
openbaar groen?. Zie voor de definitie van ?weg? de toelichting op artikel 1. Bij het begrip
?openbaar groen? moet worden uitgegaan van hetgeen daaronder in het normale spraakgebruik
wordt verstaan: parken, plantsoenen en speelveldjes, die het gehele jaar (of een groot deel van
het jaar) voor het publiek algemeen toegankelijk zijn. Een weiland, bos of water kan in dit verband
niet worden aangemerkt als openbaar groen. ?Gekeerd naar de weg of het openbaar groen?
impliceert verder dat er tussen die zijde van het gebouw of het erf, en de weg of het openbaar
groen een directe feitelijke relatie is. Die relatie is er niet wanneer zich tussen die gebouw- of
erfzijde en de weg of het openbaar groen andere begrenzende elementen aanwezig zijn, zoals
een erf van buren, (bij)gebouwen of water (bijvoorbeeld een sloot, gracht, kanaal, rivier of vijver).
Bij het vaststellen of een gebouw-, erf- of perceelzijde gekeerd is naar een weg of openbaar
groen, is voor de toepassing van dit besluit uitsluitend bepalend of die zijde zijdelings grenst aan
de weg of het openbaar groen.

Wij dachten dat een hoge schutting (of eventueel hoge coniferen haag) wel eens er voor kon zorgen dat er geen directe relatie meer is tussen het openbaar groen en de zijgevel.

Alvast bedankt voor uw hulp

Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-02-2006 12:57)

Dat 'de gemeente wil geen toestemming geven' snap ik niet helemaal. Bedoel je daarmee dat ze niet willen dat dat gebouwtje er komt, of dat ze jullie vragen een bouwaanvraag hiervoor in te dienen (met bijkomende kosten van dien)?
Re: openbaar groen
Naam:
Henny , van Piller (datum: 21-02-2006 14:00)

Ze willen niet dat het aanbouwtje er komt. Waren daar buren geweest dan was het geen probleem, maar nu is het door dat "openbare groen" licht bouwvergunningsplichtig in wil men geen vergunning afgeven omdat men nog niet weet wat er met dat stukje groen gaat gebeuren in de toekomst
Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-02-2006 14:22)

De aanwezigheid van openbaar groen naast jullie perceel is in principe alleen belangrijk om te weten of je vergunning moet aanvragen of niet.
De gemeente kan jullie niet verbieden een bouwaanvraag in te dienen. (zorg wel dat deze compleet is)

Zolang jullie niet op dat stukje groen zelf gaan bouwen, gelden de voorschriften uit het bestemmingsplan. Heb je die al opgevraagd bij de gemeente? Daarin wordt gesteld wat je op je erf aan bebouwing aanwezig mag hebben. Wanneer je volgens deze regels bouwt heeft de gemeente op dit gebied geen reden om te weigeren. Zo gauw je een vrijstelling hierop nodig hebt wordt het lastiger.

Daarnaast heeft de gemeente ook een welstandsnota (als het goed is), hierin staan vaak voor de kleinere plannetjes criteria voor materiaalgebruik, soort dak en dakbedekking etc.

Vraag eerst bij je gemeente de relevante bestemmingsplangegevens op en een kopie van de welstandsnota, dan weet je precies wat je mag en niet mag.

J.
Re: openbaar groen
Naam:
Henny , van Piller (datum: 21-02-2006 14:31)

Dat is gedaan en conform bestemmingsplan mag daar niets gebouwd worden,zelfs geen kippenhok. Het probleem voor mijn afnemers is dat als er buren waren geweest (hetgeen ook aanvankelijk het plan was) dan zou er totaal geen probleem zijn omdat het aanbouwtje voldoet aan de criteria van bouwvergunningsvrij bouwen. Nu er openbaar groen is, moet men een lichte bouwvergunning aanvragen. Mijn client heeft het al tot aan de wethouder gebracht maar die stelt dat een gemeente handhavend en niet dienstverlenend is.

met vriendelijke groet
Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-02-2006 15:58)

Tja, dan zit je in een lastig parket, omdat er als ik de toelichting zo lees van wordt uitgegaan dat er een object buiten jouw perceel staat wat het directe zicht vanaf het openbare terrein blokkeert.

Een heg op je eigen terrein zou daar niet onder vallen (lijkt mij), deze kun je namelijk naderhand verwijderen, en dan manifesteert zich toch nog een situatie welke de gemeente liever niet heeft.

En voor een hoge schutting heb je ook weer bouwvergunning nodig, zelfde probleem...
Re: openbaar groen
Naam:
Henny , van Piller (datum: 21-02-2006 16:03)

Badankt, dat dacht ik ook. De haag staat er en is ongeveer 2,50 hoog. Er is zonder probleem natuurlijk een houten schutting voor te zetten en te melden dat die er al stond. (Immers onder het oude regime mocht dat wel)
Ze hebben ook al geprobeerd de gemeente de kavel naast hun versneld uit te laten geven, maar men wil eerst grootschalige projecten aanpakken. Voor mijn client duurt deze situatie nu al meer dan 10 jaar.
Re: openbaar groen
Naam:
J. Bolte , van Yacht (datum: 21-02-2006 16:39)

De meeste gemeenten hebben tegenwoordig de beschikking over gedetailleerde luchtfoto's, illegale bouw is zo gespot... :o)
Re: openbaar groen
Naam:
Jos (datum: 30-08-2010 17:00)

Hi. Ik zit met eenzelfde probleem. Wil een tuinhuis plaatsen en word geweigerd omdat hij grenst aan openbaar groen. Het openbaar groen waar we over praten is een aangrenzende sloot met daarlangs een fietspad. Heb ik het nu goed begrepen uit jullie communicatie dat een aansluitende sloot niet tot openbaar groen kan worden gerekend. Zou dit betekenen dat ik bezwaar kan indienen?
Ik hoor het graag
Mvrgr. Jos
Reageer

Hoe werkt het?

Selecteer een vraag door te klikken op de onderwerpen van de gestelde vragen, waarna het bijbehorend antwoord zichtbaar wordt samen met daaronder de reacties.

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u deze ingeven

Aangeboden door:


[ S&W Consultancy ]

S&W Consultancy BV
Postbus 5185
4380 KD Vlissingen

Bij klachten of misbruik kunt u mailen naar:
e-mail bouwhelp@s-w.nl

We kunnen vragen helaas niet per e-mail beantwoorden. Antwoorden worden gegeven door gebruikers van de website als u uw vraag toevoegt.

Advies|Indeling|Ontwerp


[ Emma Interieuradvies]


emma-interieuradvies.nl